Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μήπως το Δικαστήριο έσωσε τον Νετανιάχου;

Μήπως το Δικαστήριο έσωσε τον Νετανιάχου;

Ενώ οι μέρες του στην εξουσία έμοιαζαν μετρημένες, το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ έκανε πολλούς να συσπειρωθούν γύρω του

«Ως δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα δεχθώ ποτέ πως η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από εκείνη ενός άλλου» επισήμανε η Αμάλ Κλούνεϊ, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν μία από τους οκτώ ειδικούς τους οποίους συμβουλεύτηκε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, προκειμένου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, και τριών ηγετών της Χαμάς.

«Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα θεωρήσουν ότι ο Καν στοχοποιεί το Ισραήλ κι έτσι ο Νετανιάχου θα ενισχυθεί»

Με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα Clooney Foundation for Peace, η εξέχουσα βρετανίδα δικηγόρος που τυγχάνει να είναι και σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ σημείωσε πως η επιτροπή των ειδικών συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο και τα νομικά πορίσματά τους «ήταν ομόφωνα».

Χωρίς εντούτοις να το θέλει, σχολιάζει το Politico, η Αμάλ Κλούνεϊ και οι υπόλοιποι ειδικοί, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ και το δικαστήριο συνολικά, ίσως να έσωσαν τελικά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου – και μάλιστα «ακριβώς τη στιγμή που οι μέρες του στην εξουσία έμοιαζαν επιτέλους μετρημένες».

Ομοφωνία

«Καταλήξαμε ομοφώνως ότι υπάρχουν εύλογοι λόγοι για να σκεφτούμε πως οι ηγέτες της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, Ισμαήλ Χανίγε και Μοχάμεντ Ντέιφ, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, κυρίως αρπαγή ομήρων, δολοφονίες και σεξουαλικά εγκλήματα. Καταλήξαμε ομοφώνως ότι υπάρχουν εύλογοι λόγοι για να σκεφτούμε πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, κυρίως με τη χρησιμοποίηση του λιμού ως όπλου, με δολοφονίες, καταδίωξη και εξόντωση» έγραψε η Αμάλ Κλούνεϊ, επαναλαμβάνοντας τη διατύπωση του αιτήματος του εισαγγελέα του ΔΠΔ.

Οπως είναι γνωστό, το Ισραήλ (όπως και οι ΗΠΑ) αντέδρασε με οργή στην ανακοίνωση αυτή. Ο Νετανιάχου απέρριψε «με αηδία τη σύγκριση» του Ισραήλ, χώρας «δημοκρατικής», με τους «σφαγείς της Χαμάς», ο υπουργός Αμυνάς του χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την «εξίσωση ανάμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και το Ισραήλ», ο υπουργός Εξωτερικών του, Ισραελ Κατζ, κατακεραύνωσε τη «σκανδαλώδη απόφαση» και την «ιστορική ατιμία» του δικαστηρίου της Χάγης, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στο πολεμικό συμβούλιο του Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς, κατήγγειλε μια «βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία», ενώ ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, μια «σκανδαλώδη σύγκριση» και μια «ηθική χρεοκοπία».

Η συσπείρωση

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα, ωστόσο η συσπείρωση γύρω από τον Νετανιάχου – τη στιγμή που ο Λαπίντ, ένας από τους σφοδρότερους πολιτικούς αντιπάλους του, ζητούσε εδώ και εβδομάδες τη διενέργεια νέων εκλογών, και ο Γκαντς είχε μόλις απειλήσει να παραιτηθεί αν ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν κατάρτιζε και δεν υιοθετούσε εντός τριών εβδομάδων ένα «σχέδιο δράσης» για τη μεταπολεμική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά στο Politico ο Ναντάφ Στράουσλερ, ένας πρώην στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα θεωρήσουν ότι ο Καν στοχοποιεί το Ισραήλ, και όχι απλώς τον Νετανιάχου, η ανακοίνωσή του λοιπόν θα ενισχύσει, τελικά, τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Και αυτό δεν ισχύει μόνο εντός του Ισραήλ.

Οι αντιδράσεις

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης κάλεσε χθες τα «έθνη του πολιτισμένου κόσμου» να αντιταχθούν στο αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ και να δηλώσουν πως θα αγνοήσουν τα εντάλματα σύλληψης που ζήτησε να εκδοθούν κατά των Νετανιάχου και Γκάλαντ.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε ήδη χαρακτηρίσει εξαρχής «εξωφρενικό» και ο υπουργός Εξωτερικών του, Αντονι Μπλίνκεν, «ντροπή» το αίτημα του Καν.

Καταθέτοντας μάλιστα χθες στη Γερουσία, τη στιγμή που ορισμένοι αμερικανοί βουλευτές ζητούν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του ΔΠΔ, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα χαρεί να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να διαμορφώσει «μια κατάλληλη απάντηση» στον εισαγγελέα του Δικαστηρίου.

Περισσότερο μετρημένη ήταν η αντίδραση της Γερμανίας και της Γαλλίας που στηλίτευσαν μεν την «εσφαλμένη εντύπωση εξίσωσης» μεταξύ της ηγεσίας της Χαμάς και της κυβέρνησης του Ισραήλ, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα τον σεβασμό τους στην ανεξαρτησία και στις διαδικασίες του ΔΠΔ.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

inSports

«Ερυθρόλευκο» και το Ηράκλειο: Παράνοια για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (vid)

Πλήθος κόσμου έβγαλε φωτογραφίες και βίντεο με τα ευρωπαϊκά τρόπαια του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024