Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Μετωπική» στη Βουλή για την ακρίβεια - «Στρίμωξαν» Σκρέκα και Γεωργιάδη τα κόμματα

«Μετωπική» στη Βουλή για την ακρίβεια – «Στρίμωξαν» Σκρέκα και Γεωργιάδη τα κόμματα

Επεισοδιακή ήταν η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου Σκρέκα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Πολλοί και έντονοι ήταν οι διαξιφισμοί κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή με επίκεντρο την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων «στρίμωξαν» τον Κώστα Σκρέκα, αλλά και τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έσπευσε να αντιδράσει στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για την «αποτυχία» της να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Για «πολιτική που ανέβασε στα ύψη την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, ενισχύοντας  τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών», έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των κομμάτων, με τους δύο υπουργούς να απορρίπτουν τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια και βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη.

«Απτά αποτελέσματα έφεραν τα μέτρα», λέει ο Σκρέκας

«Εάν θέλετε να έχετε ως παράδειγμα την Ευρώπη, να βλέπετε και την πραγματικότητα. Η ακρίβεια είναι μικρότερη στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες. Χθες, δημοσιεύτηκε ο πίνακας από την ΕΛΣΤΑΤ της μεταβολής των τιμών σε Ελλάδα και ΕΕ την πενταετία 2019-2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο εναρμονισμένος γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή την πενταετία 2019-2024 στην Ελλάδα είναι 16,5% και στην ΕΕ των 27, 23, 1%. Και σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, που γίνεται όλη η φασαρία, στην Ελλάδα ήταν 33,9% και στην ΕΕ 33,8%», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η μόνη κυβέρνηση που έχει πολεμήσει τις τράπεζες για τις παράνομες χρεώσεις είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, καμία άλλη. Τέλος! Και όλα τα άλλα που μου λέτε είναι για να κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι»

Και υποστήριξε πως «η πραγματικότητα για την ΕΕ λέει ότι δεν είναι η ακρίβεια στην Ελλάδα μεγαλύτερη από όλη την Ευρώπη, και σε πάρα πολλά είδη είναι και μικρότερη. Αυτή είναι η αλήθεια».

Από την πλευρά του, ο Κώσταες Σκρέκας υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, λέγοντας ότι έχουν φέρει απτά αποτελέσματα.

«Για πρώτη φορά επιβάλλονται τα πρόστιμα και εισπράττονται στις εταιρείες που αισχροκερδούν και τα μέτρα που επιβλήθηκαν έχουν ήδη θετικά αποτελέσματα. Δεν είπαμε ότι έχουμε λύσει όπως θα επιθυμούσαμε το πρόβλημα της ακρίβειας, που δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Αλλά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και δεν θα τις σταματήσουμε μέχρι να έχουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», όπως είπε.

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατηγορώντας την ότι «αρνείται να μειώσει τους έμμεσους φόρους, δεν θέλει να φορολογήσει τα υπερκέρδη, δεν θέλει να αξιοποιήσει τα υπερπλεονάσματα, που ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ για το 2022, σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2023 και με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν θα φτάσουν στα 660 εκατ. ευρώ για το 2024».

Όπως τόνισε, «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων», ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια «απολύτως εφαρμόσιμες», βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

«Ο κ. Μητσοτάκης μεθόδευσε να επισπευστεί η αξιολόγηση των προτάσεων που κάναμε για την ακρίβεια από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο έρχεται και εκθέτει ανεπανόρθωτα το οικονομικό  επιτελείο, δίνοντας ένα ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.

Σημείωσε ότι πριν από ένα μήνα, «οι κύριοι Θεοχάρης και Πετραλιάς είχαν δώσει στη δημοσιότητα αξιολογήσεις για τις προτάσεις μας, οι οποίες έχουν πέσει έξω κατά 1 δισ. ευρώ. Όχι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε με 500 εκατ. ευρώ απόκλιση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των συντελεστών στον ΦΠΑ, με 300 εκατ. ευρώ απόκλιση τη μείωση στους ειδικούς συντελεστές και κατά 200 εκατ. ευρώ απόκλιση τη μείωση στον ΕΦΚ. Πρόκειται για ένα ηχηρό χαστούκι», υπογράμμισε.

«Τα στοιχεία καραρρίπτουν το παραμύθι σας»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, έκανε λόγο για «αποτυχημένα  μέτρα της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει πλέον καμία αξιοπιστία στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας», αλλά και για «παρουσίαση επιλεκτικών στατιστικών στοιχείων», τονίζοντας πως «σε ό,τι αφορά στους δείκτες για την ετήσια εξέλιξη του πληθωρισμού τροφίμων σε Ευρωζώνη και Ελλάδα, τα στοιχεία καταρρίπτουν κάθε αφήγημα ή παραμύθι που διακινεί».

«Στις χώρες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε κατά 11,5 μονάδες από το Μάιο του 2023 μέχρι τον Απρίλιο του 2024. Στην Ελλάδα, την αντίστοιχη περίοδο η μείωση ήταν σχεδόν η μισή, δηλαδή 6,2 μονάδες, και αφού είχε προηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι αύξηση», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης για την ισχυρή οικονομία έχει θολώσει και σε λίγο δεν θα πείθει ούτε τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κόντρα Κατρίνη – Γεωργιάδη για τα πρόστιμα

Αιχμές άφησε ο Μιχάλης Κατρίνης και για την καθυστέρηση επιβολής προστίμων που επιβλήθηκαν σε κάποιες κατηγορίες ειδών, μετά από κλαδικές έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και «σχετικά με πρόσωπο, το οποίο καθυστερούσε μια υπόθεση που αφορά εκατομμύρια Έλληνες, οι οποίοι πληρώνουν υπέρογκες χρεώσεις τραπεζών», όπως είπε.

Έντονα αντέδρασε ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, λέγοντας χαρακτηριστικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ:

«Να έχετε κυβερνήσει 25 χρόνια, να μην επιβάλετε πρόστιμο ούτε ένα ευρώ, εμείς να έχουμε βάλει 50 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο και να έρχεστε εδώ να μου κάνετε και τον γαμπρό παρά πάει! Πρόστιμα ΠΑΣΟΚ μηδέν σε τράπεζα, ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα χαρτόσημο δεν έχετε βάλει, άρα ψυχραιμία. Η μόνη κυβέρνηση που έχει πολεμήσει τις τράπεζες για τις παράνομες χρεώσεις είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, καμία άλλη. Τέλος! Και όλα τα άλλα που μου λέτε είναι για να κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι».

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε λόγο για «μέτρα στασιμότητας και όχι σταθερότητας όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να δημιουργήσει μία εικονική πραγματικότητα ότι δήθεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια, ενώ την ίδια ώρα ενισχύει τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων».

inSports

Τσέλσι-Μάντσεστερ Σίτι στην πρεμιέρα της Premier League

Με μεγάλο ματς αρχίζει η Premier League την ερχόμενη σεζόν, καθώς η Μάντσεστερ Σίτι θα δοκιμαστεί στην έδρα της Τσέλσι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024