Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Μάχη μέχρις εσχάτων στο Βολτσάνσκ - «Έπεσε» η Μπιλοχορίβκα

Ουκρανία: Μάχη μέχρις εσχάτων στο Βολτσάνσκ – «Έπεσε» η Μπιλοχορίβκα

Η Μόσχα σφίγγει περεταίρω τη «μέγγενη» στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ταυτόχρονη ρωσική επέλαση και στο Λουχάνσκ

Τα στρατεύματα της Ουκρανίας εξακολουθούν να ελέγχουν περίπου το 60% του Βολτσάνσκ και μάχονται σπίτι με σπίτι για να υπερασπιστούν τη συνοριακή πόλη στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου από τις ρωσικές επιθέσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι στην πιο λεπτομερή δημόσια αξιολόγηση της μάχης μέχρι σήμερα.

Το Reuters μεταδίδει ότι η κατάληψη του Βολτσάνσκ θα ήταν το πιο σημαντικό κέρδος της Μόσχας, δεδομένου ότι άνοιξε ένα νέο μέτωπο στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Χαρκόβου νωρίτερα αυτόν τον μήνα, επεκτείνοντας τις δυνάμεις του Κιέβου στον τρίτο χρόνο της εισβολής πλήρους κλίμακας.

«Περίπου το 60% της πόλης ελέγχεται από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις»

«Ο εχθρός συνεχίζει να προσπαθεί, ειδικά μέσα στο Βολτσάνσκ, να απωθήσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έξω από την πόλη», δήλωσε σήμερα (20/5) ο αντικυβερνήτης της περιοχής του Χαρκόβου Ρομάν Σεμενούχα στην εθνική τηλεόραση.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «περίπου το 60% της πόλης ελέγχεται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιθέσεις δεν σταματούν».

Ο κυβερνήτης της περιοχής, Oleh Syniehubov, είπε από την πλευρά του ότι η γραμμή του μετώπου περνά τώρα κατά μήκος του ποταμού Vovcha που διασχίζει την πόλη.

«Έπεσε» η Μπιλοχορίβκα

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάληψη του χωριού Μπιλοχορίβκα, ένα από τα τελευταία που δεν βρίσκονταν υπό τον έλεγχό της στην ουκρανική περιοχή του Λουχάνσκ (ανατολικά), την προσάρτηση της οποίας έχει κηρύξει η Μόσχα.

«Ως αποτέλεσμα εχθροπραξιών, μονάδες στρατευμάτων στον Νότο απελευθέρωσαν πλήρως την κοινότητα Μπιλοχορίβκα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ και κατέλαβαν πιο ευνοϊκές θέσεις», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση.

Η Ουκρανία, ελλείψει στρατευμάτων και πυρομαχικών, βρίσκεται υπό πίεση σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του μετώπου, η Ρωσία εξαπέλυσε στις 10 Μαΐου νέα επίθεση από τον βορρά, συνεχίζοντας να εντείνει τις επιθέσεις στα ανατολικά.

Το χωριό Μπιλοχορίβκα βρίσκεται στην περιοχή του Λουχάνσκ που είναι σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Εικόνες από ρωσική επίθεση που έγινε στη Μπιλοχορίβκα τους πρώτους μήνες του πολέμου

Εκτός της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, η Μόσχα διεκδικεί την προσάρτηση τεσσάρων άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Η περιοχή του Λουχάνσκ είναι η μοναδική που οι Ρώσοι ελέγχουν σχεδόν στο σύνολό της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι φοβάται πως η επίθεση που εξαπολύθηκε στις 10 Μαΐου στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Χαρκόβου θα μπορούσε να είναι το «πρώτο κύμα» μιας πολύ μεγαλύτερης επίθεσης.

Εκτός των χερσαίων επιθέσεων, η Ρωσία συνεχίζει τους καθημερινούς βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων. Ένας άνδρας σκοτώθηκε σήμερα σε βομβαρδισμό στη Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής στη νότια Ουκρανία της οποίας την προσάρτηση έχει ανακοινώσει το Κρεμλίνο.

Τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη αυτή τον Νοέμβριο του 2022 αφού την κατείχαν για αρκετούς μήνες. Έκτοτε, η πόλη βομβαρδίζεται ανελέητα.

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024