Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στα άκρα - Το ισραηλινο-παλαιστινιακό διχάζει το Χόλιγουντ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στα άκρα – Το ισραηλινο-παλαιστινιακό διχάζει το Χόλιγουντ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών προετοιμάζεται για μια ταραχώδη 77η διοργάνωση καθώς οι πόλεμοι μαίνονται στη Γάζα και την Ουκρανία.

Οι συμμετέχοντες και οι διοργανωτές του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών αναμένουν διαμαρτυρίες και πολιτικά φορτισμένες ομιλίες ως ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους πολίτες από τη μία, τους Ισραηλινούς ομήρους από την άλλη και τους Ουκρανούς που δύο χρόνια τώρα πολεμάνε με τη Ρωσία.

Η πόλη των Καννών απαγόρευσε προληπτικά τις διαμαρτυρίες κατά μήκος της Κρουαζέτ και των περιχώρων της κατά τη διάρκεια του 11ήμερου φεστιβάλ. Επίσης, το φεστιβάλ προσέλαβε ιδιωτική ασφάλεια για να παρακολουθεί τους κριτές του Διαγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων της Εύα Γκριν και της Λίλι Γκλάνστόουν, ώστε να εμποδίσει τους ακτιβιστές να τους πλησιάσουν.

H Εύα Γκριν στις Κάννες / REUTERS/Yara Nardi

«Αν υπάρχουν άλλες πολεμικές απόψεις δεν μας αφορά»

Και ενώ το φεστιβάλ ήταν αρχικά δεκτικό σε ένα σχέδιο για τους Άραβες κινηματογραφιστές να φορούν κονκάρδες που δείχνουν υποστήριξη στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό πολιορκία στη Γάζα, άλλαξε πορεία και θα τις απαγορεύσει, όπως και τις κονκάρδες που αποτίουν φόρο τιμής στους περισσότερους από 100 εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

«Φέτος αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ χωρίς πολεμική, για να βεβαιωθούμε ότι το κύριο ενδιαφέρον όλων μας για να είμαστε εδώ είναι ο κινηματογράφος, οπότε αν υπάρχουν άλλες πολεμικές απόψεις δεν μας αφορά», δήλωσε ο επικεφαλής του φεστιβάλ Thierry Frémaux σε συνέντευξη Τύπου την παραμονή των εορταστικών εκδηλώσεων της πρεμιέρας.

Το 2018, η Κέιτ Μπλάνσετ, η Κρίστεν Στιούαρτ και η Σάλμα Χάγιεκ ήταν μεταξύ των 82 γυναικών που πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κόκκινο χαλί κατά της ανισότητας των φύλων στη βιομηχανία

Δείτε εικόνα από την έναρξη του 77ου Φεστιβάλ Καννών 

«Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τη δολοφονία παιδιών στη Γάζα»

Αυτό δεν εμπόδισε τους καλλιτέχνες που βρίσκονται στις Κάννες να κάνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τη δολοφονία παιδιών στη Γάζα ή οπουδήποτε αλλού», μοιράστηκε πρόσφατα στο Instagram ο Ομάρ Σάι, ένας από τους κριτές, σε μια ανάρτηση που προέτρεπε τους εκλεγμένους ηγέτες να αναλάβουν δράση για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την επίθεση του Ισραήλ στην πόλη Ράφα της Γάζας.

Με την πάροδο των ετών, το φεστιβάλ υψηλής ισχύος έχει επιτρέψει κάποιες πολιτικές και ακτιβιστικές εκδηλώσεις. Το 2018, η Κέιτ Μπλάνσετ, η Κρίστεν Στιούαρτ και η Σάλμα Χάγιεκ ήταν μεταξύ των 82 γυναικών που πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κόκκινο χαλί κατά της ανισότητας των φύλων στη βιομηχανία. Το 2022, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε μέσω βίντεο στην τελετή έναρξης των Καννών, όπου υποσχέθηκε ότι η χώρα του «θα κερδίσει σε αυτόν τον πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας, υπό βροντερό χειροκρότημα.

Πέρυσι, μια Ουκρανή influencer εκδιώχθηκε από τα σκαλιά του Palais αφού περιλούστηκε με ψεύτικο αίμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τη Ρωσία

Η Γαλλική αστυνομία έξω από το Φεστιβάλ Καννών / REUTERS/Stephane Mahe/File

Τα πράγματα όμως άλλαξαν

Όμως η όρεξη για πολιτικά μηνύματα έχει μειωθεί καθώς τα θέματα έχουν γίνει πολύ πιο διχαστικά στον κινηματογραφικό χώρο, με το φεστιβάλ και τους συμμετέχοντες να θέλουν να επικεντρωθούν στις ίδιες τις ταινίες. Ο Ζελένσκι προσπάθησε να επιστρέψει στις Κάννες πέρυσι, αλλά απορρίφθηκε. Πηγές λένε ότι ήταν έτοιμος να κάνει μια αιφνιδιαστική βιντεοσκοπημένη εμφάνιση στην αρχή της πρεμιέρας της ταινίας «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε και να ζητήσει συνεχή υποστήριξη για τη χώρα του. Δεν είναι σαφές ποιος απέρριψε την ιδέα.

Πέρυσι, μια Ουκρανή influencer εκδιώχθηκε από τα σκαλιά του Palais αφού περιλούστηκε με ψεύτικο αίμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τη Ρωσία. Αλλά οι εντάσεις είναι πολύ υψηλότερες γύρω από την τρέχουσα ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, που διανύει τώρα τον έβδομο μήνα της.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, η οποία έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 35.000 νεκρούς στη Γάζα, έχει πυροδοτήσει έντονες, ενίοτε βίαιες διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη και στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Χρησιμοποιούμε νέες πύλες ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες επιτρέπουν στους επισκέπτες του φεστιβάλ να περνούν πιο γρήγορα από την ασφάλεια χωρίς να αδειάζουν τις τσέπες τους

«Έχουμε επίσης για πρώτη φορά κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη γύρω από το Palais» / Photo: REUTERS/Clodagh Kilcoyn

«Φέτος, έχουμε 15 ενημερώσεις ασφαλείας σε σύγκριση με μόνο τέσσερις ή πέντε πέρυσι»

Το φεστιβάλ και η πόλη των Καννών λαμβάνουν περισσότερες προφυλάξεις από ό,τι τα τελευταία χρόνια και ελπίζουν να αποφύγουν όσα συνέβησαν στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision την περασμένη εβδομάδα, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη σουηδική πόλη Μάλμε για να καταγγείλουν τη συμμετοχή ενός ισραηλινού διαγωνιζόμενου.

«Φέτος, έχουμε 15 ενημερώσεις ασφαλείας σε σύγκριση με μόνο τέσσερις ή πέντε πέρυσι, οπότε μπορώ να σας πω ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα», λέει ο γενικός γραμματέας του φεστιβάλ Francois Desrousseaux.

«Έχουμε επίσης για πρώτη φορά κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη γύρω από το Palais και έχουμε επίσης αρχίσει να χρησιμοποιούμε νέες πύλες ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες επιτρέπουν στους επισκέπτες του φεστιβάλ να περνούν πιο γρήγορα από την ασφάλεια χωρίς να αδειάζουν τις τσέπες τους και να δείχνουν τις τσάντες τους».

Κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη φέτος στις Κάννες / Photo: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Θα υπάρχει ισραηλινό περίπτερο

Το ισραηλινό περίπτερο, που βρίσκεται στο εσωτερικό του Marché, αναμένεται να παραμείνει ανοιχτό, με εκδηλώσεις που θα παρουσιάζουν τους 1.200 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, τις απώλειες και τους ομήρους. Έχουν προγραμματιστεί διάφορα πάνελ, με πιθανή συμμετοχή δύο μελών οικογενειών ομήρων.

Ο Gadi Wildstrom, ο οποίος διοργανώνει το ετήσιο δείπνο του Σαββάτου στις Κάννες για τους ισχυρούς της βιομηχανίας, λέει ότι η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, παρά τις αυξημένες ανησυχίες για την ασφάλεια εν μέσω της σκοτεινής γεωπολιτικής εικόνας.

«Το 2014, όταν έγινε άλλος ένας πόλεμος στη Γάζα, και είχαμε ένα δείπνο του Σαμπάτ στο εστιατόριο kosher που ονομάζεται Tono», λέει ο Wildstrom. «Και ο γαλλικός στρατός απέκλεισε το δρόμο και στεκόταν και στις δύο πλευρές του δρόμου με πολυβόλα. Οι Γάλλοι είναι σε αντίθεση με τις αμερικανικές αρχές και τις ευρωπαϊκές αρχές. Δεν δέχονται τίποτα».

*Mε στοιχεία από variety.com

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024