Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς ξεκίνησε ο κανόνας των 100ml υγρών στα αεροπλάνα

Πώς ξεκίνησε ο κανόνας των 100ml υγρών στα αεροπλάνα

Το περιστατικό που έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2006 και άλλαξε τους ελέγχους στα αεροδρόμια.

Όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο ξέρουν πως τα υγρά απαγορεύονται στις χειραποσκευές εκτός και εάν πρόκειται μια μικρά μπουκαλάκια των 100ml το πολύ, ενώ όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να βγαίνουν από τις τσάντες κατά το πέρασμα από τον έλεγχο.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες απαιτήσεις ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αεροπορικές πτήσεις, «τα υγρά που μεταφέρονται στις χειραποσκευές, όπως αεροζόλ, ποτά, οδοντόκρεμες, καλλυντικές κρέμες ή τζελ, πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας ενός λίτρου, ενώ καμία μεμονωμένη συσκευασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ml».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν κάποιος έχει στην αποσκευή του ένα μπουκαλάκι με 150ml νερού, τότε θα αναγκαστεί να το πετάξει πριν ανέβει στο αεροπλάνο.

Πώς ξεκίνησε ο κανόνας των 100ml

Ο περιορισμός αυτός γίνεται για λόγους ασφαλείας μετά από ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2006.

Οι βρετανικές αρχές σε έναν μυστικό έλεγχο που έκαναν στις αποσκευές του επιβάτη Abdulla Ahmed Ali, ο οποίος επέστρεφε από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, εντόπισαν μια ύποπτη ουσία στο αναψυκτικό του, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό από μπαταρίες. Τα πράγματα που είχε μαζί του ανησύχησαν τις αρχές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα, στην οποία ενεπλάκη και η MI5, η βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφαλείας.

Σε κάποιο σημείο της έρευνας, οι αρχές αντιλήφθηκαν το κόλπο του Ali. Με μια σύριγγα άνοιγε μια μικροσκοπική τρύπα στα μπουκάλια του αναψυκτικού και έριχνε το εκρηκτικό σε υγρή μορφή, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει το καπάκι. Έτσι, το μπουκάλι θα πέρναγε από τον έλεγχο, καθώς θα φαινόταν πως δεν έχει ανοιχτεί.

Η συγκεκριμένη ιστορία έγινε μέχρι και ντοκιμαντέρ στο Netflix με τίτλο «Τρομοκρατία στο Πάρα Πέντε». Τελικά, ο Abdulla Ahmed Ali, καθώς και πολλοί συνεργάτες του, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια το 2009. Έκτοτε οι έλεγχοι και οι περιορισμοί στις αποσκευές των επιβατών στις πτήσεις αυξήθηκαν.

Ο νέος εξοπλισμός ελέγχου

Όλο αυτό φαίνεται πως σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν, τουλάχιστον σε ορισμένα αεροδρόμια. Χάρη στους νέους σαρωτές αξονικής τομογραφίας (CT), οι οποίοι δημιουργούν τρισδιάστατες εικόνες των αποσκευών, τα υγρά μπορούν να αναλύονται ενώ παραμένουν στη βαλίτσα ή την τσάντα μας. Το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρονικά αντικείμενα. Θα υπάρξει επίσης ένα νέο όριο για κάθε δοχείο υγρών που θα φτάνει τα δύο λίτρα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι συσκευές αυτές είναι αρκετά ακριβές, τα αεροδρόμια τις εγκαθιστούν σταδιακά και ήδη υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σε πέντε από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία είχαν προγραμματίσει να εγκαταστήσουν πλήρως τους νέους σαρωτές έως τον Ιούνιο του 2024.

Προσοχή όμως! Το γεγονός ότι ένα αεροδρόμιο διαθέτει τους νέους σαρωτές δεν σημαίνει αυτόματα ότι σας επιτρέπεται ήδη να παίρνετε μαζί σας μεγαλύτερα δοχείο υγρών. Πρέπει πάντα να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του αντίστοιχου αεροδρομίου για τους κανονισμούς.

Σε ποια αεροδρόμια έρχονται αλλαγές;

Εκτός από τα βρετανικά αεροδρόμια που έχουν ήδη καταργήσει τον κανόνα των 100ml, υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά που έχουν ενημερώσει για την πρόσθεση τους να εγκαταστήσουν τα νέα συστήματα ελέγχου.

Δύο ισπανικά αεροδρόμια, το Αδόλφο Σουάρεθ-Μπαράχας της Μαδρίτης και το Ελ Πρατ της Βαρκελώνης, θα κάνουν την αλλαγή φέτος, οπότε οι ταξιδιώτες δεν θα πρέπει να σκεφτούν τους περιορισμούς για τα υγρά και την αφαίρεση των ηλεκτρονικών συσκευών από τις τσάντες τους. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ακολουθήσει και αυτό της Μαγιόρκα και το αντίστοιχο της Μάλαγα θα πραγματοποιήσει τις αλλαγές το 2025.

Sports in

Oι πέντε καλύτερες φάσεις του τελικού της Euroleague (vid)

Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Κέντρικ Ναν ήταν η κορυφαία φάση στον τελικό της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024