Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν - Οι στόχοι της Αθήνας και το αγκάθι του Κυπριακού

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Οι στόχοι της Αθήνας και το αγκάθι του Κυπριακού

Το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έχει ομαλοποιηθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Τουρκία έχει υποχωρήσει από τις αξιώσεις της σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στις 13 Μαΐου στην Άγκυρα, με τις δύο πλευρές να εντείνουν τις διεργασίες για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συνάντησης των δύο ηγετών, με το κλίμα να έχει ομαλοποιηθεί μετά τις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο.

Η Αθήνα γνωρίζει, πως παρά το κλίμα ηρεμίας, η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει από τις πάγιες διεκδικήσεις της που θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε έχει εγκαταλείψει τις θέσεις της περί διαφορών που προσκρούουν στις επίσης πάγιες ελληνικές θέσεις. Όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τη «βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων» δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ «και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα».

Η Τουρκία επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχεται «καμία άλλη λύση εκτός από μια ισότιμη, κυρίαρχη λύση δύο κρατών» στην Κύπρο

Υπό αυτό το πρίσμα, η συνάντηση της Άγκυρας στοχεύει στο «χτίσιμο» μιας θετικής ατζέντας και η διατήρηση του καλού κλίματος.

«Δεν θέλουμε κακή σχέση με τους γείτονές μας αλλά…»

«Δεν επιθυμούμε κακή σχέση με κανέναν από τους φίλους μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα απεμπολήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπάρχουν και θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Προσπαθούμε πλέον να αναπτύξουμε τη φιλία μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε κάθε μέρα μια δραστηριότητα στο Αιγαίο», είπε από την πλευρά του, ο τούρκος υποουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή του στο CNN Turk.

Δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ θα ήταν ευχαριστημένη αν η Ελλάδα έπαιρνε τα F-35. Υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν δίνουν πλεονέκτημα εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα έχει σύντομα το δικό της μαχητικό αεροσκάφος KAAN.

Προκλητική ρητορική για Κύπρο

Ο τούρκος αξιωματούχος, πάντως κατέστησε σαφή την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό και τις αξιώσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, «αυτή τη στιγμή» η θέση της Τουρκίας «είναι πολύ ευνοϊκή» στο Κυπριακό, ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο τουρκικός στρατός έφερε στο νησί ειρήνη.

«Εδώ και 50 χρόνια, υπάρχει ηρεμία εκεί» είπε συγκεκριμένα και αναφερόμενος  στην παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο προσέθεσε ότι «στην πραγματικότητα, φέραμε ηρεμία και για την ελληνοκυπριακή πλευρά. 50 χρόνια δεν υπάρχει καμία σύγκρουση ή πόλεμος. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας θέμα».

Παράλληλα επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν δέχεται «καμία άλλη λύση εκτός από μια ισότιμη, κυρίαρχη λύση δύο κρατών». Θέση αντίθετη με τις αποφάσεις – πλαίσιο του ΟΗΕ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Το αγκάθι του Κυπριακού

Όπως έχει γράψει το in  εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θελήσει να αναβιώσει την ένταση με την Αθήνα, θα το κάνει στο πεδίο του Κυπριακού, διατηρώντας τη Διακήρυξη των Αθηνών και μη διακινδυνεύοντας την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ.

Το Κυπριακό είναι ένα πεδίο που δεν προκαλεί – τυπικά – τη διακοπή του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με ευθύνη της Άγκυρας, ωστόσο μπορεί να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Αθήνα. Γιατί, σύμφωνα με την ανάλυση του in, αν η ελληνική πλευρά διακόψει το διάλογο με αφορμή το Κυπριακό, θα κατηγορηθεί από την Τουρκία και θα της αποδοθούν ευθύνες και από τη διεθνή κοινότητα. Εάν δεν το κάνει, η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί δριμύτατη κριτική στο εσωτερικό.

Και η Γαλάζια Πατρίδα

Δεν πρέπει εξάλλου να διαφεύγει της προσοχής, ότι η Άγκυρα, βάζοντας τη σφραγίδα του υπουργείου Παιδείας, στις αξιώσεις της,  εντάσσει στα σχολικά βιβλία από την επόμενη χρονιά τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας». Στη νέα διδακτέα ύλη οι χάρτες και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» θα διδάσκονται στο μάθημα της Γεωγραφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνεται αναφορά στη σημασία της «γαλάζιας πατρίδας», στην οποία το Αιγαίο αναφέρεται με την ονομασία… «Θάλασσα των Νήσων», και θα διερευνώνται οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη νέα διδακτέα ύλη γίνεται λόγος για «νομικά και γεωγραφικά δικαιώματα της Τουρκίας στις θάλασσες» και «τονίζεται το φαινόμενο του πατριωτισμού».

Sports in

Ολοταχώς για sold-out η Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League

Τα πέντε χιλιάδες εισιτήρια για τον τελικό του Conference League, έχουν ήδη εξασφαλίσει οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα και πάνε φουλ για sold out.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024