Κυριακή 26 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Predator: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «παγώνει» την έκδοση βίζας σε άτομα που εμπλέκονται με κακόβουλο λογισμικό

Predator: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «παγώνει» την έκδοση βίζας σε άτομα που εμπλέκονται με κακόβουλο λογισμικό

Στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη διάδοση και κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού λαμβάνει μέτρα.

Σε καθεστώς κυρώσεων θέτει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην προσπάθεια «να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη διάδοση και κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού», 13 άτομα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και πώληση κακόβουλου λογισμικού, όπως το Predator.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω πρόσωπα, αλλά και μέλη των οικογενειών τους, δεν θα μπορούν να εκδώσουν βίζα για να επισκεφτούν τις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρονται τα εξής:

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης διάδοσης και κατάχρησης των λογισμικών παρακολούθησης (spyware), όπως τεκμηριώνεται σήμερα από τις εκθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το υπουργείο λαμβάνει μέτρα για την επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας σε 13 άτομα που έχουν εμπλακεί στην ανάπτυξη και πώληση spyware ή που είναι μέλη της οικογένειας των εμπλεκομένων. Αυτά τα άτομα έχουν διευκολύνει ή έχουν αποκομίσει οικονομικά οφέλη από την κακή χρήση αυτής της τεχνολογίας, η οποία έχει στοχεύσει δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντες και άλλους επικριτές, καθώς και προσωπικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι περιορισμοί στη θεώρηση βίζας είναι μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διάδοσης και της κατάχρησης των εμπορικών λογισμικών κατασκοπείας. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει περιορισμούς από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη χρήση spyware που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια ή τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελέγχους στις εξαγωγές και κυρώσεις, αλλά και την προώθηση της λογοδοσίας και τη δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα για τον εντοπισμό καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων καταχρήσεων, την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των θυμάτων».

⇒ Να σημειωθεί πως υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε έκθεση για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα με αναφορά στο Predator και την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην έκθεση περιγράφεται ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε το παράνομο λογισμικό και οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο στόχαστρο του «μεγάλου αδελφού». Γίνεται αναφορά και στην  Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων και τα ευρήματα της έρευνας της που έδειξαν ότι «το 2022 τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες είχαν πέσει θύματα του Predator».

Κυρώσεις και από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

Κυρώσεις σε δύο φυσικά πρόσωπα και πέντε νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator ανακοίνωσε προ σχεδόν δύο μηνών το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται η εταιρία Intellexa S.A. με έδρα την Ελλάδα, ο ιδιοκτήτης της κοινοπραξίας Intellexa Ταλ Ντίλιαν και η σύζυγος και συνεργάτης του Σάρα Χάμου.

Ο όμιλος (consortium) Intellexa περιγράφεται από τις αμερικανικές αρχές ως ένας «σύνθετος, διεθνής ιστός αποκεντρωμένων επιχειρήσεων».

Sports in

Διεθνώς ρεζίλι το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Η Φραπάρ φυγαδεύτηκε από την αστυνομία, μετά από ντου του Καρυπίδη» (pics)

Τα κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία γράφουν για όσα συνέβησαν μετά τον τελικό του Κυπέλλου και το «ντου» του Καρυπίδη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Μαϊου 2024