Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισημερινός: Δολοφόνησαν διευθυντή φυλακών εν μέσω δημοψηφίσματος για μέτρα ασφάλειας κατά της εγκληματικότητας

Ισημερινός: Δολοφόνησαν διευθυντή φυλακών εν μέσω δημοψηφίσματος για μέτρα ασφάλειας κατά της εγκληματικότητας

Η δολοφονία του διευθυντή των φυλακών διαπράχθηκε τη μέρα που οι πολίτες του Ισημερινού καλούνταν στις κάλπες για να εγκρίνουν ή ν’ απορρίψουν σε δημοψήφισμα μέτρα ασφάλειας κατά της εγκληματικότητας.

Ο Κόσμε Νταμιάν Παράλες Μέρτσαν (φωτογραφία, επάνω, από το X), ο διευθυντής της φυλακής υπ’ αριθμόν 4 στη Μαναβί, στον δυτικό Ισημερινό, δολοφονήθηκε χθες Κυριακή, ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI).

Η δολοφονία διαπράχθηκε τη μέρα που οι πολίτες καλούνταν στις κάλπες για να εγκρίνουν ή ν’ απορρίψουν στο πλαίσιο δημοψηφίσματος πακέτο μέτρων ασφάλειας που θέλει ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα για ν’ αντιμετωπιστεί το κύμα εγκληματικότητας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Μεταξύ του 2018 και του 2022, οι δολοφονίες τετραπλασιάστηκαν στον Ισημερινό

Η SNAI δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον φόνο του αξιωματούχου. Ανέφερε πως θα συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές για να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αλλοτε όαση ειρήνης και ηρεμίας στη Λατινική Αμερική, ο Ισημερινός, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τις δυο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στην υφήλιο, σπαράσσεται τα τελευταία χρόνια από άνευ προηγουμένου κύμα βίας συμμοριών που διεκδικούν τον έλεγχο οδών διακίνησης και φυλακών.

Μεταξύ του 2018 και του 2022, οι δολοφονίες τετραπλασιάστηκαν στον Ισημερινό και, το 2023, καταγράφηκε τραγικό ρεκόρ – 7.500 ανθρωποκτονίες – με τον δείκτη των φόνων να απογειώνεται, φθάνοντας τους 40 φόνους ανά 100.000 κατοίκους.

Σκλήρυνση ποινών

Για να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, ο δεξιός πρόεδρος του Ισημερινού, Νομπόα, που ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και «πολέμου» με τις συμμορίες, αναπτύσσοντας 20.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό.

Το δημοψήφισμα έχει σκοπό να τεθεί σε εφαρμογή σειρά μέτρων κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως η σκλήρυνση των προβλεπόμενων ποινών και η εμπλοκή του στρατού στο εσωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024