Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Θα σου καταστρέψω τη ζωή» - Το sextortion οδηγεί νεαρά αγόρια στην αυτοκτονία

«Θα σου καταστρέψω τη ζωή» – Το sextortion οδηγεί νεαρά αγόρια στην αυτοκτονία

Τον Ιανουάριο του 2022 οι αρχές έλαβαν 100 αναφορές για σεξουαλικό εκβιασμό με οικονομικά κίνητρα. Τον Φεβρουάριο ήταν 173. Μέχρι τον Μάρτιο, 259. Οι αριθμοί ανέβαιναν ραγδαία. 

Μια λέξη από ένα άγνωστο προφίλ στα social media ήταν αρκετό. «Γεια», είπε εκείνη.

Ο Jordan DeMay διάβασε το μήνυμα στο Instagram στις 10:19 μ.μ. μια Πέμπτη το βράδυ του Μαρτίου 2022. Μόλις είχε φιλήσει την κοπέλα του για καληνύχτα και πήγαινε στο σπίτι για να μαζέψει: Την επόμενη μέρα δραπέτευε από το Μίτσιγκαν για τις ανοιξιάτικες διακοπές στη Φλόριντα.

«Ποια είσαι εσύ;» αποκρίθηκε εκείνος.

Ψηλός, αθλητικός και ξανθός, ο Τζόρνταν ήταν σταρ του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ στο Marquette Senior High School. Ο 17χρονος δεχόταν συχνά αιτήματα φιλίας από τυχαίες κοπέλες στα social media. Του άρεσε άλλωστε και η προσοχή.

Το μήνυμα ήταν από ένα προφίλ με όνομα Dani Robertts. Η φωτογραφία του προφίλ της έδειχνε μια έφηβο με ένα χαριτωμένο χαμόγελο, γυαλιά ηλίου με λαμπερά καστανά μαλλιά, να αγκαλιάζει έναν γερμανικό ποιμενικό. Η Dani είπε στον Jordan ότι ήταν από το Τέξας αλλά πήγαινε στο γυμνάσιο στη Τζόρτζια. Είχαν έναν κοινό φίλο και άρχισαν να στέλνουν μηνύματα για τη σχολική ζωή ενώ εκείνος έπλενε τα ρούχα του.

Γύρω στα μεσάνυχτα η Dani άρχισε να φλερτάρει. Είπε στον Τζόρνταν ότι της άρεσε «να παίζει σέξι παιχνίδια». Στη συνέχεια, του έστειλε μια γυμνή φωτογραφία και ζήτησε μια σε αντάλλαγμα, μια «σέξι φωτογραφία» με το πρόσωπό του. Ο Τζόρνταν περπάτησε από το διάδρομο προς το μπάνιο, κατέβασε το παντελόνι του και έβγαλε μια selfie στον καθρέφτη. Πάτησε αποστολή.

Σε μια στιγμή, η φλερτ έφηβη εξαφανίστηκε.

«Έχω στιγμιότυπο οθόνης από όλους τους followers και τις ετικέτες σου και μπορώ να στείλω αυτά τα γυμνά σε όλους και επίσης να στείλω το γυμνό στην οικογένεια και τους φίλους σου μέχρι να γίνει viral», έγραψε η Dani. «Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνεργαστείς μαζί μου και δεν θα σε εκθέσω».

Λίγα λεπτά αργότερα: «Έχω ό,τι χρειάζομαι για να κάνω τη ζωή σου μίζερη».

Ο άγνωστος γνώριζε το γυμνάσιο του Jordan, την ποδοσφαιρική του ομάδα, τα ονόματα των γονιών του, τη διεύθυνσή του. Η «Dani» είχε δημιουργήσει κολάζ φωτογραφιών της οικογένειας και των φίλων του και είχε κολλήσει τη γυμνή φωτογραφία του στη μέση. Ένα στιγμιότυπο είχε τη γυμνή του selfie σε ένα άμεσο μήνυμα που απευθυνόταν στην κοπέλα του. Η Dani είπε ότι ο Jordan είχε 10 δευτερόλεπτα για να πληρώσει, διαφορετικά το μήνυμα θα στελνόταν.

«Πόσο;» ρώτησε ο Jordan.

Η τιμή ήταν $300. Μετέφερε τα χρήματα μέσω της Apple Cash και παρακάλεσε να τον αφήσει ήσυχο. Αλλά δεν ήταν αρκετό. Τώρα η Dani ήθελε 800$. Ο Τζόρνταν έστειλε ένα στιγμιότυπο οθόνης του τραπεζικού του λογαριασμού που έδειχνε υπόλοιπο 55 $, προσφερόμενος να του στείλει όλα όσα είχε.

«Καμία συμφωνία», απάντησε η Dani.

Στις 3 τα ξημερώματα, ο Τζόρνταν είχε αρχίσει να τρελαίνεται.

Τα μηνύματα:

Jordan:Γιατί μου το κάνεις αυτό. Παρακαλώ για τη ζωή μου.

Dani:10 … 9 … 8 …
Στοιχηματίζω ότι η κοπέλα σου θα σε παρατήσει για κάποιον άλλο φίλε.

Ιορδανία: Θα είμαι νεκρός. Θέλω να αυτοκτονήσε

Dani: Σίγουρα. Θα σε παρακολουθώ να πεθαίνεις με άθλιο θάνατο.

Ιορδανία: Τελείωσε. Κέρδισε. Βάζω τέλος στη ζωή μου.

Dani:Καλώς. Καν’ το γρήγορα.
Ή θα σε αναγκάσω να το κάνεις.
Ορκίζομαι στο θεό.

Το τρομακτικό μοτίβο

Συνήθως, τα μεγαλύτερα αρσενικά αρπακτικά ξοδεύουν μήνες προσπαθώντας να πείσουν νεαρά κορίτσια να στείλουν γυμνές φωτογραφίες για τη σεξουαλική τους ικανοποίηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αλλά σε πιο πρόσφατες καταγγελίες φαίνεται πως έφηβοι «ψαρεύονταν» από άτομα που προσποιούνταν ότι είναι έφηβα κορίτσια—και έστελναν πρώτα τις γυμνές φωτογραφίες. Ο εκβιασμός ήταν γρήγορος, μερικές φορές γινόταν μέσα σε λίγες ώρες. Και δεν είχε σεξουαλικά κίνητρα, αλλά οικονομικά υιοθετώντας τις ίδιες ατάκες:

«Θα σου καταστρέψω τη ζωή»

«Θα το κάνω να γίνει viral»

«Απάντησε μου γρήγορα. Ο χρόνος περνά»

«Έχω ό,τι χρειάζομαι για να σου καταστρέψω τη ζωή»

Τον Ιανουάριο του 2022 οι αρχές έλαβαν 100 αναφορές για σεξουαλικό εκβιασμό με οικονομικά κίνητρα. Τον Φεβρουάριο ήταν 173. Μέχρι τον Μάρτιο, 259. Οι αριθμοί ανέβαιναν ραγδαία.

Η απάτη, την οποία το FBI αποκαλεί εξαγορά, έχει γίνει ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα εγκλήματα που στοχεύουν παιδιά στις ΗΠΑ.

ε μια περίοδο 18 μηνών που έληξε τον Μάρτιο του 2023, το FBI λέει ότι τουλάχιστον 20 ανήλικοι, κυρίως αγόρια, αυτοκτόνησαν αφού έπεσαν θύματα της απάτης.

Πέρυσι, μια έρευνα της Snap Inc. σε περισσότερους από 6.000 νέους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι είχαν στοχοποιηθεί.

Οι απατεώνες ήταν αρκετά τολμηροί και δημοσιεύουν βιβλία για το πώς να διαπράττουν αυτόν τον τύπο εκβιασμού μέσω του TikTok και του YouTube, κατά σαφή παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024