Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για την ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για την ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο Περιφερειάρχης Αττικής παρουσίασε τους πυλώνες του σχεδίου.

Τους τρεις βασικούς άξονες που εκπονεί η Περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στην Αθήνα.

«Έχουμε την τύχη και την ευλογία, να ζούμε σ’ έναν τόπο ταυτισμένο με τον πολιτισμό. Στην Αττική συνυπάρχουν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικοί χώροι με διεθνή ακτινοβολία, μουσεία σύγχρονης Τέχνης και κέντρα πολιτισμού. Αποτελεί ύψιστο καθήκον μας, όχι μόνο η διαφύλαξη αυτών των πολιτιστικών θησαυρών, αλλά και η προσπάθεια ανάδειξής τους. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, έχουμε ως πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο το Πρόγραμμα «Αττική 2021 – 2027». Έχοντας άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ με τον πλέον κατάλληλο και καινοτόμο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, η οποία εφαρμόζει αυτή τη στιγμή το εργαλείο των ΟΧΕ στον τομέα του Πολιτισμού.

Ξεκίνησε η χρηματοδότηση

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε επίσης, ότι ήδη έχει ξεκινήσει η χρηματοδότηση 22 νέων πολιτιστικών δρώμενων σύγχρονου πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, με συμμετοχή ακόμη περισσότερων πολιτιστικών φορέων, όπως το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.α.

Επιπλέον, όπως τόνισε, από το νέο ΕΣΠΑ, μέσα από το Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027 θα χρηματοδοτηθούν επιμέρους έργα Πολιτισμού. Σε αυτά εντάσσονται -όπως είπε- η αποκατάσταση και διαρρύθμιση διατηρητέου κτηρίου επί της οδού Φιλελλήνων, προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, η επαναλειτουργία του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ κ.α.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βούλησή μας είναι να διαμορφώσουμε τους όρους για μία στρατηγική «χάρτα» που θα ενώνει το πολιτιστικό αποτύπωμα του τόπου μας με την αναπτυξιακή δυναμική κάθε περιοχής της Αττικής ξεχωριστά. Ο πολιτισμός αποτελεί στρατηγικό μας πλάνο για την επόμενη πενταετία. Για αυτό, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και εξασφαλίζουμε όλα τα μέσα και κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να υλοποιήσουμε όλα όσα δεσμευτήκαμε και, κυρίως, όλα όσα έχουμε ονειρευτεί όλα αυτά τα χρόνια για την Αττική μας».

Sports in

Ποιον παίκτη «βλέπει» ο Ολυμπιακός – Η μισή Ευρώπη παρακολουθεί την περίπτωση του (pic)

Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός διαψεύδει κάθε μεταγραφικό σενάριο, στο εξωτερικό συνεχίζονται τα δημοσιεύματα και τα σενάρια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024