Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα γίνουν οι πληρωμές άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα γίνουν οι πληρωμές άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων

Εγκρίθηκε η διαδικασία πληρωμής – Τι περιλαμβάνει η εγκύκλιος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ

Τη διαδικασία έγκρισης πληρωμής άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων καθώς και των ειδικών μέτρων στήριξης στα μικρά νησιά Αιγαίου καθορίζει η εγκύκλιος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ έως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να πληρώσει στους αγρότες το ποσό των 700 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων και τα 425 εκατ. ευρώ των οικολογικών σχημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, με  απόφαση του προέδρου δύναται να πραγματοποιούν τον έλεγχο και την έγκριση της πληρωμής (αναγνώριση και εκκαθάριση) και υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατέχουν κωδικό ελεγκτή ανεξαρτήτως της οργανικής μονάδας που υπηρετούν.

Έως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να πληρώσει στους αγρότες το ποσό των 700 εκατ. ευρώ

Ο «φάκελος πληρωμής»

Η έγκριση πληρωμής διενεργείται στο σύνολο της επικράτειας, ή ανά Περιφερειακή Ενότητα ή Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και παρτίδα βάσει «φακέλου πληρωμής», ο οποίος περιλαμβάνει κατά περίπτωση:

  • τη συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής
  • την πρώτη και την τελευταία σελίδα της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής
  • τη λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου υπογεγραμμένη από τους ελεγκτές 11
  • την έκθεση ελέγχου με συγκεντρωτική αναφορά των αποτελεσμάτων από τον διενεργηθέντα κεντρικό μηχανογραφικό διασταυρούμενο έλεγχο υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πληροφορικής.
  • την έκθεση ελέγχου με συγκεντρωτική αναφορά των αποτελεσμάτων από τον διενεργηθέντα κεντρικό μηχανογραφικό διασταυρούμενο έλεγχο των χαρτογραφικών στοιχείων, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων.
  • την έκθεση ελέγχου με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, μετά την ολοκλήρωση και καταχώρηση στη βάση δεδομένων των αποτελεσμάτων των διενεργηθέντων διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων.
  • την έκθεση ελέγχου ορθού υπολογισμού των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης.
  • τη λίστα ελέγχου πληρότητας του φακέλου πληρωμής με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν υπογεγραμμένη τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς.

Οι έλεγχοι

Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές που ορίζονται να πραγματοποιήσουν το διοικητικό και υπολογιστικό έλεγχο προβαίνουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο, προς επιβεβαίωση του ορθού υπολογισμού του ποσού πληρωμής των εγκεκριμένων αιτήσεων και συμπληρώνουν και υπογράφουν την λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν. Ειδικότερα, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει την ΕΑΕ και τις σχετικές «οθόνες» επιλέγεται η Περιφερειακή Ενότητα ή ΔΑΟΚ και πραγματοποιείται έλεγχος σύμφωνα με τα παρακάτω:

1. Μέσα από το αρχείο των πληρωμών καθορίζεται με τυχαία δειγματοληψία το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων των γεωργών, το οποίο πρέπει να είναι 1‰.

2. Ακολούθως, από το λογισμικό της εφαρμογής, καθορίζεται μηχανογραφικά με τυχαία δειγματοληψία το δείγμα των προς έλεγχο παραγωγών το οποίο εκτυπώνεται σε κατάσταση δείγματος ελέγχου υπό μορφή αναλυτικής κατάστασης πληρωμής.

3. Ο ένας ελεγκτής προβαίνει στον έλεγχο του συνόλου του δείγματος ενώ ο δεύτερος σε δειγματοληπτικό έλεγχο του 10% των ελεγχθέντων δικαιούχων από τον πρώτο ελεγκτή.

4. Στη συνέχεια συμπληρώνεται και υπογράφεται από τους δύο ελεγκτές η λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου

5. Εκτυπώνεται η πρώτη και η τελευταία σελίδα της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής. .

6. Εκτυπώνεται η συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής

Sports in

Tο τρομερό εικαστικό της UEFA: «Ψάχνει να γράψει ιστορία ο Ολυμπιακός»

Ο λογαριασμός του Conference League στο Twitter ετοίμασε ένα άκρως εντυπωσιακό εικαστικό για τον Ολυμπιακό ενόψει του τελικού απέναντι στη Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024