Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Μια ανάσα από τα 2 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης - Συναγερμός για νέο ράλι αυξήσεων

Ακρίβεια: Μια ανάσα από τα 2 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης – Συναγερμός για νέο ράλι αυξήσεων

«Πετάνε» οι τιμές των καυσίμων πριν καλά καλά η νέα αστάθεια στη Μέση Ανατολή βάλει τη σφραγίδα της. Θέμα χρόνου σύμφωνα με τους πρατηριούχους οι ανατιμήσεις τιμών.

Φόβο για νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου έχει πυροδοτήσει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τις τιμές του μαύρου χρυσού να βρίσκονται κοντά σε υψηλά εξαμήνου και να διαπραγματεύονται κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι (Brent). Ο κίνδυνος να βυθιστεί στο χάος η ευρύτερη περιοχή προκαλούν πονοκέφαλο στο παγκόσμιο εμπόριο με τη θηλιά στους καταναλωτές να σφίγγει και την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Στη χώρα μας, πριν καλά καλά η αστάθεια απλώσει τα πλοκάμια της, συνεχίζεται το ράλι στην τιμή της αμόλυβδης που έχει σκαρφαλώσει στα 2 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν μάλιστα την ανησυχία τους ότι θα αυξηθεί κι άλλο δεδομένης της έντασης που παρατηρείται μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

«Καίνε » οι τιμές της βενζίνης

Όπως μεταδίδει το MEGA η κατάσταση προκαλεί επιπλέον ανησυχία στους οδηγούς και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να φουλάρουν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων τους.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι τιμές της βενζίνης στα νησία: 

  • Στην Κίμωλο η αμόλυβδη έχει φθάσει στα 2,39 ευρώ
  • Στην Ικαρία 2,364 ευρώ
  • Στη Νίσυρο 2,35 ευρώ
  • Στη Μήλο 2,35 ευρώ
  • Στη Νάξο 2,32 ευρώ

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, η νέα αύξηση στα καύσιμα θα έρθει άμεσα και οι οδηγοί θα δουν από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας τις επιπτώσεις στην τσέπη τους.

Ο Θέμης Κιουρτζίδης, πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων σημείωσε στο «Μεγάλο Κανάλι»: «Φαίνεται ότι θα έχουμε μία αύξηση των 5 λεπτών τις επόμενες προσεχείς ημέρες στα διυλιστήρια και μετά με κάποια χρονοκαθυστέρηση θα περάσουν και στους καταναλωτές μέσω των πρατηρίων».

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση που υπόσχεται ελέγχους για να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας

Ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο»: «Η πολιτεία έχει απολύτως τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος που υπάρχει εκ των πραγμάτων μία αναταραχή είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμού πρέπει να είναι σε εγρήγορση». Από το υπουργείο τονίζουν πως κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ θα είναι συνεχώς στους δρόμους προκειμένου να περιοριστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Τα Στενά του Ορμούζ

Στη σκιά των συγκρούσεων έχει κλείσει μερικώς η Ερυθρά Θάλασσα και η Διώρυγα του Σουέζ για τις θαλάσσιες μεταφορές ενώ τα Στενά του Ορμούζ από όπου διακινούνται τεράστιες ποσότητες καυσίμων ελέγχονται από το Ιράν. Έτσι, τα βλέμματα όλων στρέφονται τις επόμενες ώρες στην Τεχεράνη που αν αποφασίσει να κλείσει το στρατηγικής σημασίας πέρασμα θα πυροδοτήσει νέα προβλήματα στη μεταφορά του μαύρου χρυσού. Περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων ποσοτήτων πετρελαίου που διακινούνται δια θαλάσσης περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ, μεταδίδει η ΕΡΤ, μεγαλώνοντας την ανησυχία.

Τα απομεινάρια της Ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ

Με μια πρόχειρη ματιά στον κατάλογο τιμών πριν από περίπου ένα μήνα το πετρέλαιο βρισκόταν λίγο κάτω από τα 85 ευρώ το βαρέλι και η βενζίνη στην Ελλάδα ήταν στο 1,90 και πλέον κατά μ.ο. είναι στο 1,96 ευρώ.

Πάσχα με αμόλυβδη στα 2 ευρώ κατά μ.ο.

Ενόψει και του Πάσχα ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτοτογλου, εκτίμησε πως σίγουρα θα αυξηθεί και στην νησιωτική Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση ο καταναλωτής να βρει τιμή κάτω από 2 ευρώ. «Αν δεν δούμε μείωση του πληθωρισμού δεν θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών», είπε.

Η Ελλάδα είναι η 2η ακριβότερη χώρα, στην τιμή αμόλυβδης βενζίνης, στην Ευρωζώνη. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου ήταν 1,934 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ήταν στα 1,759 ευρώ.

Σκαρφαλώνουν οι τιμές στις αντλίες

Οι αυξήσεις επηρεάζουν και τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, καθώς οι καταναλωτές στη Βόρεια Ελλάδα προτιμούν να αγοράζουν φθηνή βενζίνη από τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024