Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δάγκειος πυρετός: Τα εντομοαπωθητικά εξαντλούνται στην Αργεντινή εν μέσω έξαρσης ρεκόρ

Δάγκειος πυρετός: Τα εντομοαπωθητικά εξαντλούνται στην Αργεντινή εν μέσω έξαρσης ρεκόρ

Τρεις φορές περισσότερα ήταν τα κρούσματα από όσα αναφέρθηκαν το 2023

Η Αργεντινή ανέφερε 233.000 κρούσματα δάγκειου πυρετού μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου -περίπου οκτώ φορές τον αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την ίδια εβδομάδα πέρυσι- και 161 θανάτους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Αργεντινή έχουν πληγεί περισσότερο, με περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα, το 83% των οποίων συγκεντρώνεται στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας-ΡΑΗΟ.

«Αυτό είναι λόγος ανησυχίας, καθώς αντιπροσωπεύει τρεις φορές περισσότερα κρούσματα από ό,τι αναφέρθηκαν την ίδια ημερομηνία το 2023, έτος ρεκόρ με περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια κρούσματα που αναφέρθηκαν στην περιοχή», δήλωσε ο διευθυντής του PAHO Τζάρμπας Μπαρμπόσα στους δημοσιογράφους στις 28 Μαρτίου.

Τα Μπαρμπάντος, η Κόστα Ρίκα, η Γουαδελούπη, η Γουατεμάλα, η Μαρτινίκα και το Μεξικό έχουν δει αυξήσεις, είπε ο Μπαρμπόσα. Ο δάγκειος πυρετός είναι επίσης γνωστός ως πυρετός των οστών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των έντονων πόνων που προκαλεί. Ενώ οι περισσότερες λοιμώξεις βελτιώνονται μετά από περίπου 10 ημέρες, ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν νοσηλεία. Όσοι μολύνονται για δεύτερη φορά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μόλις ο Χόρχε Μούνουα τοποθέτησε στα ράφια των 11 σούπερ μάρκετ της οικογένειάς του, στην ευρύτερη περιοχή του Μπουένος Άιρες, περίπου 7.000 κουτιά εντομοαπωθητικού σπρέι, αυτά πωλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, παρά το πλαφόν για ένα κουτί ανά πελάτη. Ακόμη και το εκχύλισμα βανίλιας, το κύριο συστατικό της αυτοσχέδιας εναλλακτικής λύσης, εξαφανίστηκε από τα ράφια, είπε.

Αυτοσχέδια σκευάσματα

«Οι άνθρωποι φτιάχνουν τις δικές τους θεραπείες γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά απωθητικό. Κάλεσα χονδρεμπόρους, άλλα σούπερ μάρκετ. Μόλις φτάσει το απόθεμα, υπάρχει τόση αγωνία, που απλά εξαφανίζεται από τα ράφια», δήλωσε ο Munua, εμπορικός υπεύθυνος για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ El Abastecedor. «Είναι ακριβώς όπως αυτό που συνέβη με το απολυμαντικό χεριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Μετά από τις απελπισμένες εκκλήσεις πελατών, τα καταστήματα σε όλο το Μπουένος Άιρες ανήρτησαν πινακίδες τους που έλεγαν ότι δεν έχουν εντομοαπωθητικά. Στη διαδικτυακή αγορά MercadoLibre, το απωθητικό κουνουπιών κοστίζει $20 το κουτί, ένα άλμα περισσότερο από 500% από τη λιανική του αξία, ένα σοκ ακόμη και για τους Αργεντινούς που παλεύουν με αυξήσεις τιμών καταναλωτή που τρέχουν τώρα με ετήσιο ρυθμό 276% .

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση του Προέδρου Χαβιέ Μιλέι ήρε τους περιορισμούς στις εισαγωγές αντικουνουπικών για 30 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων πιο χαλαρών απαιτήσεων επιθεώρησης από τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Μάριο Ρούσο είπε ότι τα οφέλη της απαλλαγής θα τεθούν σε ισχύ «πιθανότατα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Η SC Johnson, της οποίας το απωθητικό κουνουπιών κυριαρχεί στο 80% της τοπικής αγοράς, σημείωσε άλμα 300% στη ζήτηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, την οποία περιέγραψε ως «άνευ προηγουμένου» σε δελτίο τύπου την περασμένη εβδομάδα. Τώρα σχεδιάζουν να εισαγάγουν περισσότερα από 120.000 δοχεία με σπρέι από την Πολωνία.

Την Τρίτη, η εταιρεία έφερε 20.000 κουτάκια από το Μεξικό για να κάνει δωρεά στις βόρειες επαρχίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά κρούσματα σε συνδυασμό με μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας.

Εν τω μεταξύ, ο Μ. Ρούσο, ο υπουργός Υγείας, συνέστησε στους ανθρώπους να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα, να φοράνε μακριά μανίκια και «να είναι προσεκτικοί με τα σορτς».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024