Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» - Βίντεο σοκ από θάνατο 41χρονου που βρισκόταν υπό κράτηση

ΗΠΑ: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Βίντεο σοκ από θάνατο 41χρονου που βρισκόταν υπό κράτηση

Ο αφροαμερικανός Κένεθ Νοτς πέθανε προσπαθώντας να πιει νερό, την ώρα που είχαν πέσει πάνω του τρεις αστυνομικοί και τον κρατούσαν ακινητοποιημένο

Μετά τον Τζορτζ Φλόιντ, η υπόθεση του οποίου συντάραξε τις ΗΠΑ το 2022, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για τον ρατσισμό και τις κοινωνικές διακρίσεις στη χώρα, ένα ανάλογο περιστατικό συνέβη την ίδια χρονιά στο Ντάλας, με έναν άνδρα να φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω» την ώρα που αστυνομικοί τον κρατούσαν ακινητοποιημένο, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ο αφροαμερικανός πέθανε από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή την ώρα που τον κρατούσαν ακινητοποιημένο οι αστυνομικοί και ενώ εκείνος παρακαλούσε για νερό

Ο άνδρας πέθανε υπό αστυνομική κράτηση σε νοσοκομείο του Ντάλας, αφού οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να του δώσουν νερό την ώρα που εκείνος τους παρακαλούσε, όπως έδειξε το υλικό από την κάμερα σώματος που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Το σοκαριστικό βίντεο δόθηκε μόλις τα τελευταία 24ωρα στη δημοσιότητα και καταγράφει τις τελευταίες στιγμές του αφροαμερικανού που έχασε τη ζωή του στις 29 Νοεμβρίου 202, από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή που υπέστη ενώ το σώμα του βρισκόταν σε ημιπρηνή θέση.

Σύμφωνα με τη New York Post, ο ιατροδικαστής που είδε το βίντεο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες έφεραν ευθύνη για τον θάνατο του Νοτς.

Ωστόσο, αξιωματούχοι στο παρελθόν είχαν δηλώσει ότι η αιτία θανάτου δεν μπορεί να προσδιοριστεί, ενώ και το ίδιο το νοσοκομείο όπου συνέβη το περιστατικό αρνιόταν για πολύ καιρό να δώσει στη δημοσιότητα το επίμαχο βίντεο αλλά και τα ονόματα των εμπλεκομένων αστυνομικών.

Το ανησυχητικό περιστατικό, το οποίο κρίθηκε ανθρωποκτονία, συνέβη αφού ο 41χρονος Κένεθ Νοτς είχε μεταφερθεί από την αστυνομία για αξιολόγηση της ψυχικής του υγείας στο Ιατρικό Κέντρο UT Southwestern Medical Center.

Καθώς τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί από το αστυνομικό τμήμα του Ιατρικού Κέντρου έσπρωχναν την πλάτη του, ο Νοτς ούρλιαζε και είχε σπασμούς προτού σωπάσει, έδειξε το υλικό που δημοσίευσε η εφημερίδα.

Στιγμές αργότερα, ένας ιατρικός υπάλληλος φώναξε: «Δεν έχει σφυγμό! Δεν έχει σφυγμό!».

«Ο άνθρωπος ήταν σε κρίση, σαφώς δεν σκεφτόταν λογικά, αλλά δεν χρειάζεται να τον σκοτώσεις για να λύσεις αυτό που είναι απολύτως ιατρικό πρόβλημα», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Τζεφ Χένλι στην εφημερίδα Dallas Morning News.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Nοέμβριο δικαστήριο του Ντάλας αποφάσισε να μην ασκηθεί δίωξη εις βάρος αστυνομικού ή εργαζομένου του συγκεκριμένου ιατρικού κέντρου σε σχέση με την ανθρωποκτονία του Κένεθ Νοτς.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η ψυχολογική κατάσταση του Νοτς εμφάνισε ξαφνική επιδείνωση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο από το Όστιν του Ντάλας, στο οποίο επέβαιναν ο ίδιος, η φίλη του και δύο από τα παιδιά του.

Ο 41χρονος ζητούσε νερό ή χυμό πορτοκάλι, αίτημα που δεν εισακούστηκε επειδή κρίθηκε μη συνεργάσιμος – «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ήταν τα τελευταία του λόγια

Καθώς το όχημα πλησίαζε στο Ντάλας, τους έπιασε λάστιχο και ο Νοτς «ξεκίνησε να φέρεται αλλοπρόσαλλα» σύμφωνα με την αναφορά που υπέβαλαν οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο άνδρας ήταν επιθετικός, έφτυνε και έλεγε ότι οι Αρχές του Όστιν ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Αφού τέθηκε υπό κράτηση, οδηγήθηκε στο UT Southwestern Medical Center για ψυχιατρική αξιολόγηση και τον ανέλαβαν οι αστυνομικοί του τμήματος του ιατρικού κέντρου.

Εκεί, ο Νοτς άρχισε να παραπονιέται επίμονα ότι οι χειροπέδες του είναι πολύ σφιχτές και να ζητά νερό ή χυμό πορτοκάλι, αίτημα που δεν εισακούστηκε επειδή κρίθηκε «μη συνεργάσιμος».

«Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς μαζί σου», του είπε ένας εργαζόμενος του νοσοκομείου.

Όταν οι νοσηλευτές και ένας από τους αστυνομικούς έφυγαν από το δωμάτιο, ο Νοτς σηκώθηκε από το κρεβάτι και ήπιε νερό από μια βρύση ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες.

Οι αστυνομικοί στη συνέχεια τον πήγαν ξανά στο κρεβάτι, ενώ εκείνος διαμαρτυρόταν λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο νερό.

«Χρειάζομαι νερό, σας παρακαλώ» είπε πολλές φορές ο άνδρας, ενώ οι αστυνομικοί του περνούσαν και άλλες χειροπέδες, για να μείνει ακίνητος.

Στο βίντεο ο Νοτς εμφανίζεται να φωνάζει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» καθώς αστυνομικοί ασκούν πίεση στην πλάτη και τα άκρα του, προσπαθώντας να τον ακινητοποιήσουν.

Αυτή η κραυγή απηχεί τα τελευταία λόγια του Έρικ Γκάρνερ και του Τζορτζ Φλόιντ, δύο ακόμη αφροαμερικανών που έχασαν τη ζωή τους στα χέρια αστυνομικών, με τον θάνατό τους να προκαλεί κύμα οργής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λίγες στιγμές αργότερα και ενώ έχει ακινητοποιηθεί σχεδόν μπρούμυτα, ο Νοτς σταματά τελείως να κινείται και όλοι οι παρόντες στο δωμάτιο αντιλαμβάνονται ότι κάτι πάει πολύ στραβά.

Σύμφωνα με τον Χένλι, το βίντεο αποδεικνύει ότι Νοτς ήταν σε καλή φυσική κατάσταση μέχρι που οι αστυνομικοί «περιόρισαν την ικανότητά του να αναπνέει».

Πέρυσι, ο δικηγόρος ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι επρόκειτο να καταθέσει αγωγή εναντίον του νοσοκομείου. «Είμαι σίγουρος ότι το αστυνομικό τμήμα του UT Southwestern σκότωσε αυτόν τον άνθρωπο και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καλή εξήγηση».

«Κανείς δεν ήθελε να μας δώσει απαντήσεις», είχε δηλώσει τότε η μητέρα του θύματος. «Η μόνη απάντηση που έλαβα είναι ότι ο γιος μου είναι νεκρός και δεν ξέρουν γιατί».

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024