Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταμάμ... Αταμάν

Ταμάμ… Αταμάν

Ο Τούρκος τεχνικός το ξανάκανε πάλι

Tamam στα τούρκικα σημαίνει ότι κάτι είναι εντάξει και στην ώρα του. Παράλληλα για μια Ελληνίδα νοικοκυρά σχετίζεται με το φαγητό, καθώς όταν θα σβήσει την φωτιά και θα δοκιμάσει τι έφτιαξε, εάν είναι καλό θα το συνοδεύσει λέγοντας ταμάμ!

Ε λοιπόν με τον Εργκίν Αταμάν στο τιμόνι όλα ήταν εντάξει και στην ώρα τους για τον Παναθηναϊκό που από 17ος πέρυσι στην κανονική περίοδο, τερμάτισε τώρα 2ος και βλέπει ορθάνοιχτα την πόρτα για το Βερολίνο και την επιστροφή του σε φάιναλ φορ μετά από 12 χρόνια !

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Πράσινοι αναγεννήθηκαν με τον Εργκίν Αταμάν στο τιμόνι και σαφώς τις μεγάλες μεταγραφές της διοίκησης, αλλά δείτε για παράδειγμα πως χειρίστηκε πέρυσι τον Μάριους Γκριγκόνις ο Ντέγιαν Ράντονιτς και τι πήρε από αυτόν ο κόουτς Αταμάν εφέτος. Γιατί μπορεί ο Κέντρικ Νάν και ο Κώστας Σλούκας να έκαναν…παπάδες στο παρκέ για να φτάσει τόσο ψηλά ο Παναθηναϊκός, αλλά χωρίς τα δύο «καρυδάτα» τρίποντα του Μάριο Γκριγκόνις σε Μονακό και Μπολόνια η 2η θέση θα ήταν απλά ουτοπία.

Ο Λιθουανός έδωσε στο Πριγκιπάτο σε νεκρό χρόνο (91-90) ενώ στη Μπολόνια έσωσε μια βέβαιη ήττα (μετά το άστοχο τρίποντο του Νάν στα τελευταία δευτερόλεπτα και με τον Παναθηναϊκό στο -3) όταν τρύπωσε στη ρακέτα και παίρνοντας το ριμπάουντ πέτυχε καλάθι και φάουλ ισοφαρίζοντας και δίνοντας στον Νάν δεύτερη ευκαιρία (με το μαξιλαράκι της παράτασης πλέον στο πλευρό του) για νικητήριο σούτ όπως και έγινε.

Τέτοιες μέρες, πριν από έξι χρόνια έβρισκαν την Εφές Αναντολού να τελειώνει μια εφιαλτική χρονιά στη χώρα των Βάσκων. Στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα ο Τούνει Ντάγκλας ευστόχησε στην πρώτη βολή στο 1’’ πριν το τέλος και φυσικά έχασε τη δεύτερη με την Εφές να φεύγει νικήτρια με 81-79 αλλά κανείς να μην πανηγυρίζει καθώς η τουρκική ομάδα τερμάτισε τελευταία και καταϊδρωμένη μόλις με 7 νίκες (σε 30 αγώνες καθώς τότε οι ομάδες ήταν 16).

Την ίδια στιγμή η «αιώνια» αντίπαλος Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που είχε γίνει η πρώτη τουρκική ομάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης ένα χρόνο νωρίτερα, τερμάτιζε δεύτερη και πήγαινε σε ένα ακόμα φάιναλ φορ και έχανε στις λεπτομέρειες τον τελικό από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι στη Βιτόρια βομβάρδιζαν με ερωτήσεις τον κόουτς της Εφές, το τι θα γίνει στο μέλλον και ότι αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό από τους οπαδούς της ομάδας που έβαλε πρώτη – σε τέτοιο βαθμό – το τουρκικό μπάσκετ στα υψηλά στρώματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Έχει τον τρόπο

Ο Εργκίν Αταμάν χαμογέλασε τότε και είπε: «Αυτό θα αλλάξει ας μην ανησυχούν οι φίλοι μας». Ο νυν τεχνικός του Παναθηναϊκού είχε αναλάβει λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2017 την ομάδα από τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς και μάλιστα το πρώτο του εντός έδρας παιχνίδι στην Ευρωλίγκα ήταν με τον Ολυμπιακό και το αμέσως επόμενο με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ !

Ο Αταμάν δεν μπόρεσε να αλλάξει σε τρεις μήνες την πορεία μιας άσχημα στημένης ομάδας, αλλά έδειχνε βέβαιος για την επόμενη μέρα. Ένα χρόνο αργότερα η (δική του πλέον από την αρχή) Εφές τερμάτιζε 4η, απέκλειε τη Μπαρτσελόνα με 3-2 και έφτανε στο φάιναλ φορ της Βιτόρια, στην πόλη όπου είχε ολοκληρώσει τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας της ένα χρόνο νωρίτερα. Αντίπαλος στα ημιτελικά η ομάδα τρένο της κανονικής περιόδου η μισητή Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς και οι…εφιάλτες είχαν ξυπνήσει.

Ο Αταμάν συνέχιζε να χαμογελά και πριν αλλά κυρίως μετά τον ημιτελικό όπου η ομάδα του είχε…ισοπεδώσει την αντίπαλό του με 92-73. Το τρόπαιο πήγε στην ΤΣΣΚΑ στις λεπτομέρειες, αλλά το δεδομένο ήταν ότι η 16η ομάδα της περιόδου 2017-18 ένα χρόνο μετά έπαιζε στον τελικό της Ευρωλίγκας. Την οποία ενδεχομένως θα κατακτούσε το 2020 εάν η σεζόν δεν σταματούσε λόγω της πανδημίας, ενώ η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη με back to back κατακτήσεις το 2021 και 2022.

Ο Εργκίν Αταμάν το είπε («Αυτό θα αλλάξει») εκείνο το βράδυ στη Βιτόρια και το έκανε πράξη. Το ίδιο είχε πει και το καλοκαίρι όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό τον οποίο φιλοδοξεί από προτελευταίο πέρυσι στη διοργάνωση να τον στέψει πρωταθλητή Ευρώπης.

Εχει αποδείξει ότι ξέρει τον τρόπο.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024