Παρασκευή 24 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δημιουργία σύγχρονου συνεταιριστικού μοντέλου ανακοίνωσε ο Αυγενάκης

9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δημιουργία σύγχρονου συνεταιριστικού μοντέλου ανακοίνωσε ο Αυγενάκης

Προτεραιότητα η επένδυση στην κατάρτιση των νέων αγροτών

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου συνεταιριστικού μοντέλου, του εκσυγχρονισμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, αλλά και την επένδυση στους νέους αγρότες αναφέρθηκε από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, συμμετέχοντας στο πάνελ για τις προοπτικές και τις προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην απόφαση που πάρθηκε με την ΕΘΕΑΣ για συγκρότηση Επιτροπής για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος. Ήδη συστάθηκε ομάδα εργασίας, η οποία θα συγκεντρώσει και αξιοποιήσει προτάσεις για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, που θα ενισχύσει τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος, τα αποτελέσματα της οποίας θα εξεταστούν τον επόμενο 1,5 μήνα.

Στις προοπτικές και τις προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε από το βήμα του 90υ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Λευτέρης Αυγενάκης

Επίσης, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να συσταθούν επιπλέον 8 Οργανώσεις, οι οποίες θα προστεθούν στις 8 υπάρχουσες.

Επένδυση στους νέους αγρότες

Ταυτόχρονα, ο ΥπΑΑΤ, ανέφερε ότι προτεραιότητα αποτελεί η επένδυση στους νέους αγρότες, σημειώνοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατ. ευρώ θα δοθούν φέτος. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των νέων αγροτών, επισήμανε ότι είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ενώ εντάχθηκαν και οι 2.000 επιλαχόντες της τελευταίας προκήρυξης εντάχθηκαν στο σχετικό Πρόγραμμα.

Επισήμανε ακόμη ότι σε 10 -11 από τα 53 Επιμελητήρια ήδη προχωρούν στη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ένα σύγχρονο Μητρώο Κατ’ Επάγγελμα Αγροτών, το οποίο επεξεργάζεται ομάδα εργασίας και το οποίο θα παρέχει τα απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία για τη σύνθεση των αγροτών.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα των αλλαγών στην ΚΑΠ και τις 19 προτάσεις που έχει κάνει η χώρα μας, αλλά και στην αλλαγή, στην οποία στοχεύει η χώρα μας και αφορά την ευελιξία στη μεταφορά πόρων μεταξύ Πυλώνων, μεταξύ παρεμβάσεων, μεταξύ ετών και εντός του ίδιου έτους.

Βιώσιμο σύστημα τροφίμων

«Για να προσεγγίσει κανείς τον σχεδιασμό, τη δημιουργία, αλλά και τη σταθερότητα τόσο των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, όσο και των αειφόρων αγροδιατροφικών συστημάτων, θα πρέπει να μεταφράσει τις έννοιες και να ορίσει τις συνιστώσες. Αυτό έχει γίνει πλήρως κατανοητό στο Υπουργείο μας, όπου καλούμαστε να τρέξουμε έναν μαραθώνιο σε ρυθμούς σπριντ!», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης λίγο νωρίτερα συμμετέχοντας στο πάνελ με θέμα «Βιώσιμο Σύστημα Τροφίμων & Κλιματική Αλλαγή και Υγεία».

Σημείωσε δε ότι η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση, φέρνοντας ζητήματα όπως η ερημοποίηση, η διαθεσιμότητα νερού, η υγεία των εδαφών, η #νιτροποίηση και άλλους παράγοντες στο τραπέζι. «Μέσα από τις περιπτώσεις του Έβρου και της Θεσσαλίας εντοπίσαμε μια ευκαιρία, κινητοποιηθήκαμε ταχύτατα, και αναγνωρίσαμε πως η υφιστάμενη κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις», είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής ως ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό μοντέλο, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό ανοίγει ο διάλογο ςμε τους αγρότες και «αναζητούμε επιστημονική τεκμηρίωση ώστε τα 🇬🇷 προϊόντα να χαρακτηρίζονται από βιωσιμότητα για την υγεία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.Στον στόχο αυτόν έρχεται να συμβάλλει η ίδρυση του πρώτου ευρωπαϊκού κέντρου αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων με έδρα στην Κρήτη».

Παράλληλα, όπως τόνισε «επενδύουμε στο μεγαλύτερο όπλο, τη γνώση. Μέσα από την αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς στοχεύουμε στη δημιουργία μιας σύγχρονης δομής, στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, η οποία θα αποτελέσει ένα καινοτόμο κέντρο αγροτικής οικονομίας».

Sports in

Ο Άντιτς την… είπε στον Σλούκα: «Μ@λ@κ@ ξύπνα! Έχεις παίξει σε καλύτερες ομάδες!» (pic)

Την εναντίωσή του προς τη δήλωση του Κώστα Σλούκα ότι ο Παναθηναϊκός του 2009 ήταν η καλύτερη ομάδα στην ιστορία της Εuroleague, εξέφρασε ο άλλοτε συμπαίκτης του σε Ολυμπιακό και Φενέρ, Πέρο Άντιτς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Μαϊου 2024