Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας των εφήβων

Οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας των εφήβων

«Καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα και καμία άνωθεν επιστημονική επιτροπή δεν θα λύσουν το πρόβλημα αν δεν υπάρχει σαφής τεκμηρίωση και θέσεις», υποστηρίζει η Νέα Αριστερά

Τέσσερα «άμεσα μέτρα» για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας των εφήβων προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη.

Συγκεκριμένα η Νέα Αριστερά προτείνει «την Ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας για την αναγνώριση και την πρόληψη της βίας», τη «θέσπιση υποχρεωτικού και οριζόντιου μαθήματος συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης και μαθημάτων ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών», την «επαναφορά σχετικών μαθημάτων που η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε αλλά βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν βαθιά τις έννοιες της βίας, της δημοκρατίας και των κοινωνικών λειτουργιών, όπως η Κοινωνιολογία» και -πάνω από όλα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «η ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στήριξης για όλα τα παιδιά, όσα δέχονται αλλά και όσα ασκούν βία. Υπηρεσίες που πρέπει να είναι σε σταθερή και άμεση σύνδεση με το σχολείο και όχι να ενεργοποιούνται ετεροχρονισμένα ως εξωτερικές επιτροπές».

«Καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα και καμία άνωθεν επιστημονική επιτροπή δεν θα λύσουν το πρόβλημα αν δεν υπάρχει σαφής τεκμηρίωση και θέσεις»

Όσον αφορά τις σχετικές ανακοινώσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη και Κυριάκου Πιερρακάκη για το ίδια θέματα, η Νέα Αριστερά τονίζει πως «αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά τις βαθιά συντηρητικές αντιλήψεις της κυβέρνησης μπροστά σε ένα υπαρκτό και οξύ κοινωνικό πρόβλημα».

Κατά την ίδια, «πίσω από τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών και διαδικτυακών εργαλείων, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πιερρακάκης επικαλούνται κυρίως την «ατομική ευθύνη», την αυστηροποίηση των τιμωριών για τους μαθητές που ασκούν βία ή εκφοβισμό, την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και την «εύκολη» αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

Η Νέα Αριστερά προσθέτει πως «είναι ωστόσο επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μια τέτοια λογική οδηγεί αναπόφευκτα στην ανακύκλωση της βίας», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι τυχαίο που αυτά τα μέτρα επιλέγει μια κυβέρνηση που πριν από λίγους μήνες κατέβασε τον ποινικό καταλογισμό στα 10 έτη και της οποίας οι νέοι ποινικοί κώδικες θα οδηγούν με μεγαλύτερη ευκολία ακόμη και ανήλικους στα σωφρονιστικά καταστήματα».

«Εμείς μιλάμε για αλλαγή πολιτικών με συγκεκριμένες προτάσεις»

Ακολούθως προσθέτει ότι «καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα και καμία άνωθεν επιστημονική επιτροπή δεν θα λύσουν το πρόβλημα αν δεν υπάρχει σαφής τεκμηρίωση και θέσεις, αν η πολιτεία δεν εστιάσει στην ενδυνάμωση των μαθητών/τριών μέσα στο σχολείο, στην υποστήριξη των οικογενειών και των εκπαιδευτικών, σε κοινωνικές πολιτικές που θα αμβλύνουν τις ανισότητες».

Καταληκτικά η κοινοβουλευτική ομάδα υποστηρίζει ότι «οι συντηρητικές δυνάμεις μιλούν για επικίνδυνους και έφηβους «δράστες», μετατρέποντας ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο σε υπόθεση ατομικής ευθύνης τιμωρώντας το με αυστηροποίηση ποινών ενώ την ίδια στιγμή εγκαταλείπουν τα θύματα. Εμείς μιλάμε για αλλαγή πολιτικών με συγκεκριμένες προτάσεις».

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024