Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Δεν αποκλείουν μια νέα αύξηση των τιμών παρά την τελευταία δέσμη μέτρων

Ακρίβεια: Δεν αποκλείουν μια νέα αύξηση των τιμών παρά την τελευταία δέσμη μέτρων

Οι καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή βασικών προϊόντων, μεταφράζεται σε υψηλότερες ακόμη και υπερδιπλάσιες τιμές στο ράφι. Οι αυξήσεις σε ελαιόλαδο, κρασί, οπωροκηπευτικά και κακάο, είναι πολύ μεγάλες.

Το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τρομάζει την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις ευρωκάλπες. Οι παρεμβάσεις «έχουν φέρει αποτέλεσμα» λέει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας αλλά δεν αποκλείει «μια πιθανή αύξηση των τιμών» εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Από το βήμα του 14ου Food Retail και με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει τον Μάρτιο στο 3,4% (από 3,1% τον Φεβρουάριο) ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως αποδίδουν οι παρεμβάσεις. «Η τελευταία δέσμη μέτρων για τις τιμές των προϊόντων, έχει φέρει αποτέλεσμα και θα δούμε ταχύτερη αποκλιμάκωση του αποπληθωρισμού. Είναι μέτρα έκτακτα μέχρι να λειτουργήσει η αγορά και μετά αυτά τα μέτρα θα σβήσουν», ανέφερε.

Ο παράγοντας κλιματική αλλαγή

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα διότι όπως είπε, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και η μείωση της παραγωγικής ικανότητας λόγω ελλείψεων σε προσωπικό ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με αγροδιατροφικά προϊόντα. Δηλαδή σε τρόφιμα «και αυτό, από τη μια έχει ως αποτέλεσμα μια πιθανή αύξηση των τιμών και από την άλλη ελλείψεις σε προϊόντα που έχουμε ανάγκη».

Ο υπουργός απέκλεισε εκ νέου τη μείωση του ΦΠΑ και παρέμεινε σταθερός στο πλάνο της κυβέρνησης

Οι καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή βασικών προϊόντων, μεταφράζεται σε υψηλότερες ακόμη και υπερδιπλάσιες τιμές στο ράφι. Οι αυξήσεις σε ελαιόλαδο, κρασί, οπωροκηπευτικά και κακάο, είναι πολύ μεγάλες και στελέχη της αγοράς δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για το προσεχές μέλλον.

«Όχι» στη μείωση του ΦΠΑ

Με τις τιμές των τροφίμων να καταγράφουν άνοδο της τάξης του 4,8% και την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να βρίσκεται μία ανάσα πριν «σπάσει» το φράγμα των 2 ευρώ ο υπουργός απέκλεισε εκ νέου τη μείωση του ΦΠΑ και παρέμεινε σταθερός στο πλάνο της κυβέρνησης λέγοντας πως «κάποια μέτρα θα τα διατηρήσουμε μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται».

Ακόμη, σημείωσε ότι ο καταναλωτής μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές μέσα από την καταναλωτική συμπεριφορά του. «Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να αξιοποιήσει τη δύναμή του μέσω της πλατφόρμας e-καταναλωτής και να δει πως και από που μπορεί να προμηθευτεί τα προϊόντα φθηνότερα έτσι θα έρθουν οι πιο ανταγωνιστικές τιμές.  Αναβαθμίζουμε, λοιπόν, το e-katanalotis και δημιουργείται άλλο έπινα εργαλείο για να ρίξει ο ανταγωνισμός τις τιμές».

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024