Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν οι μεταγραφές «στραβώνουν»: 10+1 περιπτώσεις που απέτυχαν παταγωδώς (pics)

Όταν οι μεταγραφές «στραβώνουν»: 10+1 περιπτώσεις που απέτυχαν παταγωδώς (pics)

Από τον Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν στον Αλέξις Σάντσες και στον Εντέν Αζάρ. Ποιες είναι οι μεταγραφές που ξεκίνησαν με τεράστιες προδιαγραφές και κατέληξαν σε... φιάσκο.

Τα οικονομικά δεδομένα στο ποδόσφαιρο έχουν πάει σε δυσθεώρητα ύψη, τα χρήματα που δαπανούν οι ομάδες προκαλούν ίλιγγο, ενώ η αξία των μεταγραφών έχει εκτοξευτεί. Στην Premier League ξοδεύονται σε κάθε μεταγραφική περίοδο πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ολοκληρώνονται deals με τεράστιες προδιαγραφές, όμως πολλά από αυτά έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τόσο με τον Σέρ Άλεξ Φέργκιουσον στην τεχνική ηγεσία, αλλά κυρίως μετά από αυτόν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει πολλές μεταγραφές δεκάδων εκατομμυρίων που εξελίχθηκαν σε… φιάσκο. Από τον Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, πριν από περίπου δύο δεκαετίες, μέχρι και την πιο προσφατη αποτυχημένη μεταγραφή του Άντονι, όπου οι «κόκκινοι διάβολοι» «πέταξαν» πάνω από 90 εκατ. ευρώ για να τον φέρουν από τον Άγιαξ.

Ποιες είναι οι 10+1 μεταγραφές στην Ευρώπη που «στράβωσαν», αν και δαπανήθηκε πακτωλός χρημάτων και ποδοσφαιριστές που έκαναν… θραύση στις ομάδες τους, είδαν την καριέρα τους να παίρνει την… κάτω βόλτα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Άντονι της Γιουνάιτεντ είναι και ο μοναδικός που είναι ακόμη στην ομάδα του, αφού αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Ολλανδία και υπέγραψε 5ετες συμβόλαιο με την ομάδα του Έρικ Τεν Χαγκ.

Εντέν Αζάρ – Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Εντέν Αζάρ είναι πιθανότατα η πιο αποτυχημένη μεταγραφή όλων των εποχών. Δεν είναι μόνο ο τρόπος και τα χρήματα, είναι και το γεγονός πως είχε τεράστιο ταλέντο και θεωρούνταν για αρκετά χρόνια ακόμη και ο τρίτος καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, σε μια εποχή που διέπρεπαν ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Λέγεται ότι το 2019 η Ρεάλ έβγαλε από τα ταμεία της πάνω από 150 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει. Ο Βέλγος παικταράς όμως όχι απλά κατάφερε να αποτύχει, αλλά «κρέμασε» τα παπούτσια του στα 32 του και ενώ στη βασίλισσα πήρε απότομα πολλά κιλά, δεν πρόσεχε καθόλου τη διατροφή του και χτυπήθηκε (αναπόφευκτα) από δεκάδες τραυματισμούς.

Αλέξις Σάντσες – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

H Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2018 πυροδότησε τη μεγάλη «βόμβα», καθώς είχε συμφωνήσει με τον καλύτερο παίκτη της Άρσεναλ τότε, Αλέξις Σάντσες. Τότε είχε προσφέρει 35 εκατ. λίρες στην Άρσεναλ και τον Χένρικ Μικιταριάν για να τον αποκτήσει, ενώ στον ίδιο δώσει ένα «τρελό» συμβόλαιο 560.000 λιρών τη βδομάδα.

Θεωρείται, όχι άδικα, μια από τις τοπ αποτυχημένες μεταγραφές, αφού είχε δεκάδες τραυματισμούς δεν εγκλιματίστηκε ποτέ, ενώ και ο αριθμός «7» του έπεσε βαρύς. Στο τέλος έπαιξε μόλις 45 φορές – σκοράροντας πέντε γκολ – πριν μεταγραφεί στην Ίντερ για ένα συνολικό πόσο που δεν ξεπέρασε τα 15 εκατ.

Φερνάντο Τόρες – Τσέλσι

Ο Φερνάντο Τόρες στη Λίβερπουλ «εκτοξεύτηκε» και έκανε ένα σπουδαίο όνομα. Ο Ισπανός στράικερ σκόραρε 81 γκολ σε 142 αγώνες, κάτι που είχε πείσει την Τσέλσι να «κλέψει» τον Ισπανό από το Άνφιλντ για το απίστευτο ποσό 50 εκατομμυρίων λιρών τον Ιανουάριο του 2011.

Ωστόσο, στο Λονδίνο πήγαν όλα στραβά. Ο Τόρες απέτυχε και είχε και αρκετούς τραυματισμούς, σίγουρα δεν δικαιολόγησε τα χρήματα που δαπανάθηκαν και αναπόφευκτα δεν έμεινε και πολύ. Βέβαια, όλοι θα τον θυμούνται για το γκολ στο Καμπ Νου επί της Μπαρτσελόνα, όπου έστειλε τους μπλε στον τελικό του 2012 και στην κατάκτηση του Champions League. Συνολικά έπαιξα μόλις 903 λεπτά στην πρώτη του σεζόν, 24 παιχνίδια στη δεύτερη και 11 ώρες στην τρίτη και σκόραρε ελάχιστα, σε μία από τις πλέον αποτυχημένες μεταγραφές…

Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Αργεντινός ήταν ένας από τους καλύτερους χαφ στον κόσμο, ξεχωρίζοντας στη Serie A με τη φανέλα της Λάτσιο και ήταν ήδη καθιερωμένος διεθνής σούπερ σταρ. Και για αυτό τον λόγο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πλήρωσε ένα ποσό για να τον αποκτήσει το 2001, που ήταν ποσό-ρεκόρ μεταγραφών στη Βρετανία. 28 εκατομμύρια λίρες.

Ωστόσο, ο Βερόν δεν έπεισε καθόλου και κανέναν στα αγγλικά γήπεδα και η Γιουνάιτεντ φάνηκε να «πετάει» τα λεφτά της. Ο Βερόν ήταν εκτός κλίματος και πουλήθηκε δύο σεζόν αργότερα στην Τσέλσι μετά από 51 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τη δεδομένη αποτυχία, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κατακεραύνωσε τους επικριτές του λέγοντας: «Ο Βέρον είναι ένας σπουδαίος παίκτης και όλοι είστε βλάκες».

Κάλβιν Φίλιπς – Μάντσεστερ Σίτι

Ο Κάλβιν Φίλιπς αποτέλεσε τον καλύτερο παίκτη της Λιντς για δύο χρόνια, ενώ ήταν και βασικό στέλεχος της εθνικής Αγγλίας. Ένας σύγχρονος αμυντικός μέσος, που εξελίχθηκε από τον Μαρσέλο Μπιέλσα και τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Πήρε μεγάλη μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι, όμως δεν αγωνίστηκε ποτέ ουσιαστικά, παρότι ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι αυτός που τον ήθελε.

Ο Φίλιπς έπεσε πάνω στον απίστευτο Ρόδρι και που να βρει χρόνο συμμετοχής, μιας και είναι ακριβως παρόμοιος παίκτης. Είναι εξαιρετικός μεν, όμως ο Ισπανός είναι ο κορυφαίος μέσος στον κόσμο. Ο Γκουαρντιόλα αυτόν εμπιστεύεται και δικαιώνεται και ουσιαστικά με εξαίρεση ελάχιστα ματς ήταν μόνο για τις προπονήσεις. Εκτός από τους πολίτες, τον έχει πάρει η κάτω βόλτα και στη Γουέστ Χαμ που παραχωρήθηκε, αφού ούτε εκεί παίζει και λογικά δεν θα είνα και στις κλήσεις για το Euro σε μία κατακόρυφη πτώση.

Νικολά Πεπέ – Άρσεναλ

Είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι η Άρσεναλ πλήρωσε στη Λιλ 72 εκατομμύρια λίρες για τον εξτρέμ Νικολά Πέπε το 2019. Μπορεί να είχε κάνει εξαιρετική σεζόν, αλλά το ποσό για τον Ιβοριανό από μόνο του τον κατατάσσει στις πιο αποτυχημένες μεταγραφές.

Οι κανονιέρηδες ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να αποδειχτεί ένας μεγάλος εξτρέμ, παρότι τότε ο Ουνάι Έμερι είχε ζητήσει τον Βιλφρίντ Ζαχά. Όμως, ο πρώην πλάγιος επιθετικός της Λιλ κατάφερε να «εξαπατήσει» την Άρσενάλ για τα καλά, σκοράροντας 27 φορές σε 116 αγώνες. Η ομάδα του Λονδίνου δεν κατάφερε ούτε να τον πουλήσει. Αποδεσμεύτηκε με ελεύθερη μεταγραφή το περασμένο καλοκαίρι, με ένα χρόνο να απομένει στη συμφωνία του και τώρα βρίσκεται στην τουρκική Τραμπζονσπόρ.

Αντρέι Σεφτσένκο – Τσέλσι

Ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν είναι η πρώτη χρονικά αποτυχία, όμως κανείς δεν περίμενε να μην πετύχει. Μία ανάλογη περίπτωση είναι αυτή του Αντρέι Σεφτσένκο. Ο Ουκρανός σούπερ σταρ ήταν η μεταγραφή των ονείρων του Ρομάν Αμπράμοβιτς – και ο πρώην ιδιοκτήτης των Μπλε πήρε τον άνθρωπο του το 2006 για 40 εκατομμύρια λίρες.

Δύο χρόνια πριν, ο πρώην επιθετικός της Μίλαν ήταν νικητής της Χρυσής Μπάλας. Ξεκίνησε πολύ καλά στο «Στάμφορντ Μπριτζ» – αργότερα το έβαλε κάτω σε προβλήματα τραυματισμών.

Τα 23 γκολ σε 77 αγώνες ήταν μια κακή επίδοση για έναν άνθρωπο που σκόραρε 173 γκολ για τη Μίλαν σε επτά σεζόν. Με βαριά καρδιά, ο Αμπράμοβιτς αποφάσισε να αφήσει τον Σεφτσένκο και να τον επιστρέψει πίσω στη Μίλαν ως δανεικό, πριν επιστρέψει στη Ντιναμό Κιέβου.

Άντι Κάρολ – Λίβερπουλ

Ο Άντι Κάρολ είναι μία μεταγραφή που ανακοινώθηκε στη Λίβερπουλ μαζί με τον Λουίς Σουάρες. Ο Ουρουγουανός επιθετικός όμως έγραψε ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γενικότερο και ο Κάρολ αποτέλεσε μέρος αρνητικής ιστορίας. Αποκτήθηκε για 35 εκατομμύρια λίρες, σε μία ακατανόητη απόφαση των κόκκινων, το 2011 με σκοπό να σκοράρει πολύ και να είναι ένα σούπερ δίδυμο με τον Ουρουγουανό.

Τελικά, μόνο ο Σουάρες έκανε… παπάδες, ο Κάρολ είχε τραυματισμούς και σκόραρε μόλις 2 φορές στην πρώτη του σεζόν και άλλες 9 φορές στη δεύτερη του με τη Λίβερπουλ, προτού αποχωρήσει για τη Γουέστ Χαμ.

Χένρικ Μικιταριάν – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Χένρικ Μικιταριάν αποτήθηκε για 42 εκατ. ευρώ από την Ντόρτμουντ, που έτριβε τα χέρια της από ικανοποίηση. Μετά από μια εξαιρετική σεζόν πήγε στην Αγγλία, όμως το σίγουρο είναι ότι δεν… έπιασε στους κόκκινους διαβόλους. Υψηλές απαιτήσεις, άλλη δυναμική στο πρωτάθλημα και σαφώς πιο δύσκολες καταστάσεις, δεν βοήθησαν τον Αρμένιο, που δεν εγκλιματίστηκε ποτέ και αποτέλεσε μετά από 1,5 χρόνο την προσφορά της αγγλικής ομάδας στην Άρσεναλ για την απόκτηση του Αλέξις Σάντσες.

Ο Μικιταριάν δεν θύμισε σε τίποτα τον παίκτη στην Ντόρτμουντ που έκανε… παπάδες με 20+ ασίστ, αφού σε 63 παιχνίδια είχε 13 γκολ και 11 ασίστ, ενώ στο διάστημα που έμεινε, δεν ήταν πάντα στα βασικά πλάνα. Πλέον στην Ίντερ είναι σημαντικός και γενικά αποτελεί μέρος της επιτυχίες της ομάδας του Σιμόνε Ιντζάγκι.

Χουάν Κουαδράδο – Τσέλσι

Ο Χουάν Κουαδράδο έχει κάνει μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη και τη Γιουβέντους κατά βάση. Γενικά στην Ιταλία θεωρείται σπουδαίους, έχει κάνει μεγάλο όνομα, όμως έχει και ένα μίνι πέρασμα από την Τσέλσι, που άπαντες θέλουν να ξεχάσουν. Τόσο οι μπλε όσο και ο Κολομβιανός. Συνολικά έπαιξε μόλις 15 παιχνίδια και 362 λεπτά.

Αποκτήθηκε το 2015 από τη Φιορεντίνα για 31 εκατ. ευρώ, όμως έπαιξε ελάχιστα, δόθηκε 3 φορές δανεικός στη Γιουβέντους. Εκεί ταίριαξε, η Τσέλσι και ο Αμπράμοβιτς δεν ήθελαν να τον βλέπουν και μετά τον τρίτο δανεισμό η Γηραιά Κυρία αποφάσισε να δώσει 20 εκατ. ευρώ και να… γλιτώσει τους Λονδρέζους από το βάρος του Κολομβιανού.

Άντονι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Άντονι είναι το +1 της λίστας πολύ απλά γιατί είναι και ο μοναδικός που αγωνίζεται ακόμη στην ομάδα του. Ο Έρικ Τεν Χαγκ τον γνώριζε από τον Άγιαξ, ήθελε εξτρέμ και η Γιουνάιτεντ τον απέκτησε για 90+ εκατ. ευρώ και ουσιαστικά με την απόδοση του έχει καταφέρει να γίνει μία σκέτη αποτυχία. Εφόσον είναι ακόμη στον σύλλογο μπορεί να το διορθώσει, αλλά δεν μοιάζει και δεν είναι τόσο εφικτό.

Παρότι πέρσι ξεκίνησε με γκολκόντρα στη Λίβερπουλ η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Φέτος, παραπαίει με 31 εμφανίσεις και μόλις 2 γκολ και 1 ασίστ και αυτά στο Κύπελλο. Είναι από τους πιο ακίνδυνους εξτρέμ του πρωταθλήματος και σίγουρα δεν είναι αυτό που περίμενε η Γιουνάιτεντ. Όλα δείχνουν πως το καλοκαίρι θα μπει στη λίστα παραχώηρησης από τους κόκκινους διαβόλους.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024