Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Ματωμένες» εκλογές στο Μεξικό

«Ματωμένες» εκλογές στο Μεξικό

Η Κυβέρνηση του Ομπραδόρ αποκάλυψε ότι ήδη 15 υποψήφιοι για τις εκλογές της 2/6 έχουν δολοφονηθεί!

Τουλάχιστον 15 υποψήφιοι για τις εκλογές του Ιουνίου στο Μεξικό έχουν δολοφονηθεί! Το ομολόγησε η ίδια η μεξικανική κυβέρνηση που ανέφερε ότι τουλάχιστον 15 υποψήφιοι για τις εκλογές της 2ας Ιουνίου δολοφονήθηκαν για πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, ανεξάρτητες οργανώσεις παρουσιάζουν αριθμούς υψηλότερους από εκείνους που παρέχει η διοίκηση του Προέδρου Andrés Manuel López Obrador, η οποία υποσχέθηκε προστασία σε όποιον υποψήφιο το ζητήσει.

Ο πρόεδρος γνωρίζοντας ότι η κατάσταση ανασφάλειας έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και οι υποψήφιοι την πληρώνουν με τη ζωή τους, επανέλαβε τη δέσμευσή του για την προστασία των υποψηφίων. «Είμαστε δεσμευμένοι να προστατεύσουμε τους υποψηφίους για τις διάφορες λαϊκά εκλεγμένες θέσεις.  Γι’ αυτό υπάρχει σχέδιο προστασίας τους και παρουσία της Εθνικής Φρουράς σε εκείνες τις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα ανασφάλειας», είπε.

100 αιτήματα για προστασία

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι έχουν ληφθεί περισσότερα από 100 αιτήματα για προστασία. Η Rosa Icela Rodríguez, Γραμματέας Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη, έχει εκφράσει ότι δεν εγκρίνονται όλα τα αιτήματα: «Από την 1η Απριλίου, έχουμε 108 αιτήματα για προστασία, 86 από τα οποία έχουν διευθετηθεί, 10 απορρίφθηκαν και 12 βρίσκονται σε ανάλυση κινδύνου «. Στα αιτήματα, διευκρίνισε, περιλαμβάνονται οι τρεις υποψήφιοι για την Προεδρία, επτά υποψήφιοι για κυβερνήτες, 27 για τη Γερουσία και 71 για βουλευτές.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά, από τα 15 θύματα που καταμετρήθηκαν – αριθμός που δημοσιεύει το Μεξικό για πρώτη φορά – μόνο δύο είχαν ήδη εγγραφεί ως επίσημοι υποψήφιοι, πέντε ήταν προ-υποψήφιοι και οκτώ ήταν υποψήφιοι. Ο τελευταίος που δολοφονήθηκε ήταν ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Morena για τη Δημοτική Προεδρία (δημοτικό συμβούλιο) της Celaya (Guanajuato).

Συγκεκριμένα, το τελευταίο θύμα ήταν η Gisela Gaytán, υποψήφια του Morena για το δημοτικό συμβούλιο της Celaya, που ανήκει στην πολιτεία Guanajuato. Δέχθηκε επίθεση με πυροβολισμούς στη μέση του δρόμου, ενώ η ίδια είχε ανακοινώσει ώρες πριν ότι είχε ζητήσει προστασία. Η μεξικανική κοινωνία απορεί με τρόμο: Ποιος προστατεύει έναν τοπικό υποψήφιο;

Αλληλοκατηγορούνται οι αρχές

Οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές αλληλοκατηγορούνται. Ενώ η Εθνική Φρουρά και ο Στρατός πρέπει να παρέχουν προστασία σε υποψηφίους υψηλού επιπέδου (κυβερνήσεις, βουλευτές, Γερουσία και Προεδρία), είναι οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των υποψηφίων βουλευτών, δημάρχων και συμβούλων, υπό την προϋπόθεση ότι το η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ζητά την προστασία αυτή από το ίδιο εκλογικό σώμα στην αντίστοιχη τοποθεσία.

Στην περίπτωση της Gaytán, που ζήτησε προστασία τον Μάρτιο, η διαδικασία πραγματοποιήθηκε, αλλά το Εκλογικό Ινστιτούτο Guanajuato απέρριψε το αίτημα επειδή οι εκστρατείες ξεκίνησαν επίσημα στις 31 Μαρτίου. Ο υποψήφιος δολοφονήθηκε την 1η Απριλίου χωρίς καμία προστασία.

Για τις ανεξάρτητες οργανώσεις, οι 15 δολοφονίες που αναγνωρίζει η κυβέρνηση είναι αριθμοί που υπολείπονται. Η εταιρεία συμβούλων Data Int μετρά 28 δολοφονίες, ενώ η Data Cívica ανέφερε 10 το πρώτο δίμηνο του 2024 και 11 το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

51 δολοφονίες μέσα σε ένα χρόνο

Όσον αφορά το Εκλογικό Εργαστήριο Think Tank, η καταμέτρηση φτάνει τις 51 δολοφονίες στην εκλογική διαδικασία μεταξύ 2023 και 2024. Η καταμέτρησή τους αναφέρει λεπτομερώς την ημερομηνία της δολοφονίας και ποιος ήταν ο ρόλος του υποψηφίου: μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν επίσης σύμβουλοι, συνεργάτες και κομματικοί σύμβουλοι και ακόμη και συγγενείς υποψηφίων, οπότε η καταμέτρησή τους δείχνει ότι οι στόχοι υπερβαίνουν τους υποψηφίους.

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι «αυτή η εκλογική διαδικασία έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των υποψηφίων για υποψηφιότητα, των προυποψηφίων ή των υποψηφίων που δολοφονήθηκαν στη διαδικασία του 2018».

Οι ΜΚΟ επιβεβαιώνουν επίσης ότι η βία που σχετίζεται με τις εκλογές έχει αυξητική τάση, σύμφωνα με τα δικά τους αρχεία: «Το 2018 σημειώθηκαν 43 δολοφονίες που σχετίζονται με εκλογική βία, εκ των οποίων οι 24 ήταν προυποψηφίων ή υποψηφίων και το 2021 υπήρξαν 88 δολοφονίες, εκ των οποίων οι 30 αντιστοιχούσαν σε προ-υποψηφιότητες ή απλές υποψηφιότητες».

Οι εκλογές της 2ας Ιουνίου θα είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία του Μεξικού, με περισσότερες από 20.000 εκλόγιμες θέσεις και έναν ακόμη αυξανόμενο κατάλογο 70.000 υποψηφίων. Βαμμένες ήδη στο αίμα…

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024