Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Χτύπησαν με θερμοβαρική βόμβα 1,5 τόνου οι Ρώσοι»

«Χτύπησαν με θερμοβαρική βόμβα 1,5 τόνου οι Ρώσοι»

Οι Ουκρανοί μεταδίδουν ότι η Ρωσία χτύπησε για πρώτη φορά με βόμβα τέτοιας ισχύος

«Για πρώτη φορά, η Ρωσική Ομοσπονδία χτύπησε την Ουκρανία με μια βαριά εναέρια θερμοβαρική βόμβα ODAB-1500. Τι είναι γνωστό για αυτή», είναι το τίτλο του το ουκρανικό ειδησεογραφικό site online.ua και αναφέρει:

Ο ρωσικός στρατός έπληξε για πρώτη φορά την Ουκρανία με μια βαριά εναέρια βόμβα ODAB-1500. Μετά την πρόσκρουση μιας τέτοιας βόμβας, ένα σύννεφο καπνού ύψους 1 χιλιομέτρου ανέβηκε στον ουρανό.

Σύμφωνα με το rossMI, οι Ρώσοι έριξαν μια τέτοια βόμβα στο χωριό Velika Pysarivka στην περιοχή Sumy.

Ο ειδικός στην ανάλυση ανοιχτών δεδομένων Julian Röpke σημείωσε ότι η χρήση βόμβας 1,5 τόνου σε μια κατοικημένη περιοχή είναι «ένας νέος άξονας στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον των ουκρανικών πόλεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια εναέρια βόμβα που εκτοξεύει όγκο είναι ένα θερμοβαρικό βλήμα από την εποχή της ΕΣΣΔ, το οποίο απελευθερώνει εύφλεκτο μείγμα με τη μορφή αερολύματος περίπου 10 μέτρα από τον στόχο και το αναφλέγει με έκρηξη.

Τέτοια πυρομαχικά έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από τα κλασικά. Οι κατακτητές χρησιμοποιούσαν ODAB από 170 έως 500 κιλά.

Η πρώτη επαληθευμένη χρήση

Ο στρατιωτικός και πολιτικός σχολιαστής Oleksandr Kovalenko σημείωσε προηγουμένως ότι «αυτή είναι η πρώτη επαληθευμένη χρήση μιας τόσο ισχυρής βόμβας στην περιοχή Sumy. Ο Kovalenko σημείωσε ότι η περιοχή που επηρεάζεται από το ODAB-1500y είναι 500 τετραγωνικά μέτρα.

Τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας βομβαρδίζουν συνεχώς την περιοχή Sumy, ειδικά τις παραμεθόριες περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία. Στα μέσα Μαρτίου, αναφέρθηκε ότι οι Ρώσοι εισβολείς αυξάνουν καθημερινά τον αριθμό των βομβαρδισμών της περιφέρειας Sumy, χρησιμοποιώντας ολόκληρο το στρατιωτικό τους οπλοστάσιο για χτυπήματα.

Έτσι, στις 23 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εχθρός χτύπησε πάνω από 250 χτυπήματα, κυρίως στην παραμεθόριο.

Στις 20 Φεβρουαρίου, Ρώσοι εισβολείς επιτέθηκαν σε ένα χωριό στην περιοχή Σούμι, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας. Από τους βομβαρδισμούς τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα. Επίσης, οι κατακτητές βομβάρδισαν τη συνοικία Sumy στις 10 Ιανουαρίου, πυρκαγιά μεγάλης κλίμακας ξεκίνησε άμεσα στον οικιστικό τομέα».

Σύννεφο καπνού ύψους 1 χλμ

Η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά βαριά εναέρια βόμβα ODAB-1500 κατά της Ουκρανίας. Μετά την πρόσκρουση, μπορείτε να δείτε ένα σύννεφο καπνού ύψους 1 χλμ. Η βόμβα ODAB είναι ένα θερμοβαρικό βλήμα, το οποίο απελευθερώνει ένα εύφλεκτο υγρό πριν χτυπήσει τον στόχο και του βάζει φωτιά, έγραψε στο twitter, Ουκρανός δημοσιογράφος.

Λίγο μετά η New Voice of Ukraine επιβεβαίωσε: «Οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν μια ισχυρή βόμβα ODAB-1500 στην Ουκρανία για πρώτη φορά, χτυπώντας την πόλη Velyka Pysarivka στην περιφέρεια Sumy, ανέφερε η ρωσική Bild στο Telegram στις 30 Μαρτίου.

Μετά το χτύπημα του ODAB-1500, ένα σύννεφο καπνού ανέβηκε σε ύψος 1 χιλιομέτρου, ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής της Bild, Julian Röpcke.

Η ODAB, ή ογκομετρική εκρηκτική αεροπορική βόμβα, είναι λείψανο από τη σοβιετική εποχή. Περίπου 10 μέτρα πριν από την πρόσκρουση, αυτή η βόμβα απελευθερώνει ένα εύφλεκτο υγρό σε μορφή αερολύματος, που αναφλέγεται κατά την επαφή, με αποτέλεσμα μια ογκομετρική έκρηξη. Αυτές οι βόμβες στοχεύουν κυρίως στρατιώτες του εχθρού και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, προκαλώντας καταστροφικά αποτελέσματα έκρηξης.

Οι βόμβες ODAB ποικίλλουν σε μέγεθος, με τις βόμβες ODAB-500 να καλύπτουν αποτελεσματική περιοχή πρόσκρουσης έως και 300 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η ODAB-1500 εκτείνεται σε 500 τετραγωνικά μέτρα.

Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν νωρίτερα μικρότερες βόμβες ODAB, που κυμαίνονταν από 170 έως 500 κιλά. Ο Röpcke περιγράφει τη χρήση μιας βόμβας 1,5 τόνου σε έναν αστικό οικισμό ως «ένα νέο κεφάλαιο στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον των ουκρανικών πόλεων».

Ο Ουκρανός στρατιωτικός ειδικός Oleksandr Kovalenko επιβεβαιώνει την ανάπτυξη αυτού του βλήματος. Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν την πρώτη επαληθευμένη χρήση του στην περιφέρεια Σούμι, είπε σε σχόλιο στο κανάλι 24 της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι αξιοποιούν πλήρως το οπλοστάσιό τους με αεροπορικές βόμβες από τη σοβιετική εποχή», είπε ο Κοβαλένκο.

«Μπορούν να τα παράγουν χρησιμοποιώντας την παλιά μεθοδολογία».

Αποτελούν ακραίο κίνδυνο

Στο επίκεντρο της έκρηξης της βόμβας ODAB, η πίεση εκτοξεύεται στις 120 ατμόσφαιρες, καθιστώντας αδύνατη την απόκρυψη, είπε.

Αυτές οι βόμβες, αποτελούν ακραίο κίνδυνο, ξεπερνώντας ακόμη και τις συμβατικές FAB (Σοβιετικής σχεδίασης αεροπορικές βόμβες γενικής χρήσης).

Η θερμοβαρική ODAB-1500 είναι μια ογκομετρική εκρηκτική αεροπορική βόμβα βάρους 1500 κιλών πάνω στην οποία οι Ρώσοι μπόρεσαν επίσης να εγκαταστήσουν το κιτ UMPK, μετατρέποντάς το σε βόμβα ολίσθησης

Η είδηση διαδόθηκε γρήγορα σε όλο το δίκτυο ότι ο εχθρός υποτίθεται ότι «για πρώτη φορά» χρησιμοποίησε την αεροπορική βόμβα ODAB-1500 για να χτυπήσει την Ουκρανία.

Στα πλάνα που κατέγραψε το drone, είναι εμφανές πώς οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο χωριό Velyka Pysarivka στην περιοχή Sumy, που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Προφανώς, η ίδια η βόμβα ήταν εξοπλισμένη με κιτ UMPK, το οποίο επιτρέπει τη χρήση της σε σημαντικές αποστάσεις, που υπολογίζονται σε 50-70 km, τόνισε το defence.ua επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τέτοια βόμβα…

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024