Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Boeing: Συνεχίζει να πέφτει… σε κενά αέρος – Αποχωρεί ο CEO

Boeing: Συνεχίζει να πέφτει… σε κενά αέρος – Αποχωρεί ο CEO

Οι αποχωρήσεις έρχονται καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αυξήσει τις παραινέσεις για σημαντικές αλλαγές στην εταιρεία μετά από σειρά αστοχιών και λαθών

Ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Dave Calhoun, θα παραιτηθεί στα τέλη του 2024 στο πλαίσιο μιας ευρείας διοικητικής αναδιοργάνωσης για τον εμπόλεμο γίγαντα της αεροδιαστημικής, σύμφωνα με το CNBC.

Ο Larry Kellner, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, παραιτείται επίσης και δεν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή στην ετήσια συνάντηση της Boeing τον Μάιο. Θα τον διαδεχθεί ως πρόεδρος ο Steve Mollenkopf, ο οποίος είναι διευθυντής της Boeing από το 2020 και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Qualcomm. Ο Mollenkopf θα ηγηθεί του διοικητικού συμβουλίου στην επιλογή νέου CEO, δήλωσε η Boeing.

Και ο Stan Deal, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boeing Commercial Airplanes, αποχωρεί αμέσως από την εταιρεία. Στη θέση του κινείται η Stephanie Pope, η οποία πρόσφατα έγινε διευθύνων σύμβουλος της Boeing, αφού προηγουμένως διηύθυνε την Boeing Global Services.

Οι αποχωρήσεις έρχονται καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αυξήσει τις παραινέσεις για σημαντικές αλλαγές στην εταιρεία μετά από μια σειρά ποιοτικών και κατασκευαστικών ελαττωμάτων στα αεροσκάφη Boeing. Ο έλεγχος εντάθηκε μετά από ένα ατύχημα στις 5 Ιανουαρίου, όταν ένα βύσμα πόρτας εξερράγη από ένα σχεδόν νέο Boeing 737 Max 9 λεπτά σε μια Alaska Airlines.

Αρκετές θα είναι οι αλλαγές κορυφαίων στελεχών της εταιρείας μετά τα τελευταία προβλήματα που έχουν προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του γίγαντα της αεροδιαστημικής

«Όπως όλοι γνωρίζετε, το ατύχημα της πτήσης 1282 της Alaska Airlines ήταν μια κρίσιμη στιγμή για την Boeing», έγραψε ο Calhoun στους υπαλλήλους τη Δευτέρα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτό το ατύχημα με ταπεινότητα και πλήρη διαφάνεια. Πρέπει επίσης να ενσταλάξουμε μια συνολική δέσμευση για την ασφάλεια και την ποιότητα σε κάθε επίπεδο της εταιρείας μας.

«Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα πάνω μας και ξέρω ότι θα βγούμε από αυτή τη στιγμή μια καλύτερη εταιρεία, αξιοποιώντας όλα τα διδάγματα που συσσωρεύσαμε καθώς συνεργαζόμασταν για την ανοικοδόμηση της Boeing τα τελευταία χρόνια», έγραψε.

«Δική μου απόφαση»

Ο Calhoun δήλωσε στο CNBC σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ότι η απόφαση να παραιτηθεί ήταν «100%» δική του.

«Έχουμε άλλο ένα βουνό να ανέβουμε», είπε ο Calhoun. «Ας μην αποφύγουμε την έκκληση για δράση. Ας μην αποφύγουμε τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στο εργοστάσιό μας. Ας μην αποφύγουμε την ανάγκη να επιβραδύνουμε λίγο και να αφήσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού να καλύψει τη διαφορά».

Ο Calhoun διορίστηκε στην κορυφαία θέση στα τέλη του 2019 και ανέλαβε τα ηνία της Boeing στις αρχές του 2020, αφού η εταιρεία απομάκρυνε τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλό της, Dennis Muilenburg, για τον χειρισμό των συνεπειών των δύο θανατηφόρων συντριβών του 737 Max.

Εδώ και μήνες, ο Calhoun έχει υποσχεθεί στους επενδυτές, τους πελάτες των αεροπορικών εταιρειών και το ευρύ κοινό ότι η Boeing θα θέσει υπό έλεγχο τις μυριάδες ποιοτικές δυσκολίες της. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας έχει εντείνει την εποπτεία της Boeing και ο διαχειριστής της υπηρεσίας Mike Whitaker μετά το ατύχημα της Alaska Airlines δήλωσε ότι η Boeing θα αποκλειστεί από την αύξηση της παραγωγής 737 έως ότου η FAA είναι ικανοποιημένη με τον ποιοτικό έλεγχο της εταιρείας.

Η ανώμαλη προσγείωση της Boeing

Τα προβλήματα παραγωγής της Boeing καθυστέρησαν τις παραδόσεις νέων αεροσκαφών στους πελάτες και εμπόδισαν τα σχέδια ανάπτυξης. Διευθύνοντες σύμβουλοι μερικών από τους μεγαλύτερους πελάτες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης των United Airlines, Southwest Airlines και American Airlines έχουν διαμαρτυρηθεί δημοσίως για τις καθυστερήσεις.

Η Ryanair, ο μεγαλύτερος πελάτης της Boeing στην Ευρώπη, δήλωσε τη Δευτέρα ότι χαιρετίζει τις αλλαγές στη διοίκηση.

«Ο Stan Deal έχει κάνει εξαιρετική δουλειά πωλήσεων για την Boeing εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν είναι το πρόσωπο που θα αλλάξει την επιχείρηση στο Σιάτλ και εκεί ήταν τα περισσότερα προβλήματα τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο διευθύνων σύμβουλος της United, Scott Kirby, νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι προέτρεψε την Boeing να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη Max 10 για την εταιρεία, επειδή δεν ήταν σαφές πότε η FAA θα επιτρέψει σε αυτά τα αεροσκάφη να πετάξουν.

Την περασμένη εβδομάδα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των αεροπορικών εταιρειών άρχισαν να προγραμματίζουν συναντήσεις με τους διευθυντές της Boeing για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη ποιοτικών ελέγχων κατασκευής και τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή αεροσκαφών 737 Max. Στις συνεδριάσεις έπρεπε να συμμετέχουν ο Kellner και ένα ή περισσότερα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ο οικονομικός διευθυντής της Boeing, Brian West, δήλωσε σε συνέδριο της βιομηχανίας ότι η Boeing θα κάψει περισσότερα μετρητά από ό, τι αναμενόταν λόγω της περιορισμένης παραγωγής 737 Max.

Η μετοχή της Boeing σημείωσε άνοδο μικρότερη του 1% στις αρχές της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση του Calhoun. Οι μετοχές έχουν μειωθεί κατά 26% μέχρι στιγμής φέτος.

Sports in

Τα τρία μεγάλα «μπαμ» του καλοκαιριού από το NBA (vids)

Οι τρεις παίκτες που αναμένεται να αποχαιρετήσουν το NBA για τα… μάτια της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024