Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Έφυγε» ο κορυφαίος αρχαιομέτρης Νίκος Ζαχαριάς

«Έφυγε» ο κορυφαίος αρχαιομέτρης Νίκος Ζαχαριάς

Έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο κορυφαίος ερευνητής στο χώρο της αρχαιομετρίας Νίκος Ζαχαριάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο ερευνητικός χώρος της Αρχαιομετρίας θρηνεί την απώλεια του καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκου Ζαχαριά.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας «Με βαθιά θλίψη δεχτήκαμε το νέο της απώλειας του φίλου, συνεργάτη και κορυφαίου ερευνητή στο χώρο της Αρχαιομετρίας Νίκου Ζαχαριά. Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, που δεν είναι αρκετά.»

Ο Νίκος Ζαχαριάς σπούδασε Χημικός-Μηχανικός στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και στη συνέχεια εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική έρευνα στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ως υπότροφός του (Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης) στη θεματική της Φωταύγειας. Εκπόνησε 2 μεταδιδακτορικές έρευνες: στο πρόγραμμα GEOPRO/FP5 στη Γερμανία (Πανεπιστήμιο Βόννης) και στον Δημόκριτο (υπότροφος ΙΚΥ). Το διάστημα 2004-2009 υπηρέτησε ως ερευνητής στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου και ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Πειραιά. Από το 2009 υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη βαθμίδα του Καθηγητή, όπου θήτευσε ως Κοσμήτορας (2020-2023), έχοντας προηγουμένως δύο θητείες ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (2015-2017, 2017-2019). Υπήρξε επανειλημμένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας και Πρόεδρος ως το 2018, όπως και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του International Symposium on Archaeometry. Δημοσίευσε πλέον των 140 άρθρων κατόπιν κρίσης, κεφαλαίων σε βιβλία και πρακτικά συμποσίων στα πεδία των απόλυτων χρονολογήσεων με τεχνικές Φωταύγειας και σε μελέτες χαρακτηρισμού και προέλευσης κεραμικής και γυαλιών.

Συλλυπητήρια από τον Δήμαρχο Καλαμάτας

Από τις Βρυξέλες που βρίσκεται ο Δήμαρχος Καλαμάτας, πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Νίκου Ζαχαριά, και προέβη στην ακόλουθη συλλυπητήρια ανακοίνωση:

«Η είδηση της εκδημίας του φίλου καθηγητή, Νίκου Ζαχαριά μας γεμίζει θλίψη. Η απώλειά του είναι μεγάλη για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών αλλά και για την ακαδημαϊκή κοινότητα γενικότερα, καθώς υπήρξε ένας εξαιρετικός καθηγητής, η δε συνεισφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα θα μείνει ανεξίτηλη. Δραστήριος και λάτρης της ιστορίας, ο Νίκος Ζαχαριάς υπήρξε μεταξύ άλλων και ο συντονιστής του προγράμματος “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”, μία συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Αιωνία η μνήμη του», καταλήγει η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Δημάρχου Καλαμάτας.

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024