Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνή χρηματιστήρια: Το ράλι στις αγορές των ΗΠΑ και Ευρώπης και οι προβλέψεις αναλυτών

Διεθνή χρηματιστήρια: Το ράλι στις αγορές των ΗΠΑ και Ευρώπης και οι προβλέψεις αναλυτών

Πού αποδίδουν το ράλι διεθνείς οίκοι

Τα κέρδη ρεκόρ που ανακοινώνουν εισηγμένες, ειδικά στην τεχνολογία, την ενέργεια περιλαμβανομένου και του πετρελαίου, τα χρηματοοικονομικά και το λιανικό εμπόριο, σε συνδυασμό με τις νέες προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει σε νέα ύψη ρεκόρ τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές.

Τα κέρδη ρεκόρ των εταιρειών δείχνουν ότι οι εισηγμένες αυτές έχουν επωφεληθεί στα μέγιστα από την άνοδο των τιμών.

Ο πληθωρισμός κερδών

Πρόκειται για τον πληθωρισμό που έχει πλήξει περισσότερα το νοικοκυριά στα μεσαία και χαμηλά στρώματα και όχι τις εισηγμένες, οι οποίες έχουν εκμεταλλευτεί τις υψηλές αυτές τιμές για να γεμίσουν ακόμη περισσότερο τα ταμεία τους, να κάνουν χρυσές επαναγορές μετοχών με τα μεγάλα κέρδη και να κόψουν παχυλά μερίσματα.

Στη Νέα Υόρκη ο βασικός δείκτης της Wall Street, ο S&P 500 ο οποίος διαμορφώνεται από 500 εταιρείες κολοσσούς, βρίσκεται ήδη σε νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, ενώ παρόμοια είναι και η πορεία του δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 100. Το ίδιο έγινε την περασμένη εβδομάδα και με τα Χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης (DAX) και του Παρισιού (CAC 40), τα οποία μαζί με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Πάρτι έγινε επίσης και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου ο Nikkei 225 έχει κινηθεί έντονα ανοδικά καταγράφοντας ιστορικά υψηλά.

Μετά την υποχώρηση κατά 10% το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 25%, δείχνουν στοιχεία από τους Financial Times.

Πλέον εταιρείες όπως οι Goldman Sachs και UBS αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για φέτος αναφορικά με τον S&P 500 που είναι ο δείκτης αναφοράς για τα αμερικανικά χρηματιστήρια και όχι μόνο. Επίσης η Bank of America αύξησε κι αυτή την πρόβλεψή της για ανοδική πορεία του δείκτης έως το τέλος του τρέχοντος.

Société Générale και Morgan Stanley

Αναλυτές της Société Générale προβλέπουν πλέον ανάπτυξη κερδών κατά 40% για το πρώτο φετινό εξάμηνο αναφορικά με τις εταιρείες του Nasdaq 100, αλλά και ισχυρά κέρδη σε εισηγμένες στην Ευρώπη. Ειδικά για τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, η Morgan Stanley προβλέπει ότι οι πανευρωπαϊκοί δείκτες χρηματιστηρίων θα εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά σηματοδοτώντας περαιτέρω άνοδο που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 10% από τα σημερινά επίπεδα δεικτών και μετοχών.

Παράγοντες των αγορών υποστηρίζουν ότι οι μέτοχοι παραμένουν αισιόδοξοι παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Οι ελπίδες αυτές φέρονται να ενισχύονται από τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη. Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ήπια προσγείωση φέτος.

Βαρόμετρο οι ΗΠΑ

Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η μεγάλη αισιοδοξία και οι επενδύσεις στις εταιρείες τεχνολογίας και ειδικά στην τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με τα μεγάλα κέρδη άλλων κλάδων όπως ο πετρελαϊκός και το λιανικό εμπόριο έχουν προκαλέσει άνοδο ρεκόρ στις τιμές των μετοχών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ Nvidia έχουν καταγράψει μόνο φέτος ράλι πάνω από 80%. Την ίδια στιγμή αυξάνεται η αισιοδοξία για ομαλή προσγείωση της οικονομίας αφού οι κεντρικές τράπεζες με την αυστηρή νομισματική πολιτική τους φαίνεται να παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024