Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγορά ακινήτων: Σημάδια ανάκαμψης για την αμερικανική αγορά καθώς ξεκινά η εαρινή περίοδος

Αγορά ακινήτων: Σημάδια ανάκαμψης για την αμερικανική αγορά καθώς ξεκινά η εαρινή περίοδος

Η καταπολέμηση του πληθωρισμού της Fed θα επηρεάσει την προσφορά κατοικιών για δεκαετίες, λέει ο CEO της Redfin

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα μήνα. Το μέσο επιτόκιο του δείκτη αναφοράς για τα 30ετή σταθερά στεγαστικά δάνεια στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε στο 6,74% από 6,88% την προηγούμενη εβδομάδα.

Και καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώνονται, η προσφορά αρχίζει να ανακάμπτει. Οι νέες καταχωρήσεις σημείωσαν υψηλό 17 μηνών τον Φεβρουάριο, ενώ ο συνολικός αριθμός κατοικιών προς πώληση αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους, σύμφωνα με την Redfin.

Είναι μια βελτίωση σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα του περασμένου έτους, αλλά η σχέση προσφοράς-ζήτησης παραμένει κάθε άλλο παρά ισορροπημένη. Ένοχος για αυτό θα πρέπει να θεωρούνται οι παρενέργειες της επιθετικής εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Ο οικονομολόγος Γκάρι Σίλινγκ είπε στο Yahoo Finance ότι η αλλαγή της Fed στην πολιτική επιτοκίων δημιούργησε μια «τέλεια καταιγίδα» για τον κλάδο, με τα υψηλότερα επιτόκια να ωθούν τους επίδοξους πωλητές να μείνουν στη θέση τους, καθώς πολλοί έχουν κλειδώσει σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή τα προηγούμενα χρόνια.

Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των σημερινών και των προηγούμενων επιτοκίων στεγαστικών δανείων δημιουργεί «τεχνητή στενότητα» στην αγορά κατοικίας. «Δεν θα συνεχιστεί επ ‘αόριστον, αλλά σίγουρα είναι ανασταλτικό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Σίλινγκ.

Οι πολιτικές της Fed

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Redfin, Γκλέν Κέλμαν, αναμένει ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Fed θα επηρεάσουν τον στεγαστικό τομέα για δεκαετίες, προειδοποιώντας ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αντιμετωπιστούν οι μετασεισμοί της επιθετικής εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

«Θα υπάρχει χαμηλή προσφορά για πολύ καιρό ακόμα», είπε ο Κέλμαν στο Yahoo Finance. «Αυτό που έκανε η Fed… θα έχει μια ουρά 30 ετών».

Η έλλειψη προσφοράς έχει κρατήσει τις τιμές των κατοικιών σε υψηλά επίπεδα. Η διάμεση τιμή των κατοικιών που ανήκαν στο παρελθόν αυξήθηκε 5,1% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και με τις τέσσερις περιφέρειες των ΗΠΑ να παρουσιάζουν αύξηση τιμών, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Οποιαδήποτε ελπίδα ανακούφισης για τον στεγαστικό τομέα μπορεί να αναβληθεί. Σύμφωνα με τον Τζον Στολτζφας του Oppenheimer, μια σειρά από πιο «καυτές» καυτά από το αναμενόμενο προβλέψεις για τον πληθωρισμό ενίσχυσαν την πρόθεση των πολιτικών να καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων. Μάλιστα, σημείωσε στο Yahoo Finance Live ότι πιστεύει πως η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Μια καθυστερημένη μείωση επιτοκίων υποδηλώνει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι απίθανο να πέσουν πολύ περισσότερο, αναβάλλοντας ενδεχομένως μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη προσφορά. Η πραγματική πύλη για τις πωλήσεις κατοικιών ήταν ο αριθμός των κατοικιών προς πώληση», εξήγησε ο Κέλμαν. «Εάν τα επιτόκια δεν μειωθούν σημαντικά, θα δούμε μια μέτρια άνοδο στα αποθέματα, αλλά για να δείτε ένα μεγάλο κέρδος, θα πρέπει να δείτε μια πραγματική πτώση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων».

Η Moody’s Analytics αναμένει συνολικό έλλειμμα στέγασης 1,5 έως 2 εκατομμυρίων μονάδων φέτος, με έλλειμμα έως και 1,2 εκατομμυρίων για μονοκατοικίες.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024