Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γρίπη Β, εντερικοί ιοί και αναπνευστικές παθήσεις σε έξαρση τον Μάρτιο με προοπτική και για τον Απρίλιο

Γρίπη Β, εντερικοί ιοί και αναπνευστικές παθήσεις σε έξαρση τον Μάρτιο με προοπτική και για τον Απρίλιο

Σε κλινικές παρατηρούνται πολλά περιστατικά εντερικών ιών που προκαλούν ναυτία, έμετο και διάρροια, που μπορεί να είναι σοβαρά ειδικά στον εργαζόμενο πληθυσμό, 30-50 ετών.

To έχουμε συνηθίσει και δεν δίνουν σημασία; Αν από την άλλη το θεωρούμε… αποκλειστικό να τονίσουμε ότι στην Ιταλία τα νοσοκομεία γεμίζουν.
Γρίπη, ασθένειες του αναπνευστικού και τώρα και εντερικοί ιοί.

Η εποχή των παθήσεων συνεχίζεται και τον Μάρτιο. Παρά τη μείωση των μολύνσεων, οι άστατες καιρικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο περιπλέκουν την κατάσταση. Όλα αυτά εν αναμονή της γρίπης Β, η οποία θα φτάσει μεταξύ τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου όπως λένε οι ειδικοί στη γειτονική χώρα.

Αυτός ο μήνας ξεκίνησε με αλλαγές στις θερμοκρασίες. H Ανοιξη μάλλον αργεί.

«Πάνω από όλα πρέπει να ενυδατωθείς κατά τη διάρκεια της ημέρας»

«Σε κλινικές παρατηρούνται πολλά περιστατικά εντερικών ιών που προκαλούν ναυτία, έμετο και διάρροια, που μπορεί να είναι σοβαρά ειδικά στον εργαζόμενο πληθυσμό, 30-50 ετών. Εξακολουθούμε να βλέπουμε ιογενή πνευμονία, αλλά ο Covid φαίνεται να έχει εξαφανιστεί από τα ραντάρ». Ο Πιερλουίτζι Μπαρτολέτι, αναπληρωτής εθνικός γραμματέας της Ιταλικής Ομοσπονδίας Γενικών Ιατρών (Fimmg), έκανε απολογισμό της κατάστασης στο Adnkronos Salute.

«Η γρίπη Β δεν έχει φτάσει ακόμη. Χτυπά παιδιά και νέους μεταξύ. Αναμένεται τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου». Ποια είναι η θεραπεία;

«Χρειάζεσαι πολλή υπομονή, αλλά πάνω από όλα πρέπει να ενυδατωθείς κατά τη διάρκεια της ημέρας – απαντά ο Μπαρτολέτι – Ίσως παραλείψεις γεύματα αν δεν έχεις όρεξη ή τρως λίγο».

«Τον Μάρτιο-Απρίλιο υπήρχε πάντα αύξηση των κρουσμάτων»

Ο Ματέο Μπασέτι, διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο San Martino (πολυκλινική στη Γένοβα), μοιράζεται επίσης την ίδια άποψη:

«Έχουμε πολλές εντερικές λοιμώξεις από διαφορετικούς μικροοργανισμούς που μπορεί να είναι ιογενείς όπως νοροϊός, ροταϊός, εντερικός αδενοϊός και αστροϊός, επομένως δεν έχει τίποτα να κάνει με την περίοδο της γρίπης Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου και μια πιθανή συνέχεια. Η εντερική γρίπη είναι πλέον φυσιολογική και εξαπλώνεται εύκολα στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς και στη συνέχεια μεταφέρεται στο σπίτι. Σε αυτήν την περίοδο υπάρχει ένα μείγμα διαφορετικών ιών, σήμερα η γρίπη είναι μειοψηφία και υπάρχουν εντερικοί ιοί μαζί με βακτήρια. Ηταν σε… φυσιολογική κυκλοφορία πριν από τον Covid, τώρα τέσσερα χρόνια μετά την έκτακτη ανάγκη της πανδημίας δίνουμε περισσότερη προσοχή σε αυτό. Τον Μάρτιο-Απρίλιο υπήρχε πάντα αύξηση των κρουσμάτων εντερικών λοιμώξεων».

Την κατάσταση σχολίασε και ο ιολόγος του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου, Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο: «Φέτος έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερα από 12 εκατομμύρια κρούσματα αναπνευστικών λοιμώξεων στη σεζόν, με ένα πραγματικά ευρύ και διαφοροποιημένο κοκτέιλ αιτιών, με βάση τη γρίπη H1N1, λιγότερο Covid, έναν αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και ρινοϊο. Είμαστε, ευτυχώς, σε μια φάση μείωσης των κρουσμάτων -στο γενικό πλαίσιο- αλλά και αυτός ο κάπως άστατος καιρός δεν βοηθάει και γι’ αυτό γινόμαστε μάρτυρες σειρά από πολλά νέα κρούσματα». Κάπως έτσι, η εποχή των ασθενειών «δεν έχει τελειώσει ακόμα και υπάρχουν ακόμη πολλά κρούσματα. Θα το έχουμε για τουλάχιστον ένα μήνα, όλο τον Μάρτιο σίγουρα, μάλλον και τον Απρίλη», κατέλησε ο Πρελιάσκο.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024