Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Γλώσσας που έγινε στη Νάπολι της Ιταλίας σχολείο του Δήμου Ωρωπού

Στη μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Γλώσσας που έγινε στη Νάπολι της Ιταλίας σχολείο του Δήμου Ωρωπού

Την ελληνική αποστολή από το Καπανδρίτι στελέχωσαν 42 μαθητές της θεατρικής  και χορωδιακής ομάδας και τέσσερις συνοδοί, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα κορίτσια με τις παραδοσιακές αρβανίτικες στολές.

Το Γυμνάσιο Καπανδριτίου εκπροσώπησε την Ελλάδα και τον Δήμο Ωρωπού στη μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Γλώσσας που έγινε στη Νάπολι της Ιταλίας με τη συμμετοχή 1.500 μαθητών από 13 σχολεία.
Η μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Γλώσσας είχε διάφορες εκδηλώσεις με θεατρικά δρώμενα, ποίηση, χορό, μουσική συναυλίες, ξεναγήσεις, σεμινάρια και παράλληλες δραστηριότητες και έγινε στο εμβληματικό καθολικό μοναστήρι Σαν Τζιοβάνι ντι Ματζιόρε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου που συμπίπτει – όχι τυχαία φυσικά – με τον θάνατο του Διονυσίου Σολωμού.
Την ελληνική αποστολή από το Καπανδρίτι στελέχωσαν 42 μαθητές της θεατρικής  και χορωδιακής ομάδας και τέσσερις συνοδοί, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα κορίτσια με τις παραδοσιακές αρβανίτικες στολές.
Η μουσικός με σπουδές στη θεατρολογία Μάχη Καψαλάκη που μαζί με τον διευθυντή του σχολείου Σπύρο Καραβία, την Ειρήνη Βαμβακινού και τον Δημήτρη Ζήκο είχαν την ευθύνη της οργάνωσης της ελληνικής αποστολής μίλησε για την εμπειρία που έζησαν τα παιδιά του Γυμνασίου Καπανδριτίου.
«Ήταν τρομερή εμπειρία όχι μόνο για τα παιδιά του σχολείου μας αλλά και για μας που έχουμε ζητήσει αρκετές τέτοιες εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον. Γυρίσαμε πιο σοφοί και «γεμάτοι» από αυτό το ταξίδι.
Οι γιορτές για την Ελληνική Γλώσσα έχουν μεγάλη σημασία σε όλες τις χώρες του πλανήτη εκτός από την ίδια την Ελλάδα και αυτό είναι το μεγάλο παράπονο όλων μας», δήλωσε η Μάχη Καψαλάκη η οποία στο παρελθόν εργάστηκε στη Μαριούπολη της Ουκρανίας: «Κάθε χρόνο στην παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας γιόρταζε όλη η Μαριούπολη. Κάτι ανάλογο έγινε και εφέτος στην Ιταλία.
Η γιορτή στη Νάπολι έχει αποκτήσει μεγάλη διάσταση, αίγλη και προβολή σε όλη την Ιταλία και αυτό το απέδειξε η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε. Είμαι ικανοποιημένη και περήφανη με την εκπροσώπηση του είχαμε με το Γυμνάσιο Καπανδριτίου. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που μας βοήθησαν και ειδικά στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας Γιάννη Κορίνθιο που είναι και ο εμπνευστής του».
Υπό την αιγίδα και την ΚΕΔΕ
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της ΚΕΔΕ, της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης και του Ufficio Scolastico Regionale della Campania. Διοργανώτρια αρχή και κύριος Συντονιστής ήταν ο Καθηγητής Πανεπιστημίου της Καλαβρίας Γιάννης Κορίνθιος. Συμμετείχαν οι Αδελφότητες Ιταλίας, το Περιφερειακό Γραφείο Σχολείων της Καμπανίας Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, Δήμος Νάπολης.
Πηγή φωτογραφιών, Facebook Δήμου Ωρωπού

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024