Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρόκο: Ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους από ξηράς

Μαρόκο: Ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους από ξηράς

Η ανθρωπιστική βοήθεια του Μαρόκου προς τον παλαιστινιακό λαό εγγράφεται σε μια μακράπαράδοση έμπρακτης αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Το Μαρόκο, με εντολή του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής για την Ιερουσαλήμ (Al Quds), έστειλε στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας και στην Ιερουσαλήμ ανθρωπιστική βοήθεια, που περιλαμβάνει άνω των 40 τόνων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και η παράδοση της οποίας δρομολογήθηκε από ξηράς, χάρη σε μια συμφωνία μεταξύ Ραμπάτ και Τελ Αβίβ.

Η βοήθεια αυτή συμπίπτει με τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού και στοχεύει στην ανακούφιση του παλαιστινιακού πληθυσμού, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας, όπως αναφέρεται σε σε δελτίο τύπου του μαροκινού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δημοσιεύθηκε την Τρίτη 12 Μαρτίου.

Εκτός από το σκέλος της βοήθειας που εξασφαλίστηκε μέσω του Ιδρύματος για την Αλληλεγγύη Mohammed V, ένα μεγάλο μέρος της κάλυψε ο βασιλιάς, από ίδια κεφάλαια, ιδίως τα είδη που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά, υπογραμμίζεται στο εν λόγω ανακοινωθέν.

Ο μαροκινός ηγέτης ανέθεσε, εξάλλου, στον οργανισμό Bayt Mal Al Qods  την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς της Ιερασουλήμ. Έτσι, 2.000 καλάθια τροφίμων θα διανεμηθούν σε 2.000 νοικοκυριά και 1.000 μερίδες θα σερβίρονται καθημερινά στους Παλαιστίνιους της πόλης. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, προβλέπεται και η δημιουργία αίθουσας συντονισμού επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ.

Το υπουργείο τόνισε ότι από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, πριν από πάνω από πέντε μήνες, το Μαρόκο είναι η πρώτη χώρα που στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια απευθείας στους στοχευμένους πληθυσμούς, μέσω αυτής της, χωρίς προηγούμενο, χερσαίας οδού.

Μέχρι τώρα, η βοήθεια προς τους κατοίκους της Γάζας διοχετευόταν είτε μέσω της Αιγύπτου, μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα, είτε μέσω ρίψεων από αεροσκάφη. Η τελευταία επιλογή εμπεριέχει κινδύνους, όπως η καταστροφής τροφίμων κατά την πτώση τους με αλεξίπτωτο ή την πτώση των φορτίων σε ανθρώπους, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει τραυματισμούς ή και θάνατο.

Δεν πρόκειται για την πρώτη ανθρωπιστική επιχείρηση του Μαρόκου υπέρ των Παλαιστινίων. Το 2023, η μαροκινή αεροπορία μετέφερε 25 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας, η οποία παραδόθηκε μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα στην Αίγυπτο, και το 2018, το Μαρόκο ανέπτυξε ένα ιατροχειρουργικό νοσοκομείο εκστρατείας με στη Γάζα.

Μπορούμε να πούμε, επομένως, ότι η ανθρωπιστική βοήθεια του Μαρόκου προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας και της Ιερουσαλήμ αποτελεί πράγματι μέρος μιας μακράς παράδοσης έμπρακτης αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και απόδειξη της δέσμευσης και της συνεχούς υποστήριξης του μαροκινού μονάρχη στο πλαίσιο του παλαιστινικού ζητήματος.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024