Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χρηματιστήριο Ενέργειας: Ρεύμα ακόμα και με 2 ευρώ/ΜWh στην αγορά

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Ρεύμα ακόμα και με 2 ευρώ/ΜWh στην αγορά

Οι ΑΠΕ και η χαμηλή ζήτηση έριξαν τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την «Αγορά Επόμενης Ημέρας – Day Ahead Market» η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται σήμερα στα 57,84 ευρώ/MWh.

Πρόκειται για τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας πάνω στην οποία οι πάροχοι χτίζουν την τελική τιμή προμήθεια ρεύματος.

Οι ΑΠE

Αξιοσημείωτο στη σημερινή χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι το γεγονός πως για ορισμένες ώρες της ημέρας οι τιμές διαμορφώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, στις 14.00 η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας βουτά στα 2,23 ευρώ/MWh.
Μία ώρα νωρίτερα στις 13.00 η τιμή ορίστηκε στα 5,12 ευρώ/MWh, ενώ στις 11.00 είναι στα 9,91 ευρώ και στις 12.00 στα 10,86 ευρώ/MWh.
Η μεγάλη βουτιά τις ώρες αυτές αποδίδεται στη μεγάλη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά συστήματα παράγουν τη φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο περισσότερο συμμετέχουν στο σύστημα της ηλεκτροπαραγωγής τόσο οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πιέζονται προς τα κάτω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προαναφερόμενες ώρες η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής κυμαίνεται από 70% έως 72%.

Οι άλλες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής

Συνολικά για τις 10 Μαρτίου η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι υψηλότερη σε σχέση με τις άλλες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής.
Οι ΑΠΕ μαζί με τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς (διαμορφώνουν επίσης χαμηλές τιμές) φτάνουν στο 41%, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχούν στο 28,61% του συνολικού καλαθιού της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου καταλαμβάνουν το 25,36%.
Φυσικά στην κατά 25,08% πτώση της μέσης τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στα 57,84 ευρώ/MWh από 77,20 ευρώ/MWh την περασμένη Παρασκευή 8 Μαρτίου συμβάλλει και η μειωμένη ζήτηση ρεύματος που καταγράφεται τα Σαββατοκύριακα.

Οι τελικές τιμές προμήθειας

Η πτωτική τροχιά των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες αναμένεται να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι πάροχοι να δίνουν χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.
Οι τιμές έχουν οδηγηθεί σε προ κρίσης επίπεδα καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF κινούνται επίσης σε χαμηλά επίπεδα, ενώ όσο ανοίγει ο καιρός τόσο μειώνεται και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024