Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι το παγκόσμιο εμπόριο

Δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι το παγκόσμιο εμπόριο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναφέρει σε έκθεσή του πως η ύφεση του 2023 ήταν πολύ ισχυρή και δεν υπάρχει μεγάλη σταθερότητα, ώστε το παγκόσμιο εμπόριο να επανάλθει πλήρως το 2024.

Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών πασχίζει να επιταχυνθεί από την ύφεση που σημείωσε πέρυσι, εν μέσω ενδείξεων ότι η ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας εξασθενεί, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Το βαρόμετρο αγαθών του ΠΟΕ είχε μικρή μεταβολή στο 100,6 σε σύγκριση με την ένδειξη 100,7 στα τέλη Νοεμβρίου, ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη σε έκθεσή του την Παρασκευή. Η βασική τιμή του 100 υποδηλώνει ανάπτυξη κατά το επόμενο τρίμηνο που είναι σύμφωνη με τις μεσοπρόθεσμες τάσεις.

Τα όποια κέρδη θα μπορούσαν εύκολα να εκτροχιαστούν από περιφερειακές συγκρούσεις και γεωπολιτικές εντάσεις

«Αυτό υποδηλώνει ότι το εμπόριο εμπορευμάτων θα πρέπει να συνεχίσει να ανακάμπτει σταδιακά τους πρώτους μήνες του 2024, αλλά τα όποια κέρδη θα μπορούσαν εύκολα να εκτροχιαστούν από περιφερειακές συγκρούσεις και γεωπολιτικές εντάσεις», σύμφωνα με την έκθεση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΟΕ. Το σημείο αυτό της έκθεσης φωτογραφίζει την επίθεση στη Γάζα και την στοχοποίηση των εμπορικών πλοίων από τους Χούθι στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα.

Το θαλάσσιο εμπόριο και οι παραδόσεις αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα εξαιτίας του «μπλόκου» των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Όμως δεν ευθύνεται αυτό για την ευρύτερη κατάσταση, απλά παρατείνει το πρόβλημα.

Οι παραγγελίες αυξάνονται, οι μεταφορές υστερούν

Ενώ οι παραγγελίες εξαγωγών και ο όγκος των αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών παρουσιάζουν σημάδια ανάπτυξης πάνω από την τάση, άλλοι τομείς, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και των πρώτων υλών, υστερούν, ανέφερε ο ΠΟΕ.

Ένας δείκτης παραγωγής και πωλήσεων αυτοκινήτων παραμένει επίσης αρκετά πάνω από την τάση, ανέφερε, «αν και έχει χάσει τη δυναμική του πρόσφατα». Επιπλέον, «μια φαινομενικά απότομη ανάκαμψη στο εμπόριο ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στο προηγούμενο βαρόμετρο έχει αναθεωρηθεί», δήλωσε ο ΠΟΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Ngozi Okonjo-Iweala δήλωσε ότι ο όγκος του εμπορικού εμπορίου για το 2023 πιθανότατα υπολείπεται της πρόβλεψης του οργανισμού του Οκτωβρίου για αύξηση 0,8%. Είπε επίσης ότι η πρόβλεψή της για αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 3,3% φέτος μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη. Ο ΠΟΕ εργάζεται για την επικαιροποίηση αυτών των προβλέψεων, δήλωσε στους συμμετέχοντες στη 13η υπουργική διάσκεψη του οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι.

Οι γιγαντιαίες αποθήκες δεν είναι το μέλλον του παγκοσμίου εμπορίου. Το μέλλον είναι τα νέα εργοστάσια κοντά στους «καλούς πελάτες».

Το περιβάλλον και οι ευρωπαϊκές αποθήκες

Θέλοντας να προσπεράσουν τις καθυστερήσεις στην παράδοση, οι κινεζικές εταιρείες που πρωτοστατούν στην πώληση αγαθών, όπως το AliBaba ή το Temu, σχεδίαζαν να δημιουργήσουν περισσότερες γιγαντιαίες αποθήκες για να εξυπηρετούν την ευρωπαϊκή αγορά.

Η τάση πλέον είναι ο καταναλωτής να αγοράζει όσο το δυνατόν περισσότερο τοπικά, ώστε να αφήνει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα ανά αγορά. Στην απόφαση για την πραγματοποίηση μιας αγοράς, πέρα από την τιμή και την φιλοσοφία μιας εταιρείας, σημαντικό ρόλο παίζει πλέον το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας. Δηλαδή από το που παρασκευάζεται, έως την συσκευασία ή τον τρόπο αποστολής.

Μαζί με τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα για το περιβάλλον «Fit for 55» που πλέον αφορούν και τις πρώτες ύλες και το ESG, ίσως πλέον να είναι πιο συμφέρον για τα μεγάλα εργοστάσια να ανοίξουν ευρωπαϊκά παραρτήματα, καθώς η Κίνα και η Ινδία δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το παγκόσμιο εμπόριο θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα τα προσεχή έτη.

Τι δείχνουν οι επιμέρους δείκτες

Οι δείκτες συνιστωσών του βαρόμετρου είναι ως επί το πλείστον ουδέτεροι, με τους δείκτες των παραγγελιών εξαγωγών (101,7) και των αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών (102,3) να αυξάνονται ελαφρώς πάνω από την τάση, ενώ τα μέτρα της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων (98,6) και του εμπορίου πρώτων υλών (99,1) παραμένουν ελαφρώς κάτω από την τάση.

Ο δείκτης παραγωγής και πωλήσεων αυτοκινήτων (106,3) παραμένει αρκετά πάνω από την τάση, αν και έχει χάσει τη δυναμική του πρόσφατα.

Εν τω μεταξύ, μια φαινομενικά απότομη ανάκαμψη στο εμπόριο ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στο προηγούμενο βαρόμετρο έχει αναθεωρηθεί (95,6).

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024