Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Μακεδονία: Σε ρυθμό προεδρικών και βουλευτικών εκλογών - Το VMRO-DPMNE προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Βόρεια Μακεδονία: Σε ρυθμό προεδρικών και βουλευτικών εκλογών – Το VMRO-DPMNE προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE εξέλεξαν τους υποψηφίους τους στις προεδρικές εκλογές.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Βόρεια Μακεδονία ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί την 24η Απριλίου, καθώς και των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν την 8η Μαΐου και θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE εξέλεξαν τους υποψηφίους τους στις προεδρικές εκλογές.

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις θέλουν το VMRO-DPMNE να προηγείται στις βουλευτικές εκλογές

Υποψήφιος του SDSM θα είναι εκ νέου ο νυν πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, ενώ υποψήφια του VMRO-DPMNE θα είναι και πάλι η βουλευτής του κόμματος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Συνολικά, οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές θα είναι επτά, μεταξύ αυτών ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ως υποψήφιος του μεγαλύτερου και συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI και ο δημοφιλής δήμαρχος του Κουμάνοβο (δεύτερος σε πληθυσμό δήμος της Βόρειας Μακεδονίας), Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.

Για να εκλεγεί πρόεδρος στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας από τον πρώτο γύρο πρέπει ένας υποψήφιος να λάβει ποσοστό άνω του 50%, κάτι που σχεδόν αποκλείεται, οπότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος, την 8η Μαΐου, μεταξύ των δύο επικρατέστερων του πρώτου γύρου.

Περιορισμένες εξουσίες

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με πιθανότερο αντίπαλο τον Στέβο Πεντάροφσκι.

Η θητεία του απερχόμενου προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας τυπικά ολοκληρώνεται τη 12η Μαΐου. Ο πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες και κυρίως εθιμοτυπικά καθήκοντα.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι εξελέγη τον Μάιο του 2019. Ηταν τότε κοινός υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI.

Είχε επικρατήσει σ’ εκείνες τις εκλογές με αντίπαλο τη νυν υποψήφια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Σιλιάνοφσκα.

Στις βουλευτικές εκλογές, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις θέλουν το VMRO-DPMNE να προηγείται, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, του κυβερνώντος SDSM.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024