Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Οι αεροπορικές ρίψεις βοήθειας διευκολύνουν τις μάχες, λένε οι IDF

Live: Οι αεροπορικές ρίψεις βοήθειας διευκολύνουν τις μάχες, λένε οι IDF

Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών από τη σφαγή Παλαιστινίων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια

Τουλάχιστον 11 άμαχοι σκοτώθηκαν έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε καταυλισμό στη Ράφα και άλλοι 50 τραυματίστηκαν ανάμεσά τους και παιδιά.

Ομάδα των Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνει ότι πολλοί τραυματίες της ισραηλινής επίθεσης της Πέμπτης εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας έχουν τραύματα από πυροβολισμούς, καθώς ο εκτελών χρέη διευθυντή του νοσοκομείου al-Awda λέει ότι το 80% των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είχαν πυροβοληθεί.

Ο συνολικός αριθμό των νεκρών αυξήθηκε σε 116, ενώ περίπου 760 είναι οι τραυματίες.

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών έριξε από αέρος ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να περιορίζει την πρόσβαση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικών προμηθειών μέσω χερσαίων οδών.

Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Ισραήλ για την επιστροφή των ομήρων.

Δείτε live:

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο in

08:20 Συνεχίζονται οι θανατηφόρες επιθέσεις του Ισραήλ παρά τις συνομιλίες για νέα συμφωνία

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

02:55 Απορρίφθηκε και το δεύτερο ισραηλινό τραγούδι για την Eurovision

Αφού απέρριψε την πρώτη επιλογή τραγουδιού του Ισραήλ για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) απέρριψε επίσης την εναλλακτική συμμετοχή του, με τίτλο Dance Forever, δήλωσαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Ισραηλινοί διαμαρτύρονται έως το επίπεδο του υπουργού Εξωτερικών και του Προέδρου της Δημοκρατίας στην απόφαση της EBU, να απορρίψει και το δεύτερο τραγούδι του Ισραήλ στον διαγωνισμό της Eurovision. Οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν την συμμετοχή τους εκεί ως μια πολιτική σκηνή, καθώς και το δεύτερο τραγούδι μιλά για την Χαμάς.

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι προσπαθεί να συνδράμει με κάθε τρόπο ώστε να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στον διαγωνισμό, όπως και το υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ διαμαρτυρήθηκε επίσης για την απόφαση, λέγοντας ότι «μας επιτρέπεται να τραγουδήσουμε για όσα περάσαμε», αναφερόμενος στη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

02:30 Το Ισραήλ ισχυρίζεται «πλεονάζουσα ικανότητα» για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα παρά τις συντριπτικές περί του αντιθέτου αποδείξεις

Το Ισραήλ συνεχίζει να επιμένει ότι δεν έχει καμία ευθύνη σχετικά με την απελπιστική έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνει στους Παλαιστίνιους, παρά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ και πολλοί άλλοι αποδεικνύουν το αντίθετο.

Η ιδέα ότι το Ισραήλ μπλοκάρει τη βοήθεια είναι «απλά ένα ψέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Έιλον Λέβι στο Χ. «Δεν υπάρχει κανένα όριο στην ποσότητα τροφίμων, νερού, φαρμάκων ή εξοπλισμού καταφυγίου που μπορεί να εισέλθει μέσω του Ισραήλ. Υπάρχει ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ στα σημεία διέλευσης του Ισραήλ για να εισέλθουν περισσότερα».

Αυτό έρχεται μετά την προσφυγή της Ουάσινγκτον στην ρίψη από αέρος περιορισμένης ποσότητας τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η βοήθεια δεν μπορούσε να εισέλθει στη Γάζα μέσω των ελεγχόμενων από το Ισραήλ συνοριακών διαβάσεων και μετά τις δολοφονίες στη νηοπομπή βοήθειας, κατά τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 118 άνθρωποι.

Ισραηλινοί διαδηλωτές έχουν επίσης επανειλημμένα συγκεντρωθεί στα συνοριακά περάσματα με τη Γάζα για να εμποδίσουν τη μεταφορά βοήθειας στον θύλακα.

02:05 Οι ρίψεις από αέρος «είναι σχεδόν ο χειρότερος τρόπος παροχής βοήθειας», λέει πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση καταστροφών

«Καταφεύγεις (σε ρίψεις από αέρος) μόνο όταν υπάρχει κάτι στο έδαφος που σε εμποδίζει από τη χρήση καλύτερων μορφών μεταφοράς», δήλωσε στο Al Jazeera ο Jeremy Konyndyk, πρόεδρος της Refugees International και πρώην αξιωματούχος για την ανακούφιση από καταστροφές στις κυβερνήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Είναι πολύ ακριβές, είναι επικίνδυνες γιατί πολλά μπορούν να πάνε στραβά όταν πέφτουν τα πράγματα και παραδίδουν πολύ μικρό όγκο βοήθειας. Σε σχέση με το επίπεδο των αναγκών που υπάρχουν σήμερα στη Γάζα, αυτό δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά στην ανθρωπιστική κρίση».

01:40 Ο ηγέτης των Χούθι λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ανακτήσει το βυθισμένο πλοίο αν άφηνε φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα

O ανώτερος ηγέτης των Χούθι λέει ότι θεωρεί τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και την κυβέρνησή του υπεύθυνους για τη βύθιση του βρετανικού πλοίου Rubymar.

Ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής των Χούθι της Υεμένης, λέει επίσης στο Χ: «Ο Σουνάκ έχει την ευκαιρία να ανακτήσει το Rubymar επιτρέποντας στα φορτηγά με βοήθεια να μπουν στη Γάζα».

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Rubymar, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι τον περασμένο μήνα, βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα και προειδοποίησε για «περιβαλλοντική καταστροφή» από το φορτίο λιπασμάτων του πλοίου.

01:15 Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Σεζουρνέ αυξάνει την πίεση στο Ισραήλ: Δεν έχουν ακολουθήσει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ισχυριζόμενος ότι θέλει να βάλει τέλος «στην ιδέα των διπλών μέτρων και σταθμών», για τα οποία κατηγορείται η Δύση, ο Σεζουρνέ αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τις ισραηλινές ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας ως πράξεις γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού. Είπε ότι μια τέτοια κρίση εναπόκειται στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφασίσει.

Επισημαίνοντας ακόμη περισσότερο την αστάθεια της ανθρωπιστικής στάσης της Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε πάντως ότι «το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε με τις εντολές των τελευταίων εντολών του Διεθνούς Δικαστηρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν τη λήψη όλων των δυνατών μέτρων για την αποτροπή της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας».

Συζητώντας μια πιθανή ισραηλινή εισβολή στη μικρή πόλη Ράφα, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, ο Σεζούρν δήλωσε: «Σήμερα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο για τη Ράφα και μια στρατιωτική επιχείρηση του είδους που έχουν κατά νου οι Ισραηλινοί θα ήταν μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αποφύγουμε».

00:50  Ηλικιωμένος Παλαιστίνιος φέρεται να σκοτώθηκε μετά από βασανιστήρια

Το Σάββατο, η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και η Ένωση Λέσχης Παλαιστινίων Κρατουμένων ανακοίνωσαν τον μαρτυρικό θάνατο ενός ηλικιωμένου άνδρα από τη Λωρίδα της Γάζας σε ένα από τα στρατόπεδα κράτησης του Ισραήλ μετά από βασανιστήρια.

Οι δύο επιτροπές επιβεβαίωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι ο κρατούμενος που μαρτύρησε ήταν ο Ahmed Rizq Qadeeh, 78 ετών, από την πόλη Khuza’a, ανατολικά του Khan Yunis, νότια της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος συνελήφθη από τον εχθρικό στρατό κατά τη διάρκεια της χερσαίας εισβολής που πραγματοποίησε η κατοχή στις περιοχές ανατολικά του Khan Yunis, στις 7 του μηνός. Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, μαζί με μέλη της οικογένειάς του.

Οι δύο επιτροπές αναφέρουν τη μαρτυρία ενός από τους κρατούμενους, ο οποίος απελευθερώθηκε πρόσφατα, ότι ο ηλικιωμένος Qadeeh «υποβλήθηκε σε βασανιστήρια μετά τη σύλληψή του και μαρτύρησε σε ένα από τα στρατόπεδα». Σύμφωνα με την περιγραφή του, το στρατόπεδο απέχει περίπου δύο ώρες από το σιωνιστικό σημείο ελέγχου και το πέρασμα Kerem Shalom, χωρίς να γνωρίζει το ακριβές όνομα του στρατοπέδου.

00:25 Οι εναέριες ρίψεις του Μπάιντεν στη Γάζα διχάζουν τους φιλοϊσραηλινούς νομοθέτες

Τα φιλοϊσραηλινά μέλη του Κογκρέσου βρέθηκαν να διχάζονται σκληρά κατά μήκος των κομματικών γραμμών την Παρασκευή σχετικά με την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να ρίξει από αέρος βοήθεια στη Γάζα. Ακόμη και οι πιο φιλοϊσραηλινοί Δημοκρατικοί έχουν γίνει όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Ο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ρίψεις από αέρος θα ξεκινήσουν «τις επόμενες ημέρες», καθώς πιέζει επίσης το Ισραήλ να διευκολύνει τη ροή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα. Εν τέλει οι πρώτες ρίψεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο.

«Η βοήθεια που ρέει στη Γάζα δεν είναι ούτε στο ελάχιστο αρκετή», δήλωσε ο Μπάιντεν, προτείνοντας επίσης έναν πιθανό θαλάσσιο διάδρομο που θα επιτρέψει τη μεταφορά περισσότερης βοήθειας από τη στεριά. Η ανακοίνωση ήρθε καθώς ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό να περιορίσει την ισραηλινή πολεμική προσπάθεια, ανέφεραν οι Barak Ravid και Laurin Whitney-Gottbrath του Axios.

Ακολούθησε επίσης ένα περιστατικό κατά το οποίο περισσότεροι από 110 Παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώθηκαν γύρω από μια αυτοκινητοπομπή βοήθειας στη βόρεια Γάζα την Πέμπτη.

23:59 Χούθι: Υπεύθυνος ο Σούνακ για τη βύθιση του πλοίο Rubymar

Ένας ανώτερος ηγέτης των Χούθι δήλωσε ότι θεωρεί τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ υπεύθυνο για τη βύθιση του βρετανικής ιδιοκτησίας Rubymar μετά το χτύπημα από την οργάνωση  νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το Reuters.

Σε ένα tweet, ο Mohammed Ali al-Houthi, επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής των Χούθι της Υεμένης, δήλωσε:

«Ο Σούνακ έχει την ευκαιρία να ανακτήσει το Rubymar επιτρέποντας φορτηγά βοήθειας στη Γάζα».

23:45 Εκδίκηση υπόσχονται οι Φρουροί της Επανάστασης για τη δολοφονία ανώτερου στρατιωτικού στη Συρία

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) υποσχέθηκε «εκδίκηση» για τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματικού του ναυτικού του στη Συρία σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους ότι «διατηρούν το δικαίωμα να εκδικηθούν τους πράκτορες και τους δράστες αυτού του εγκλήματος» και ότι η κηδεία του συνταγματάρχη Ρεζά Ζαρέι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν.

Η δήλωση ανέφερε ότι ο 40χρονος Zarei έχει 20 χρόνια εμπειρίας στο Ναυτικό του IRGC και ως «στρατιωτικός σύμβουλος» στη Συρία που σκοτώθηκε την Παρασκευή.

Οι άλλοι δύο άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή ήταν μέλη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις απόπειρες δολοφονίας ιρανικών και λιβανικών δυνάμεων στη Συρία και τον Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες.

23:30 UNICEF: Πολλά παιδιά «στο χείλος του θανάτου» από την πείνα στη Γάζα

Σχολιάζοντας μετά το θάνατο 10 παιδιών στη Γάζα από υποσιτισμό, η επικεφαλής της UNICEF Κάθριν Ράσελ έγραψε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ένα στα έξι παιδιά στη Γάζα κάτω των δύο ετών είναι σοβαρά υποσιτισμένο.

«Για τα παιδιά στη Γάζα, κάθε λεπτό μετράει για την ασφαλή πρόσβαση στη διατροφή, το νερό, την ιατρική περίθαλψη και την προστασία από σφαίρες και βόμβες», έγραψε η Ράσελ. «Αυτό απαιτεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ΤΩΡΑ».

23:10 Η Ισλαμική Τζιχάντ καλεί τις αραβικές χώρες να πάρουν τα όπλα εναντίον του Ισραήλ – Η πρώτη μέρα του Ραμαζανιού να είναι μέρα στήριξης στη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα των Ταξιαρχιών Quds της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) λέει ότι οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες πρέπει να πάρουν τα όπλα εναντίον του Ισραήλ σε μια  δήλωση που μετέδωσε ο εκπρόσωπός της Abu Hamza.

«Δεν είναι καιρός να κινητοποιήσετε τα όπλα σας, ακολουθώντας τα βήματα των ελεύθερων λαών της Υεμένης, του Λιβάνου και του Ιράκ;» είπε σε χώρες που «διαθέτουν στρατούς, αεροπλάνα και πυροβολικό», αλλά δεν έχουν παρέμβει για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Αμπού Χάμζα κάλεσε επίσης τα αραβικά και μουσουλμανικά έθνη να κάνουν την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού – η οποία είναι σε περίπου μία εβδομάδα – ημέρα διεθνούς υποστήριξης για τη Γάζα.

«Ακριβώς όπως στρέφεστε στον Θεό με προσευχή και νηστεία, στραφείτε στη γη του Ισραήλ με όπλα», είπε στους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

22:48 Πηγές της Χαμάς: Γίνονται προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα – Μικρή πρόοδος στις συνομιλίες

Πηγές της παλαιστινιακής οργάνωσης αποκάλυψαν στο λιβανέζικο Al Mayadeen ότι θα παρουσιαστούν νέες προτάσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της Χαμάς και του «Ισραήλ» αλλά ενώ η Αίγυπτος και το Κατάρ συνεχίζουν να παρουσιάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αντιμετωπίζουν επανειλημμένα την ισραηλινή αδιαλλαξία.

Οι πηγές σημείωσαν επίσης ότι έχει καταγραφεί μικρή πρόοδος και η ισραηλινή στάση όσον αφορά την επιστροφή των εκτοπισμένων και τον αριθμό των κρατουμένων προς ανταλλαγή έχει αμβλυνθεί.

22:25 Η ισραηλινή αεροπορία πλήττει στρατιωτικά κτίρια της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το Σάββατο δύο στρατιωτικά κτίρια της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Μια άλλη στρατιωτική δομή της οργάνωσης επλήγη νωρίτερα το Σάββατο στην περιοχή Ραμίγια του Λιβάνου.

22:17 Δεν πυροβολήσαμε σκόπιμα λένε τώρα οι IDF για τη σφαγή του ψωμιού

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες δεν άνοιξαν σκόπιμα πυρ εναντίον πεινασμένων Παλαιστινίων στη σφαγή της αυτοκινητοπομπής βοήθειας που άφησε τουλάχιστον 118 νεκρούς και περισσότερους σε κρίσιμη κατάσταση.

«Αυτή ήταν μια ανθρωπιστική επιχείρηση που διεξήγαμε και ο ισχυρισμός ότι χτυπήσαμε σκόπιμα το κονβόι και βλάψαμε σκόπιμα ανθρώπους είναι αβάσιμος», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Ερευνούμε αυτό το περιστατικό, έχουμε όλο το υλικό που χρειαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε μια εξαντλητική έρευνα και να μάθουμε την αλήθεια των γεγονότων αυτού του περιστατικού και θα παρουσιάσουμε τα ευρήματα», δήλωσε ο Χαγκάρι.

Ο στρατός είχε δώσει προηγουμένως στη δημοσιότητα επεξεργασμένο υλικό από drone από το περιστατικό και επιβεβαίωσε ότι οι στρατιώτες του πυροβόλησαν εναντίον Παλαιστινίων, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι περισσότεροι σκοτώθηκαν σε μια λαοθάλασσα – παρά τις συντριπτικές αναφορές αυτοπτών μαρτύρων ότι το Ισραήλ πυροβολούσε το πλήθος και μια ομάδα του ΟΗΕ ανέφερε ότι πολλοί από τους τραυματίες είχαν τραύματα από πυροβόλο όπλο.

22:05 ΠΟΥ: Εξοργιστική η επίθεση σε σκηνές εκτοπισμένων στη Ράφα

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αντέδρασε στην είδηση νωρίτερα σήμερα ότι μια ισραηλινή επίθεση εναντίον εκτοπισμένων Παλαιστινίων που ζουν σε σκηνές στη Ράφα σκότωσε 11 ανθρώπους.

Ο Ghebreyesus δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν «εξωφρενικό» και πρόσθεσε ότι δύο εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ήταν μεταξύ των νεκρών.

«Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τα πυρά», πρόσθεσε.

21:58 Ιταλικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε drone στην Ερυθρά

Πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού κατέρριψε ένα drone που πετούσε προς το μέρος του στην Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της γειτονικής χώρας περιέγραψε την ενέργειά της αυτή ως αυτοάμυνα του πλοίου Duilio, το οποίο έχει ως αποστολή του να συνδράμει στην προστασία των εμπορικών θαλάσσιων οδών από επιθέσεις με drone και πυραύλους τις οποίες εξαπολύει συχνά η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή των Χούθι της Υεμένης.

«Το drone, το οποίο είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν ήδη σε προηγούμενες επιθέσεις, βρισκόταν περίπου 6 χιλιόμετρα (3,73 ναυτικά μίλια) από το ιταλικό πλοίο, πετώντας προς αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

21:41 Αναλυτής: Το Ισραήλ είναι ανοιχτό σε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο συμφωνίας λόγω των στρατιωτικών ελλείψεων

Οι ισραηλινοί πολιτικοί «πήραν ένα μάθημα» μετά τη συμφωνία του Νοεμβρίου που εξασφάλισε εκεχειρία μιας εβδομάδας και ανταλλαγή κρατουμένων και τώρα εμφανίζονται πιο ανοιχτοί σε μια μακροπρόθεσμη λύση, λέει ο Μαχτζούμπ Τσβάιρι, διευθυντής του Κέντρου Μελετών του Κόλπου στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ. Υπενθυμίζουμε ότι η Ντόχα έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο από την αρχή του πολέμου.

«Υπάρχουν δύο εμπόδια. Το ένα είναι το σύνθημα του Νετανιάχου για την επόμενη μέρα, το οποίο ουσιαστικά δείχνει ότι δεν θέλει να αποσύρει τα στρατεύματα επειδή θέλει να ελέγχει τη Γάζα», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Και το δεύτερο- δεν θέλει να επιστρέψουν οι άνθρωποι στη βόρεια Γάζα από τη Ράφα και τα νότια τμήματα, επειδή θέλει να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς ασφαλείας στο βορρά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε τη Χαμάς να επιμένει σε αυτά τα δύο στοιχεία».

Ο Zweiri δήλωσε ότι ένας βασικός παράγοντας πίσω από αυτό το ενδιαφέρον για μια νέα συμφωνία είναι ότι ο ισραηλινός στρατός δεν μπόρεσε να επιτύχει πλήρως τους στόχους του στο έδαφος, με τις μάχες να συνεχίζονται ακόμη στη βόρεια Γάζα, όπου ισχυρίστηκε ότι είχε εξαλείψει την παρουσία της Χαμάς πριν από μήνες.

21:37 Νεκρός 13χρονος από ισραηλινά πυρά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης

Νεκρός από ισραηλινά πυρά έπεσε ο 13χρονος Mohammed Khaled Taher Zeid κοντά στον προσφυγική συνοικία Jalazone βόρεια της Ραμάλα.

Οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Δυτική Όχθη, ενώ στήνονται νέα σημεία ελέγχου του Ισραήλ που αποκόβουν τους παλαιστινιακούς οικισμούς.

Ο 13χρονος Mohammed Khaled Taher Zeid

21:20 Τρεις ακόμα ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα – Μπήκαν σε κτίριο παγιδευμένο με εκρηκτικά

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι τρεις ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό των νεκρών της χερσαίας επίθεσής του σε 245.

Επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν τρεις 19χρονοι λοχίες, οι Ντόλεβ Μάλκα, Αφίκ Τέρι και Ινον Γιτζάκ, και άλλοι 14 στρατιώτες τραυματίστηκαν, έξι από αυτούς σοβαρά.

Εισήλθαν σε κτίριο στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, το οποίο ήταν παγιδευμένο με δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι πυροδοτήθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι στρατιώτες του σκότωσαν αρκετούς «πράκτορες της Χαμάς» στην περιοχή.

Φαίνεται ότι πρόκειται για το ίδιο περιστατικό που ανέφερε και η Χαμάς πριν από μερικές ώρες, λέγοντας ότι μαχητές της πυροδότησαν εκρηκτικά μετά την είσοδο ισραηλινών στρατευμάτων σε κτίριο σε συνοικία βόρεια στη Χαν Γιουνίς.

20:58 Διαδήλωση στο Βερολίνο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο Βερολίνο σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

20:50 Ρουκέτες της Γάζας ενεργοποιούν σειρήνες κοντά στη μεγαλύτερη ισραηλινή πόλη στην έρημο Νεγκέβ

Οι σειρήνες ήχησαν σε ένα κιμπούτς που ονομάζεται Χατζερίμ, κοντά στη νότια ισραηλινή πόλη Μπερσέμπα – τη μεγαλύτερη στην έρημο Νεγκέβ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τέσσερις ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι οι ρουκέτες προκάλεσαν επίσης την ενεργοποίηση των σειρήνων στο κιμπούτς Μπε’ερί που συνορεύει με τον πολιορκημένο θύλακα.

Το Χατσερίμ βρίσκεται κοντά σε ομώνυμη βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς που προκλήθηκαν από τις ρουκέτες.

20:39 Αίγυπτος: Η Χαμάς πήρε εγγυήσεις ότι θα υπάρξει οριστική εκεχειρία σε μεταγενέστερο στάδιο

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αιγυπτιακές πηγές, δόθηκαν στη Χαμάς εγγυήσεις που διασφαλίζουν ότι η συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας θα καθοριστεί στη δεύτερη και τρίτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας, ανέφεραν οι πηγές, συμφωνήθηκε προσωρινή εκεχειρία περίπου έξι εβδομάδων.

Η Χαμάς δεν έχει υποχωρήσει από την αρχική της θέση ότι η προσωρινή εκεχειρία αποτελεί προϋπόθεση για τον τερματισμό ολόκληρου του πολέμου.

20:35 Η Χαμάς υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε επιτυχείς επιθέσεις σε ισραηλινά άρματα μάχης και drones

Η Χαμάς δηλώνει ότι εξαπέλυσε πολλαπλές επιτυχείς επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αρμάτων μάχης και ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη συνοικία Ζεϊτούν στο κέντρο της πόλης της Γάζας, όπου συνεχίζουν να μαίνονται έντονες χερσαίες μάχες.

Είπε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές χτύπησαν δύο άρματα Merkava με χειροβομβίδες με ρουκέτες Yassin-105 και ανατίναξαν άλλα δύο άρματα με εκρηκτικά.

Η ένοπλη ομάδα είπε επίσης ότι πυροδότησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό καθώς ισραηλινά χερσαία στρατεύματα εισέρχονταν σε ένα κτίριο και κατάφερε να πάρει στην κατοχή της ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Skylark που βρισκόταν σε αναγνωριστική αποστολή νότια της Ζεϊτούν.

20:31 Πρώην Αμερικανός πρέσβης: Ταπείνωση για τις ΗΠΑ η αεροπορική ρίψη βοήθειας – Πρέπει να πάρει την άδεια του Ισραήλ

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αλγερία και τη Συρία έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι – εκτός από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή του 1967 στο USS Liberty, όπου σκοτώθηκαν 34 Αμερικανοί του πληρώματος – το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ρίξουν βοήθεια από αέρος στη Γάζα το Σάββατο ήταν η χειρότερη ταπείνωση των ΗΠΑ από το Ισραήλ.

«Ο εξαναγκασμός των ΗΠΑ να κάνουν εναέριες ρίψεις βοήθειας στη Γάζα, σαν να μην είναι οι ΗΠΑ καλύτερες από την Αίγυπτο και την Ιορδανία, είναι η χειρότερη ταπείνωση ταπείνωσή τους από το Ισραήλ που έχω δει ποτέ», έγραψε ο Ford, ο οποίος είναι τώρα συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.

«Θα πρέπει να προσθέσω ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στους κατοίκους της Γάζας, αν η ισραηλινή αεροπορία συμφωνήσει ευγενικά να μην καταρρίπτει τα αμερικανικά αεροπλάνα πάνω από τη Γάζα», πρόσθεσε ο Ford.

20:15 Ένταση μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο Τελ Αβίβ

20:00 Επίσκεψη Γκαντζ σε ΗΠΑ και Λονδίνο χωρίς την έγκριση του Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός υπουργός πολέμου Μπένι Γκαντζ πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο σε ένα ταξίδι που φέρεται να έχει εξοργίσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο επικεφαλής του κόμματος Εθνικής Ενότητας, ο οποίος έχει προταθεί να αντικαταστήσει τον Νετανιάχου σε περίπτωση εκλογών, σχεδιάζει να βρίσκεται στις ΗΠΑ την Κυριακή και στη συνέχεια να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται ανώνυμους συνεργάτες του Νετανιάχου, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός «ξεκαθάρισε στον υπουργό Γκαντζ ότι το κράτος του Ισραήλ έχει μόνο έναν πρωθυπουργό».

Είπαν ότι το ταξίδι αντίκειται στους κυβερνητικούς κανονισμούς που απαιτούν συντονισμό με τον πρωθυπουργό και εξασφάλιση έγκρισης για τα ταξίδια.

Το Reuters επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ που δήλωσε ότι ο Γκαντζ θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Καλάμα Χάρις τη Δευτέρα, εν μέσω της απογοήτευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν από τον Νετανιάχου.

19:40 Η πορεία για την απελευθέρωση των ομήρων έφτασε στην Ιερουσαλήμ

19:32 Επιθέσεις εποίκων σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε αρκετές επιθέσεις εποίκων που λαμβάνουν χώρα σε όλη τη Δυτική Όχθη.

Έποικοι κατέλαβαν ένα πάρκο στο χωριό Qaryout, νότια της Ναμπλούς, παίρνοντας τον έλεγχο ενός υπό κατασκευή κτιρίου στη μέση του πάρκου και υψώνοντας σε αυτό μια ισραηλινή σημαία.

Πήραν επίσης τον έλεγχο μιας πηγής νερού στα περίχωρα του Qaryout.

Παλαιστίνιοι αγρότες δέχθηκαν επίθεση στην πόλη Qarawat Bani Hassan, δυτικά της Salfit, στην κεντρική Δυτική Όχθη. Οι έποικοι επιχείρησαν να μαχαιρώσουν τον Muhammad Yaqoub Rayan, κάτοικο, με αιχμηρό αντικείμενο και πυροβόλησαν με αληθινά πυρά άλλους αγρότες.

Έποικοι εισέβαλαν στα σπίτια Παλαιστινίων κατοίκων στο Arab al-Malihat, βορειοδυτικά της Ιεριχώ, χτυπώντας και τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς.

19:20 Αμερικανοί αξιωματούχοι: Το Ισραήλ έχει λίγο πολύ αποδεχθεί τη συμφωνία – Τώρα είναι στο χέρι της Χαμάς

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο ότι ο δρόμος προς την κατάπαυση του πυρός είναι ανοιχτός και ότι οι Ισραηλινοί έχουν λίγο πολύ αποδεχθεί τη συμφωνία.

«Θα μπορούσε να ξεκινήσει σήμερα αν η Χαμάς απελευθέρωνε τους ασθενείς, τους τραυματίες, τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες ομήρους – αυτό είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Χαμάς από τη μεριά της έχει δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσει σε ένα σχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει μία μόνιμη εκεχειρία.

19:15 Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ισχυρίζεται ότι έπληξε ισραηλινές τοποθεσίες

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε αρκετά πλήγματα σε ισραηλινούς στόχους, καθώς συνεχίζει να εμπλέκεται σε διασυνοριακά πυρά.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στοχοθέτησε τη στρατιωτική τοποθεσία Al-Raheb στα ανοικτά της νότιας πόλης Aita Al-Shaab του Λιβάνου.

Νωρίτερα, ανακοίνωσε πλήγματα κατά συγκέντρωσης ισραηλινών στρατιωτών κοντά στην τοποθεσία Jal al-Alam, απέναντι από τη λιβανέζικη πόλη Naqoura.

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera ανέφεραν επίσης ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι σε ισραηλινή τοποθεσία στους κατεχόμενους λόφους Kfar Shuba και σε άλλη τοποθεσία στα κατεχόμενα αγροκτήματα Shebaa, στο νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο επτά μαχητών τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την εκστρατεία στοχευμένων χτυπημάτων εναντίον μελών της οργάνωσης.

19:06 Haaretz: Οι ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν θα μεταβεί στο Κάιρο πριν την επίσημη απάντηση της Χαμάς

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία του Ισραήλ δεν θα μεταβεί στο Κάιρο εάν δεν λάβει πρώτα την επίσημη απάντηση της Χαμάς.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στο Κάιρο για νέες συνομιλίες.

18:54 Ο αριθμός των νεκρών από τη σφαγή του ψωμιού αυξήθηκε σε 118

Ο αριθμός των νεκρών από τη φονική επίθεση της Πέμπτης εναντίον αιτούντων βοήθεια κοντά στην πόλη της Γάζας αυξήθηκε σε 118, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι δύο ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο ιατρικό συγκρότημα Al-Shifa.

Ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί ακόμη, καθώς δεκάδες έχουν τραύματα που απειλούν τη ζωή τους εν μέσω σοβαρής έλλειψης ιατρικών προμηθειών, ανέφερε η ανακοίνωση.

Πρόσθεσε ότι 760 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

18:41 Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν την αεροπορική βοήθεια των ΗΠΑ στη Γάζα – «Ας σταματήσουν να δίνουν όπλα στο Ισραήλ»

Οι οργανισμοί αρωγής έχουν επικρίνει ως αναποτελεσματικά τα σχέδια των ΗΠΑ να ρίξουν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα, όπου τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, ενώ το Ισραήλ, σύμμαχος των ΗΠΑ, συνεχίζει να εμποδίζει το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων βοήθειας.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την κίνηση αυτή την Παρασκευή, λέγοντας ότι «πουθενά δεν εισέρχεται σχεδόν αρκετή» βοήθεια στον θύλακα. Η πρώτη ρίψη έγινε το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ακολουθούν οι δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων ανθρωπιστικής βοήθειας μετά την ανακοίνωση του σχεδίου:

Ο Richard Gowan, διευθυντής της International Crisis Group στον ΟΗΕ, δήλωσε:

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας παραπονιούνται πάντα ότι οι ρίψεις από αέρος είναι καλές ευκαιρίες για φωτογραφίες, αλλά ένας άθλιος τρόπος για την παράδοση βοήθειας.

Μπορεί να υποστηριχθεί ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι πλέον τόσο άσχημη που οι όποιες πρόσθετες προμήθειες θα ανακουφίσουν τουλάχιστον κάποια δεινά. Αλλά αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Ο Σκοτ Πολ της Oxfam έγραψε στο Χ ότι οι ρίψεις βοήθειας «εξυπηρετούν κυρίως την ανακούφιση της ένοχης συνείδησης των ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι πολιτικές των οποίων συμβάλλουν στις συνεχιζόμενες θηριωδίες και στον κίνδυνο λιμού στη Γάζα.

«Ενώ οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν φτάσει στο απόλυτο χείλος του γκρεμού, η ρίψη μιας πενιχρής, συμβολικής ποσότητας βοήθειας στη Γάζα χωρίς σχέδιο για την ασφαλή διανομή της δεν θα βοηθούσε και θα ήταν βαθιά εξευτελιστική για τους Παλαιστίνιους».

«Αντί για αδιάκριτες ρίψεις από αέρος στη Γάζα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διακόψουν τη ροή όπλων προς το Ισραήλ που χρησιμοποιούνται σε αδιάκριτες επιθέσεις, να πιέσουν για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων και να επιμείνουν ότι το Ισραήλ πρέπει να τηρήσει το καθήκον του να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσβαση και άλλες βασικές υπηρεσίες».

Ο Brian Finucane, ανώτερος σύμβουλος της International Crisis Group, δήλωσε στο X:

«Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ απεμπολήσει τη χρήση οποιουδήποτε ουσιαστικού μοχλού πίεσης για να τερματιστεί η σύγκρουση στη Γάζα, μένει με απελπισμένα και ανεπαρκή μέτρα όπως αυτό για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική καταστροφή «.

18:30 AFP: Αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στο Κάιρο για νέες συνομιλίες εκεχειρίας

Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται να πετάξει το Σάββατο στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με την εκεχειρία στη Γάζα, δήλωσε στο AFP πηγή προσκείμενη στην ομάδα.

Αιγύπτιοι, Καταριανοί και Αμερικανοί μεσολαβητές πηγαινοέρχονται μεταξύ Ισραηλινών και διαπραγματευτών της Χαμάς, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μια παύση των μαχών πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, ο οποίος αρχίζει στις 10 ή 11 Μαρτίου, ανάλογα με το σεληνιακό ημερολόγιο.

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Ντόχα είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ ήδη από την επόμενη εβδομάδα, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι μια συμφωνία θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο μετά τον θάνατο περισσότερων από 100 Παλαιστινίων αμάχων αιτούντων βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς «θα συναντηθεί με τους Αιγύπτιους που επιβλέπουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που έχουν ως στόχο να σταματήσουν την επίθεση και τον πόλεμο και να καταλήξουν σε μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων», δήλωσε πηγή προσκείμενη στη Χαμάς, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Σύμφωνα με το AFP, η πηγή ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία θα υποβάλει την «επίσημη απάντηση» της Χαμάς σε μια πρόταση που συζητήθηκε με Ισραηλινούς διαπραγματευτές στο Παρίσι στα τέλη του περασμένου μήνα.

Μια πηγή της Χαμάς δήλωσε στο AFP νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σύμφωνα με την πρόταση, η εκεχειρία θα διαρκούσε έξι εβδομάδες, με τη Χαμάς να απελευθερώνει 42 ομήρους σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους.

18:24 Αξιωματούχος του ΟΗΕ: Οι αεροπορικές ρίψεις βοήθειας είναι καλές ευκαιρίες για φωτογράφηση

Πριν από την ανακοίνωση της επιχείρησης του Σαββάτου, αρκετές υπηρεσίες βοήθειας επέκριναν ως αναποτελεσματικά τα σχέδια των ΗΠΑ να ρίξουν από αέρος επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής του ΟΗΕ της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας πάντα διαμαρτύρονται ότι οι αεροπορικές ρίψεις είναι καλές ευκαιρίες για φωτογράφηση, αλλά ένας άθλιος τρόπος παροχής βοήθειας».

18:12 Βούλιαξε το βρετανικό πλοίο RUBYMAR που είχε χτυπηθεί από τους Χουθι

Αξιωματούχοι δήλωσαν στο AP ότι ένα πλοίο που δέχθηκε επίθεση από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης βυθίστηκε τελικά στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από ημέρες που είχε αρχίσει να βουλιάζει. Πρόκειται για το πρώτο πλοίο που βυθίζεται από τους ΧούUι εν μέσω των πολύμηνων επιθέσεων που πραγματοποιούν κατά της ναυτιλίας στη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό.

Το Rubymar, με σημαία Μπελίζ, είχε παρασυρθεί προς τα βόρεια αφού χτυπήθηκε από βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι  στις 18 Φεβρουαρίου στο στενό Bab el-Mandeb, μια κρίσιμη υδάτινη οδό που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν.

Το πλοίο RUBYMAR

Η βύθιση του Rubymar έρχεται καθώς η ναυσιπλοΐα μέσω του κρίσιμου πλωτού δρόμου για τα φορτία και τα ενεργειακά φορτία που κινούνται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη έχει επηρεαστεί από τις επιθέσεις των Χούθι.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, καθώς και ένας περιφερειακός στρατιωτικός αξιωματούχος, επιβεβαίωσαν το Σάββατο ότι το πλοίο βυθίστηκε, αναφέρει το AP. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε δοθεί άδεια να μιλήσει σε δημοσιογράφους για το περιστατικό.

Ο διαχειριστής του Rubymar που εδρεύει στη Βηρυτό δεν μπορούσε να επικοινωνήσει για να σχολιάσει, λέει το AP.

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (Centcom) προειδοποίησε προηγουμένως ότι το φορτίο του πλοίου με τα λιπάσματα, καθώς και τα καύσιμα που διέρρευσαν από το πλοίο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικολογική ζημιά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:00 «Η ρίψη βοήθειας από αέρος από τις ΗΠΑ είναι μία εξαιρετικά αναποτελεσματική κίνηση δημοσίων σχέσεων», αναφέρει αναλυτής

Ο Mohamad Elmasry, αναλυτής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η απόφαση των ΗΠΑ να ρίξουν από αέρος βοήθεια στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας είναι μια «κίνηση δημοσίων σχέσεων» που είναι «κατάφωρα αναποτελεσματική».

«Θα ρίξουν από αέρος το ισοδύναμο δύο φορτηγών βοήθειας, ενώ ο Μπάιντεν μόλις είπε ότι χρειάζονται εκατοντάδες φορτηγά κάθε μέρα», δήλωσε ο Elmasry. Επιπλέον, «οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ και μάλιστα παρέκαμψαν δύο φορές το Κογκρέσο για να στείλουν περισσότερα».

Είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συνείδηση της οπτικής και γνωρίζει ότι το Ισραήλ μπορεί να καταδικαστεί για γενοκτονία σε λίγα χρόνια από τώρα. «Θέλουν να είναι σε θέση να μπορούν να λένε: Είπαμε στο Ισραήλ ότι δεν επέτρεπε αρκετή βοήθεια και κάναμε ακόμη και αυτές τις ρίψεις από αέρος – έτσι ώστε να μην είμαστε συνένοχοι σε αυτή τη γενοκτονία», πρόσθεσε.

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιρροή στο Ισραήλ και θα μπορούσαν «να σηκώσουν το τηλέφωνο και να δώσουν τέλος σε όλο αυτό τώρα», επιλέγουν να μην το κάνουν λόγω πολιτικών υπολογισμών.

«Έχουν στρατηγικό συμφέρον να υποστηρίξουν το Ισραήλ και φοβούνται τι μπορεί να κάνει το AIPAC, το ισραηλινό λόμπι, μέσα στις ΗΠΑ και να προκαλέσει χάος στις επερχόμενες εκλογές», δήλωσε ο Elmasry.

«Δυστυχώς για τους Παλαιστίνιους, η ζωή των Παλαιστινίων δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά σε αυτή τη λίστα προτεραιοτήτων».

17:52 Σε συνεργασία με την Ιορδανία οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – Η επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία επιβεβαιώνει τις αναφορές ότι ο στρατός πραγματοποίησε ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στη Γάζα:

«Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας διεξήγαγαν συνδυασμένη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στις 2 Μαρτίου 2024, μεταξύ 15:00 και 17:00 (ώρα Γάζας) για να παράσχουν ουσιαστική ανακούφιση στους αμάχους που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Η συνδυασμένη επιχείρηση περιελάμβανε αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της RJAF και αντίστοιχους στρατιώτες του Στρατού που ειδικεύονται στην εναέρια παράδοση προμηθειών, κατασκεύασαν δέσμες και εξασφάλισαν την ασφαλή ρίψη της επισιτιστικής βοήθειας.

Τα αμερικανικά C-130 έριξαν πάνω από 38.000 γεύματα κατά μήκος της ακτογραμμής της Γάζας, επιτρέποντας την πρόσβαση των πολιτών στην κρίσιμη βοήθεια.

Οι ανθρωπιστικές εναέριες ρίψεις του DoD συμβάλλουν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για την παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας. Πραγματοποιούμε σχεδιασμό για πιθανές επόμενες αποστολές παράδοσης βοήθειας από αέρος.

Αυτές οι εναέριες ρίψεις αποτελούν μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, μεταξύ άλλων με την επέκταση της ροής βοήθειας μέσω χερσαίων διαδρόμων και οδών».

17:48 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν όταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε απευθείας σκηνές που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους στο Ταλ ασ-Σουλτάν της Ράφα, μια περιοχή που είχε χαρακτηριστεί προηγουμένως ως «ασφαλής».
  • Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την πρώτη αεροπορική ρίψη βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, με τρία αεροπλάνα C-130 να ρίχνουν περίπου 35.000 γεύματα.
  • Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Καφρ Κάνα, μια αραβική πόλη στο βόρειο Ισραήλ, για να απαιτήσουν τον τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Πλήθος Ισραηλινών διαδηλωτών, με επικεφαλής συγγενείς Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα, διαδηλώνουν προς την Ιερουσαλήμ για να παροτρύνουν την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει τους αγαπημένους τους στην πατρίδα.
  • Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, συμμετέχοντας στην πορεία προς την Ιερουσαλήμ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι.
  • Το γραφείο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε να διεξαχθεί αμερόληπτη έρευνα για την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας την Πέμπτη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 115 ανθρώπους, και δήλωσε ότι η ευθύνη για το περιστατικό βαραίνει το Ισραήλ.

17:35 Ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου είναι ανοιχτός για έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ προκειμένου να αποφευχθεί η τρέχουσα ανταλλαγή πυρών που εξελίσσεται σε περιφερειακό πόλεμο.

Σε δήλωσή του στο Al Jazeera, ο Bou Habib δήλωσε ότι ο Λίβανος είναι έτοιμος για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω των ΗΠΑ, της Γαλλίας ή των Ηνωμένων Εθνών και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά του Λιβάνου δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απειλήσει να ξεκινήσει πόλεμο κατά του Λιβάνου εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες για την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα.

17:20 Στους 116 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών στη σφαγή του ψωμιού

Ο αριθμός των νεκρών από τη φονική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον χιλιάδων Παλαιστινίων που ήθελαν να λάβουν επισιτιστική βοήθεια κοντά στην πόλη της Γάζας την Πέμπτη αυξήθηκε σε 116, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί ως αποτέλεσμα δεκάδων σοβαρών τραυματισμών και της έλλειψης ιατρικών δυνατοτήτων.

17:01 Χιλιάδες συμμετέχουν στην τελευταία ημέρα της πορείας των οικογενειών των ομήρων προς την Ιερουσαλήμ

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στην τελευταία ημέρα της πορείας των οικογενειών των ομήρων προς την Ιερουσαλήμ. Η πορεία ξεκίνησε την Τετάρτη από το πάρκινγκ Re’im -το σημείο της επίθεσης στο πάρτι της Nova- και αναμένεται να φτάσει το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Παρίσι, κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρωτεύουσα.

Οι επιζώντες από την αιχμαλωσία της Χαμάς Luis Har, Fernando Merman, Clara Merman και Gabriela Leimberg ξεκίνησαν το τελευταίο σκέλος της πορείας των οικογενειών το Σάββατο, λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί με ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ μέχρι να επιστρέψουν όλοι».

Η Leimberg πρόσθεσε ότι «Εγώ και οι υπόλοιποι από εμάς που στεκόμαστε εδώ, μαζί με την κόρη μου Mia, απήχθησαν. Όταν ήμασταν στη Γάζα, όλοι μας είδαμε στην τηλεόραση την προηγούμενη πορεία προς την Ιερουσαλήμ. Το να το βλέπουμε αυτό μας έδωσε πολλή δύναμη, ισχύ και ελπίδα».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε το Σάββατο στην πορεία ότι το Ισραήλ «δεν μπορεί να ζήσει με την ιδέα ότι οι όμηροι δεν θα επιστρέψουν» και ότι αν δεν επιστρέψουν, το κράτος θα έχει «προδώσει τις αξίες του».

16:49 Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη ρίψη βοήθειας από αέρος στη Γάζα

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε την πρώτη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στη Γάζα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η ρίψη από αέρος πραγματοποιήθηκε με τη χρήση τριών αεροσκαφών C-130.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι στη βοήθεια περιλαμβάνονταν περισσότερα από 35.000 γεύματα.

16:35 Οι ηγέτες των εκκλησιών της Παλαιστίνης απευθύνουν έκκληση στους χριστιανούς ανά τον κόσμο

Ο Ramzi Khoury, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Επιτροπής για τις Εκκλησιαστικές Υποθέσεις, απηύθυνε έκκληση προς τους διεθνείς οργανισμούς και τις εκκλησίες να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στις «σφαγές» του Ισραήλ στη Γάζα, αναφέρει το Wafa.

Ο Khoury δήλωσε ότι η πρόσφατη επίθεση κατά των αιτούντων βοήθεια στη Γάζα ήταν «πρωτοφανής στην ιστορία των εγκλημάτων πολέμου» και θα πρέπει να αναγκάσει τους διεθνείς οργανισμούς να κινητοποιηθούν για να πιέσουν για μια «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Τα παλαιστινιακά εδάφη φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες χριστιανούς, συμπεριλαμβανομένων περίπου 47.000 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και 1.000 στη Γάζα. Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι χριστιανοί ηγέτες δήλωσαν ότι αγνοούνται από τους δυτικούς εκκλησιαστικούς ηγέτες, ενώ οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις τους θέτουν σε κίνδυνο.

Σε μια ανοιχτή επιστολή Παλαιστίνιων Χριστιανών τον Οκτώβριο, έγραψαν: «Μας ενοχλεί η σιωπή πολλών εκκλησιαστικών ηγετών και θεολόγων όταν σκοτώνονται Παλαιστίνιοι πολίτες».

Ο Ramzi Khoury, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Επιτροπής για τις Εκκλησιαστικές Υποθέσεις,

16:25 Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Καφρ Κάνα για να καταγγείλουν τις ισραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων

Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Kafr Kana, μια αραβική πόλη στο βόρειο Ισραήλ, για να απαιτήσουν τον τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετές προσπάθειες για συγκεντρώσεις που όμως απαγορεύθηκαν από την ισραηλινή αστυνομία.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το σταμάτημα των σχεδίων του ισραηλινού στρατού να εισβάλει στη νότια πόλη Ράφα και τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων κατοίκων στη Δυτική Όχθη.

16:11 Η ευθύνη για τη σφαγή βαρύνει τις ισραηλινές πολιτικές, λέει ο Μπορέλ

Το γραφείο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε «αμερόληπτη διεθνή έρευνα για το τραγικό αυτό γεγονός» μετά τη δολοφονία περισσότερων από 100 Παλαιστινίων που περίμεναν να παραδώσουν βοήθεια κοντά στην πόλη της Γάζας.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι ευθύνη του Ισραήλ να συμμορφώνεται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να προστατεύει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

«Η ευθύνη για το περιστατικό αυτό βαραίνει τους περιορισμούς που επιβάλλει ο ισραηλινός στρατός και τα εμπόδια βίαιων εξτρεμιστών στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό το πολύ σοβαρό περιστατικό αποκαλύπτει ότι οι περιορισμοί στην είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας συμβάλλουν στη δημιουργία ελλείψεων, πείνας και ασθενειών, αλλά και ενός επιπέδου απελπισίας που επιφέρει βία».

16:04 Στην Άγκυρα την Τρίτη ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, θα επισκεφθεί την Άγκυρα την Τρίτη, ανακοίνωσε από το βήμα του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι.

Στην τουρκική πρωτεύουσα ο Μαχμούτ Αμπάς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Τουρκία δείχνει αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό καθώς υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Τουρκία για τη συνεχή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εκτίμησε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τελικά το παλαιστινιακό κράτος. «Με αυτόν τον τρόπο, ίσως ο Μπ. Νετανιάχου επανεξετάσει τη θέση του, αναθεωρήσει και επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τότε θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τη λύση των δύο κρατών» δήλωσε.

15:48 «Εάν κάναμε αρκετά, οι όμηροι θα ήταν ήδη πίσω στα σπίτια τους»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Yair Lapid συμμετέχει στην πορεία στην Ιερουσαλήμ, μαζί με τις οικογένειες των 134 ομήρων της Χαμάς.

«Μας ρωτάτε αν κάνουμε αρκετά για την επιστροφή των ομήρων και η απάντηση είναι όχι», λέει.

«Αν κάναμε αρκετά, τότε θα επέστρεφαν ήδη στην πατρίδα τους».

«Είμαι μαζί σας εδώ, και είμαστε εδώ μαζί, γιατί αυτή η χώρα δεν μπορεί να ζήσει με την ιδέα ότι δεν θα επιστρέψουν. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Αν πρέπει να διαδηλώσουμε, θα διαδηλώσουμε, αν πρέπει να φωνάξουμε, θα φωνάξουμε… μέχρι οι όμηροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», συνεχίζει.

15:17 Πορεία διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ από τις οικογένειες των ομήρων της Χαμάς

15:00 Στους έντεκα οι νεκροί μετά από αεροπορική επίθεση στη Ράφα – 50 οι τραυματίες

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό που φιλοξενούσε εκτοπισμένους δίπλα στην είσοδο του νοσοκομείου μητρότητας του Εμιράτου στο Ταλ Αλ Σουλτάν, στην πόλη Ράφα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο Αμπντέλ Φατάχ Αμπού Μάρχι, επικεφαλής της παραϊατρικής μονάδας του νοσοκομείου, σκοτώθηκε. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι μεταξύ των τραυματιών ήταν και παιδιά.

14:48 Άνδρας τραυματίστηκε ελαφρά έπειτα από επίθεση με μαχαίρι στη Δυτική Όχθη

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel πρόκειται για 57χρονο Ισραηλινό, με το κίνητρο της επίθεσης και τον δράστη να παραμένουν άγνωστοι.

14:37 Εννέα νεκροί από ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό στη Ράφα

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή που έπληξε καταυλισμό στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο, μετέδωσε το Reuters.

Το Al Jazeera Arabic αναφέρει ότι το χτύπημα έγινε κοντά στο νοσοκομείο Tal Al-Sultan, στο δυτικό τμήμα της πόλης Ράφα.

14:20 Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ και της Αιγύπτου συζητούν τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ αναφέρει ότι συναντάται με Αιγύπτιους διπλωμάτες εν μέσω των προσπαθειών να διαπραγματευτούν μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani συναντάται με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry στη Ντόχα, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο X.

Εκτός από την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η συνάντηση αποσκοπεί στη συζήτηση των «τελευταίων εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας και στα παλαιστινιακά εδάφη».

Επιπλέον, θα ασχοληθούν με τις τρέχουσες «συζητήσεις των δύο πλευρών με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και τη συνεχή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς εμπόδια».

14:12 Το Ισραήλ ευθύνεται για «ανυπεράσπιστες συνθήκες» στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Stephane Sejourne δηλώνει ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τις απελπιστικές συνθήκες που οδήγησαν στην επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής βοήθειας κοντά στην πόλη της Γάζας την Πέμπτη.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική εδώ και αρκετές εβδομάδες, αν όχι αρκετούς μήνες. Και αυτό δημιουργεί αδικαιολόγητες και αδικαιολόγητες καταστάσεις για τις οποίες οι Ισραηλινοί είναι υπόλογοι», δήλωσε ο Sejourneσε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Οι προσπάθειές μας με τις ισραηλινές αρχές να αυξήσουμε τον αριθμό των σημείων διέλευσης και των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια έμειναν αναπάντητες. Η πείνα επιτείνει τη φρίκη. Οι άνθρωποι επιτίθενται στις λίγες αυτοκινητοπομπές που περνούν- η ευθύνη για την παρεμπόδιση αυτής της βοήθειας ανήκει σαφώς στο Ισραήλ».

13:52 Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει τις ΗΠΑ για την αποτυχία τους να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ενεργούν ως «αδύναμο, περιθωριακό κράτος» που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε βοήθεια στους πεινασμένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Χ, το υπουργείο αναφέρει ότι «η συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συνάδει με εκείνη ενός μεγάλου κράτους που είναι σε θέση να πιέσει το Ισραήλ να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους πολίτες και να καλύψει τις ανάγκες τους».

«Το υπουργείο δεν βλέπει καμία δικαιολογία για τη συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες συμπεριφέρονται ως ένα περιθωριακό, αδύναμο κράτος απέναντι στην αλαζονεία, την τυραννία και τον εξτρεμισμό του συμμάχου τους, ειδικά όταν πρόκειται για την παροχή βοήθειας στη Γάζα».

13:24 Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ «μάζευαν βότανα» στη βόρεια Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούσαν να μαζέψουν βότανα στο Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα, όπου η ακραία έλλειψη τροφίμων έχει οδηγήσει πολλούς κατοίκους στα πρόθυρα της πείνας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις πολίτες και τραυματίστηκαν επτά, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Επίσης στη βόρεια πόλη της Γάζας, το Wafa μετέδωσε ότι από τον τελευταίο γύρο ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άμαχοι και τραυματίστηκαν πέντε.

12:49 Δέκα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες της Ιεριχούς, της Χεβρώνας, της Βηθλεέμ, της Τζενίν και της Ιερουσαλήμ, ανέφεραν οι οργανώσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων από τις 7 Οκτωβρίου σε περισσότερες από 7.335.

12:28 Οι IDF επιβεβαιώνουν την επίθεση σε όχημα στον νότιο Λίβανο

Οι IDF επιβεβαιώνουν ότι έπληξαν σήμερα το πρωί ένα όχημα στη Νάκουρα του νότιου Λιβάνου, με στόχο στελέχη που ανήκουν στη Μεραρχία Ιμάμ Χοσεΐν, μια ιρανική πολιτοφυλακή που δρα παράλληλα με τη Χεζμπολάχ.

Οι IDF λένε επίσης ότι μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ στη Λαμπουνέ πριν από λίγο και σε δύο ακόμη κτίρια που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση στη Μπλίντα χθες το βράδυ.

Δημοσιεύει πλάνα που δείχνουν το χτύπημα στο όχημα και στις εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

12:06 Στην κήρυξη εκεχειρίας εγκαίρως για το Ραμαζάνι ελπίζει η Παλαιστινιακή Αρχή

Η Παλαιστινιακή Αρχή ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για ανακωχή στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας εγκαίρως για το Ραμαζάνι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρίαντ αλ Μάλικι.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια διπλωματικού φόρουμ που διεξάγεται στην Αντάλια της Τουρκίας ο αλ Μάλικι επεσήμανε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «η μοναδική νόμιμη αρχή» που μπορεί να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο.

11:45 Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης κατηγορεί το Ισραήλ για «μαζικές δολοφονίες Παλαιστινίων»

Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης Moussa Faki Mahamat κατηγόρησε το Ισραήλ για «μαζικές δολοφονίες Παλαιστινίων» και ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που ζητούσαν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 115 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 750.

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Α.Ε. Moussa Faki Mahamat καταδικάζει έντονα μια επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων, η οποία σκότωσε και τραυμάτισε περισσότερους από 100 Παλαιστίνιους που αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές», ανέφερε το μπλοκ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο X.

11:33 Ο Νετανιάχου καθυστερεί τον πόλεμο για «προσωπικούς λόγους»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ριάντ Μάλκι, μιλώντας στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στην Τουρκία, δήλωσε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου «παρατείνει τον πόλεμο» για τα δικά του συμφέροντα και προειδοποίησε ότι πιθανότατα θα διατάξει την εισβολή στη Ράφα αν δεν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

«Η ισραηλινή κατοχή στοχεύει να πλήξει όλες τις πτυχές της ζωής στη Λωρίδα της Γάζας», μεταξύ άλλων λιμοκτονώντας και διψώντας τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και «στερώντας τους τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους», δήλωσε ο Μάλκι στο φόρουμ.

11:19 Στις 30.320 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 30.320 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 71.533 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε μόλις το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Πρόσθεσε ότι 92 από αυτούς σκοτώθηκαν και 156 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

11:13 Ισραηλινή αντιπροσωπεία πηγαίνει στο Κάιρο για να συζητήσει τη συμφωνία για τους ομήρους

Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα στο Κάιρο για να προωθήσει τις συνομιλίες για μια προσωρινή εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Akhbar του Λιβάνου.

Επικαλούμενο ανώνυμες αιγυπτιακές πηγές, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία μεταφέρει έναν κατάλογο των Παλαιστινίων κρατουμένων ασφαλείας που το Ισραήλ αρνείται να απελευθερώσει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας και θα απαιτήσει να δει έναν κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα συμπεριληφθούν σε μια συμφωνία.

11:03 Φωτογραφίες από την καταστροφή στη Χαν Γιουνίς

Οι αεροφωτογραφίες που αναρτήθηκαν από το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δείχνουν τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στη Χαν Γιουνίς από τις πολύμηνες ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές.

Ο Hani Mahmoud του Al Jazeera περιέγραψε την πόλη, η οποία είναι η μεγαλύτερη αστική περιοχή στη νότια Γάζα, ως μετατρεπόμενη σε έναν «λαβύρινθο ερειπίων».

10:47 Οι IDF χτύπησαν περιοχή στη βόρεια Γάζα

Οι IDF λένε ότι χτύπησαν μια περιοχή στη βόρεια Γάζα από την οποία εκτοξεύτηκαν ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ χθες το βράδυ, μέσα σε λίγα λεπτά από την επίθεση.

Η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση των ρουκετών, η οποία ενεργοποίησε τις σειρήνες στο Ζικίμ και στη νότια βιομηχανική ζώνη του Άσκελον.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Αρκετοί ακόμη στόχοι στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων υποδομών της Χαμάς, επλήγησαν επίσης, σύμφωνα με τις IDF.

10:32 Πέντε τραυματίες από πυραυλική επίθεση σε αυτοκίνητο στο κέντρο της Ράφα

Τα τελευταία 45 λεπτά, ένα αυτοκίνητο στο κέντρο της Ράφα έγινε στόχος πυραύλου από μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Λαμβάνουμε αναφορές ότι πέντε άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού και αρκετών ανθρώπων που περπατούσαν κοντά του.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Abu Youssef al-Najjar στη Ράφα, μεταδίδει το Al Jazeera.

10:23 Οι αρχές του Ισραήλ είναι «υπεύθυνες» για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας λέει το Παρίσι

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ επέκρινε τις αρχές του Ισραήλ, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και «υπόλογες» για «αδικαιολόγητες» καταστάσεις, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Οι ευθύνες για την παρεμπόδιση της βοήθειας είναι ξεκάθαρα ισραηλινές», υπογράμμισε ο Σεζουρνέ, επισημαίνοντας ότι η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα «δημιουργεί μη υπερασπίσιμες και αδικαιολόγητες καταστάσεις, για τις οποίες οι Ισραηλινοί είναι υπόλογοι».

09:51 Ο Σούνακ «έχασε το δίκιο του» σε ό,τι αφορά στη Γάζα

Ο Ρίτσαρντ Μπέργκον, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, έβαλε στο στόχαστρο την ομιλία του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ κατά τη διάρκεια της νύχτας, προειδοποιώντας για αυξανόμενο εξτρεμισμό μεταξύ των διαδηλώσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα.

«Οι τεράστιες ειρηνικές διαμαρτυρίες για τη Γάζα δεν αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία μας», έγραψε ο βουλευτής σε ανάρτησή του στο X.

«Αποτελούν βασικό μέρος της. Η έκκλησή τους για κατάπαυση του πυρός τώρα υποστηρίζεται από το 71% του κοινού. Οι απελπισμένες επιθέσεις του Ρίσι Σουνάκ στις διαδηλώσεις είναι απλώς επειδή η κυβέρνησή του γνωρίζει ότι έχει χάσει το επιχείρημα».

Οι παρατηρήσεις του Burgon έρχονται μετά την αυτοσχέδια ομιλία του Sunak έξω από τον αριθμό 10 της Downing Street, προειδοποιώντας ότι η δημοκρατία απειλείται λόγω της «συγκλονιστικής αύξησης των εξτρεμιστικών διαταραχών και της εγκληματικότητας» τόσο από ισλαμιστές όσο και από ακροδεξιές ομάδες.

09:23 Η Μαλαισία καταγγέλλει το Ισραήλ για τις «δειλές» μαζικές δολοφονίες Παλαιστινίων

Οι πυροβολισμοί από ισραηλινά στρατεύματα εναντίον «ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων» καθώς ζητούσαν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα ήταν μια «δειλή» πράξη, την οποία καταδίκασε η κυβέρνηση της Μαλαισίας.

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να απαιτήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τις φρικαλεότητες και να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Η άνανδρη ενέργεια του Ισραήλ να στοχοποιεί Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, δεν είναι μόνο παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά και κατάφωρη παραβίαση των προσωρινών μέτρων που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο στις 26 Ιανουαρίου 2024 και της Σύμβασης Γενοκτονίας του 1948», ανέφερε το υπουργείο.

09:20 3 νεκροί από αυτοκίνητο που έγινε στόχος φερόμενης ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στον νότιο Λίβανο

Ένα αυτοκίνητο επλήγη σε αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο, αναφέρουν λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, επικαλούμενος σαουδαραβική αναφορά, αναφέρει ότι ένα «ανώτερο μέλος της Χεζμπολάχ» ήταν μεταξύ των τριών νεκρών της επίθεσης.

Λιβανέζικες αναφορές που επικαλείται το Walla λένε ότι το αυτοκίνητο χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στη Νακούρα.

09:12 17 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε σπίτια

Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο τρία σπίτια στην Ντέιρ ελ Μπάλα και την Τζαμπάλια.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, ανέφερε ότι ισραηλινά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο δύο σπίτια ανατολικά της Ντέιρ ελ Μπάλα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι.

Στον καταυλισμό Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν ένα σπίτι σε μια επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Το σπίτι φέρεται να φιλοξενούσε 70 εκτοπισμένους ανθρώπους.

09:00 Ημέρα διαδηλώσεων στο Ισραήλ

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια ημέρα διαδηλώσεων σήμερα Σάββατο.

Τελ Αβίβ: Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις θα ζητήσουν νέες εκλογές. Το περασμένο Σάββατο, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε εναντίον τους κανόνια νερού και άλογα και συνέλαβε 21 διαδηλωτές.

Τελ Αβίβ: Διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στην «Πλατεία Ομήρων» για την εβδομαδιαία διαδήλωση, ζητώντας την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που πιστεύεται ότι κρατούνται σήμερα στη Γάζα.

Mevaseret: Μια πορεία με επικεφαλής τις οικογένειες των αιχμαλώτων αναμένεται να αναχωρήσει από το Mevaseret για τη Δυτική Ιερουσαλήμ, αφού ξεκινήσει από τη συνοριακή κοινότητα Kibbutz Re’im την Τετάρτη.

Δυτική Ιερουσαλήμ: Οι διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με αίτημα την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στην πλατεία Παρίσι.

Kafr Kana: Μια διαδήλωση που διοργανώνεται από την Ανώτερη Επιτροπή Παρακολούθησης των Αράβων Πολιτών στο Ισραήλ θα ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου.

08:45 Εκκλήσεις να γίνει έρευνα για τα πυρά των στρατιωτών του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων

Η διεθνής κοινότητα ζητεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και έρευνα για τις ευθύνες μετά την τραγωδία εν μέσω διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, όταν ισραηλινά πυρά και ποδοπάτημα πλήθους στοίχισαν τη ζωή σε 115 ανθρώπους, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Προχθές Πέμπτη, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους Παλαιστινίων που λιμοκτονούν καθώς έτρεχε προς φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας, βόρεια.

Ο απολογισμός της τραγωδίας αυτής έφθασε τους 115 νεκρούς, ενώ άλλοι 760 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ αναγνώρισε πως υπήρξαν, κατ’ αυτόν «περιορισμένα», πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν» και διαβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να διενεργηθεί έρευνα και να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «ανεξάρτητη» και «αποτελεσματική» έρευνα. Περισσότερα εδώ.

08:32 Διεθνής Αμνηστία: «Βαθιά ανησυχητικά» τα σχόλια του Ρίσι Σούνακ για τις διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι επιδιώκει να περιορίσει το δικαίωμα των ανθρώπων να διαμαρτύρονται κατά του πολέμου στη Γάζα, μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ότι «η κυριαρχία του όχλου αντικαθιστά το δημοκρατικό πολίτευμα».

«Οι συντριπτικά ειρηνικές διαμαρτυρίες για τις μαζικές φρικαλεότητες στη Γάζα δεν πρέπει να συγχέονται με τον εξτρεμισμό», δήλωσε ο Ilyas Nagdee, Διευθυντής Φυλετικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο κόσμος διαμαρτύρεται εξαιτίας του τρομακτικά υψηλού αριθμού νεκρών αμάχων στη Γάζα, ο οποίος εξακολουθεί να αυξάνεται αμείλικτα, και της έλλειψης δράσης της κυβέρνησης για άμεση κατάπαυση του πυρός για να αναχαιτιστεί ο αβάσταχτος πόνος», δήλωσε ο Nagdee.

Ο Nagdee δήλωσε ότι είναι «βαθιά ανησυχητικό» το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να επιβάλει περισσότερους περιορισμούς στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η προειδοποίηση της Διεθνούς Αμνηστίας έρχεται αφού ο Σούνακ εξέφρασε την ανησυχία του για ένα «μοτίβο ολοένα και πιο βίαιης και εκφοβιστικής συμπεριφοράς», ενώ κάλεσε τους αρχηγούς της αστυνομίας να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες εξουσίες για να πατάξουν τις απειλές κατά των πολιτικών και των δημοκρατικών διαδικασιών.

08:12 Ελπίζει για ανακωχή μέχρι το Ραμαζάνι ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Παρασκευή πως εξακολουθεί να «ελπίζει» ότι θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας προτού αρχίσει το ραμαζάνι, ιερός μήνας των μουσουλμάνων, το απόγευμα της 10ης Μαρτίου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ενώ αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο, για την πιθανότητα να εφαρμοστεί ανακωχή στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων ως την ημερομηνία αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε «το ελπίζω, εργαζόμαστε πάντα για το ζήτημα αυτό. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί». Περισσότερα εδώ.

07:44 Η σύγκρουση στη Γάζα «είναι επίσης ένας πόλεμος κατά των γυναικών», λέει η UN Women

Η UN Women, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων, δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι «επίσης ένας πόλεμος κατά των γυναικών».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περίπου 9.000 γυναίκες από τον Οκτώβριο, ενώ κατά μέσο όρο 63 γυναίκες αναμένεται να σκοτώνονται κάθε μέρα που συνεχίζεται ο πόλεμος.

Σχεδόν εννέα στις 10 γυναίκες αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα σε σχέση με τους άνδρες, δήλωσε η UN Women, και περίπου τέσσερις στις πέντε γυναίκες αναφέρουν ότι η οικογένειά τους τρώει τα μισά ή λιγότερα από τα τρόφιμα που κατανάλωναν πριν από τον πόλεμο.

«Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα πλησιάζει στο πέμπτο μήνα του, οι γυναίκες της Γάζας συνεχίζουν να υφίστανται τις καταστροφικές επιπτώσεις του», ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

«Ενώ αυτός ο πόλεμος δεν χαρίζεται σε κανέναν, τα στοιχεία της UN Women δείχνουν ότι σκοτώνει και τραυματίζει τις γυναίκες με πρωτοφανή τρόπο».

07:26 Η Νικαράγουα προσφεύγει κατά της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο

Η Νικαράγουα προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Γερμανίας για την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του στη Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Νικαράγουα κατέθεσε «αίτηση κίνησης διαδικασίας» και ζήτησε από το δικαστήριο να εκδώσει έκτακτα μέτρα σχετικά με τις φερόμενες παραβιάσεις των υποχρεώσεων της Γερμανίας βάσει της Σύμβασης Γενοκτονίας και των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949 για τους νόμους του πολέμου σε σχέση με τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και «ιδίως τη Λωρίδα της Γάζας».

«Η Γερμανία διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας και, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τη διάπραξη γενοκτονίας»
αναφέρει η εισήγηση της Νικαράγουα προς το δικαστήριο. Περισσότερα εδώ.

07:00 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πύραυλο των Χούθι

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε έναν πύραυλο εδάφους-αέρος που προετοιμαζόταν για εκτόξευση από τους Χούθι στην Υεμένη.

«Οι δυνάμεις της CENTCOM αναγνώρισαν τον πύραυλο και διαπίστωσαν ότι αποτελούσε επικείμενη απειλή για τα αμερικανικά αεροσκάφη στην περιοχή», ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, με ανάρτησή της στο X.

Η CENTCOM ανέφερε ότι οι Χούθι εκτόξευσαν επίσης έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά δεν υπήρξε πλήγμα σε κανένα σκάφος.

Sports in

Οι εντυπωσιακές ενέργειες των «μικρών» και τα… χορευτικά του Τσικίνιο στην Ολλανδία (vid)

Δείτε φάσεις και γκολ από τη χθεσινή (25/7) προπόνηση του Ολυμπιακού στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024