Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφρικανική πανώλη χοίρων: Επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα στις Σέρρες

Αφρικανική πανώλη χοίρων: Επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα στις Σέρρες

Πού έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων από τις αρχές του 2024

Ανησυχητικές διαστάσεις τείνει να πάρει η αφρικανική πανώλη των χοίρων στη χώρα, μας καθώς ένα ακόμα κρούσμα έρχεται να προστεθεί στις επιβεβαιωμένες εστίες. Την ίδια στιγμή χοιροτρόφοι και κτηνιατρικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου το νόσημα να μην εξαπλωθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, στις 26.02.2024 επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, για την αφρικανική πανώλη του χοίρου (ΑΠΧ) (Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών-Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων) μία εστία της νόσου σε θηρευμένο αγριόχοιρο, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λευκώνος, του Δήμου Σερρών, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Τοποθεσία θήρευσης αγριόχοιρου

Υπενθυμίζεται ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας

Με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) πλέον των άλλων μέτρων κρίνεται επιτακτική η πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοσφάλειας.

Τα κρούσματα

Όσον αφορά στις επιβεβαιωμένες εστίες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας για το έτος 2023, καταγράφηκαν 2 εστίες σε νεκρούς αγριόχοιρους στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Σερρών και σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις καταγράφηκαν 3 εστίες στην Π.Ε. Σερρών, 1 εστία στην ΠΕ Κιλκίς, 1 στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης (ΜΕΘ) και 1 στην ΠΕ Φλώρινας.

Να θυμίσουμε πως στις 19/2, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε δημοσιοποιήσει ότι το 2024 ανευρέθηκαν συνολικά σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, μία εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και μία στην Ενότητα Θεσσαλονίκης. Όμως και στους νεκρούς αγριόχοιρους βρέθηκαν μία εστία στην Ενότητα Σερρών, οκτώ στην Ενότητα Πέλλας, μία στην Ενότητα Θεσσαλονίκης και μία εστία θηρευμένου αγριόχοιρου στη ΜΕΘ..

Αντίστοιχα, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έχουν επιβεβαιωθεί εστίες κυρίως σε θηρευμένους αγριόχοιρους, σε περιοχές της Βουλγαρίας οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στη γειτονική χώρα, το έτος 2023 βρέθηκαν 3 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 303 εστίες σε θηρευμένους αγριόχοιρους και το έτος 2024 έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 186 εστίες σε θηρευμένους αγριόχοιρους.

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024