Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρούσματα ιλαράς και εμβόλια στους εργαζόμενους στην υγεία ως τις 22 Μαρτίου

Κρούσματα ιλαράς και εμβόλια στους εργαζόμενους στην υγεία ως τις 22 Μαρτίου

Εικόνα ανοσίας στην ιλαρά των εργαζομένων στην υγεία ζητά το υπουργείο Υγείας και καταγραφή των κρουσμάτων, για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης της νόσου

Καταγραφή των κρουσμάτων ιλαράς στις μονάδες υγείας και εμβολιασμούς στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους ξεκινά το υπουργείο Υγείας, καθώς από τις αρχές της χρονιάς, τα κρούσματα της νόσου έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30 φορές, ενώ έχουν παρατηρηθεί και επιδημικές εξάρσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Μόνο στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Ιανουάριο έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία τα μισά αφορούσαν εργαζόμενους σε μονάδες υγείας.

Το νόσημα έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως και 90% μεταξύ των επίνοσων ατόμων.

H ιλαρά δεν περιορίζεται στα παιδιά. Αν δεν υπάρχει ανοσία, προσβάλλει και τους ενήλικες

Τα δελτία καταγραφής θα πρέπει να αποσταλούν στον ΕΟΔΥ ως τις 22 Μαρτίου 2024

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για την καταγραφή της ιλαράς στις μονάδες υγείας δεδομένου του αυξημένου κινδύνου έκθεσης και νόσησης των εργαζομένων οι οποίοι δεν διαθέτουν ανοσία έναντι της ιλαράς, η οποία συνοδεύεται και από τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στους ασθενείς με αποτέλεσμα διασπορά του νοσήματος και πρόκληση συρροών.

Το υπουργείο στην εγκύκλιό του έστειλε οδηγίες:

– πρόληψης και ελέγχου μετάδοσης ιλαράς σε μονάδες υγείας και μέτρων προφύλαξης για τους επαγγελματίες υγείας,

– δήλωσης περιστατικών ιλαράς στον ΕΟΔΥ

– λήψεως και αποστολής δειγμάτων για επιβεβαίωση των κρουσμάτων ιλαράς.

Ανοσία

Ταυτόχρονα, ζήτησε την αποτύπωση της κατάστασης ανοσίας έναντι της ιλαράς όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των επίνοσων εργαζομένων με εμβολιασμό και να προληφθεί η περαιτέρω μετάδοση του νοσήματος.

Όπως επισημαίνεται, το δελτίο καταγραφής για την αξιολόγηση της κατάστασης ανοσίας έναντι της ιλαράς όλων των εργαζομένων σε μονάδες υγείας θα πρέπει να συμπληρωθεί με ευθύνη των Διοικήσεων και των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) και την αρωγή των διευθύνσεων κλινικών και τμημάτων καθώς και των ιατρών εργασίας, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε υγειονομικής μονάδας.

Μετά την συμπλήρωσή τους τα δελτία θα πρέπει να αποσταλούν στον ΕΟΔΥ ως τις 22 Μαρτίου 2024.

Διευκρινίζεται ότι η επιστημονική υποστήριξη σε ζητήματα αξιολόγησης ανοσίας και συστάσεων εμβολιασμού θα παρέχεται από τις ΕΝΛ.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024