Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγορά κατοικίας: Γιατί μετακομίζουν οι Ελληνες – Ποια ακίνητα επιλέγουν και πού [γραφήματα]

Αγορά κατοικίας: Γιατί μετακομίζουν οι Ελληνες – Ποια ακίνητα επιλέγουν και πού [γραφήματα]

Τι αποκαλύπτει έρευνα της Remax για τις νέες τάσεις στην αγορά κατοικίας

Την πρόθεσή τους να μετακομίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εκφράζει 1 στους 3 Έλληνες που συμμετείχαν σε έρευνα της RE/MAX Europe που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, είτε προβούν σε αγορά ακινήτου είτε σε ενοικίαση, πάνω από το 60% των υποψηφίων για μετακόμιση επιθυμούν αστικά διαμερίσματα.

Το 25% εκείνων που αναμένεται να μετακομίσουν θα το αποφασίσουν για οικονομικούς παράγοντες, ποσοστό που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα της Ευρώπης. Σ’ αυτή την κατηγορία, περίπου το 8% αναζητά περισσότερο οικονομικές περιοχές και το 6% στοχεύει να μειώσει τα έξοδα του δανείου ή της ενοικίασης. Την ίδια στιγμή, το 26% αναζητά μεγαλύτερα ακίνητα και 1 στους 4 ενδιαφέρεται για περισσότερες ανέσεις και ασφάλεια, που μπορούν να τους προσφέρουν ακίνητα σε άλλες περιοχές από αυτές που κατοικούν σήμερα.

Αν και το 84% των Ελλήνων είναι ήδη ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, αυτοί που ψάχνουν να μετακομίσουν, στην πλειοψηφία τους απαντούν ότι είναι πιθανόν να ενοικιάσουν το επόμενο ακίνητό τους. Συγκεκριμένα, άνω του 31% αναζητά μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ μόνο το 11% εξετάζει μικρότερες περιόδους ενοικίασης και το 33,9% έχει στρέψει το βλέμμα του σε αγορά. Ένας στους τέσσερις υποψήφιους αγοραστές σκέφτεται ακίνητα με προτίμηση σε αστικές περιοχές και προάστια. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες που θέλουν να αγοράσουν ακίνητο θα το πράξουν για να το παραχωρήσουν σε φίλους ή μέλη της οικογένειά τους, ενώ 1 στους 2 το επιλέγουν για ιδιοκατοίκηση.

Η συγκατοίκηση σημειώνει ανοδική πορεία στην Ελλάδα, λόγω των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την κοινή διαβίωση με το 57% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα τη σκέφτονταν. Αυτό που δελεάζει περισσότερο τους Έλληνες στην επιλογή της συγκατοίκησης είναι η αποδοτικότερη οικονομικά από κοινού πρόσβαση σε ανέσεις (26,7%) και το μειωμένο αίσθημα της απομόνωσης (22,7%). Επιπλέον, 20% των ερωτηθέντων, που συμμετείχαν στην έρευνα της RE/MAX Europe, στρέφονται σ’ αυτήν την λύση για την ευελιξία που προσφέρει, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να μοιράσουν τον χρόνο τους σε περισσότερες τοποθεσίες.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι 67% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι θα επέλεγαν συγκυριότητα σε κατοικία. Για πολλούς, αποτελεί τον τρόπο ώστε να επιμερίζονται τα έξοδα συντήρησης (30,1%) και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ακίνητα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν οικονομικά δυσπρόσιτα (24,9%). Τέλος, 1 στους 4 ερωτηθέντες απάντα ότι η συνιδιοκτησία δίνει λύση στην απόκτηση δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024