Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Απέστειλε 200.000 τόνους δωρεάν σιτηρών σε έξι αφρικανικές χώρες

Ρωσία: Απέστειλε 200.000 τόνους δωρεάν σιτηρών σε έξι αφρικανικές χώρες

Η Ρωσία αναφέρει πως απέστειλε 200.000 τόνους σιτηρά όπως είχε υποσχεθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας δήλωσε αργά την Τρίτη, ότι η Μόσχα ολοκλήρωσε την πρωτοβουλία της (σ.σ. ενάντια στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση στην οποία συνέβαλε με τον πόλεμο στην Ουκρανία) να στείλει δωρεάν 200.000 τόνους σιτηρών σε έξι αφρικανικές χώρες, όπως είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούλιο.

Η Ρωσία απέστειλε από 50.000 τόνους στη Σομαλία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και από 25.000 τόνους στο Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε και την Ερυθραία, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ στον Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι δεν κατάφερε να τροφοδοτήσει τις χώρες που είχαν την πιο επείγουσα ανάγκη. Έτσι ανέλαβε να καλύψει το κενό στην αγορά

Ο Πούτιν είχε υποσχεθεί να παραδώσει δωρεάν σιτηρά στις έξι χώρες σε μια σύνοδο κορυφής με Αφρικανούς ηγέτες τον Ιούλιο, λίγο μετά την απόσυρση της Μόσχας από μια συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να στέλνει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Η Ρωσία ανέλαβε το βάρος της αναστολής της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Η συμφωνία, γνωστή ως πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, είχε συμβάλει στη μείωση των τιμών στην παγκόσμια αγορά. Όμως ο Πούτιν υποστήριξε ότι δεν κατάφερε να τροφοδοτήσει τις χώρες που είχαν την πιο επείγουσα ανάγκη. Έτσι ανέλαβε να καλύψει το κενό στην αγορά.

«Μετά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, διατηρούμε τις σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες και οικοδομούμε τη συνεργασία», δήλωσε ο Πατρούσεφ στον Πούτιν. «Ως αποτέλεσμα, ήμασταν σε θέση να παραδώσουμε αυτόν τον όγκο σιταριού σε αυτές τις χώρες αρκετά γρήγορα».

Είπε επίσης στον Πούτιν ότι η Ρωσία αναμένει να εξάγει έως και 70 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών κατά το γεωργικό έτος 2023-2024. Κατά την προηγούμενη περίοδο, η Ρωσία απέστειλε 66 εκατομμύρια τόνους αξίας σχεδόν 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόσθεσε. Το γεωργικό έτος 2023-2024 ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2023 και διαρκεί έως τις 30 Ιουνίου 2024. Η επισιτιστική κρίση έχει ως μεγαλύτερο εχθρό την κλιματική αλλαγή, όμως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ανέβασε τις τιμές καθώς είναι και οι δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από Reuters.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024