Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Επιστολή καθηγητών του τμήματος Εργοθεραπείας στον υπουργό Παιδείας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Επιστολή καθηγητών του τμήματος Εργοθεραπείας στον υπουργό Παιδείας

H Επιστήμη της Εργοθεραπείας, δεν συνδέεται με την Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής επισημαίνουν οι καθηγητές με επιστολή τους στον κ. Πιερρακάκη

Την έντονη ανησυχία τους, αλλά και την κάθετη αντίθεσή τους στην μετονομασία της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Εργοθεραπείας  εκφράζουν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του πρώτου τμήματος Εργοθεραπείας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, με επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.

Παράλληλα αντιδρούν στην Ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας.

Ειδικότερα στην επιστολή τους, σημειώνουν:

«Αξιότιμε Υπουργέ Παιδείας,

Με την παρούσα επιστολή, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία και τις ενστάσεις, σχετικά με το άρθρο 8 του Νομοσχεδίου περί «Ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» και συγκεκριμένα επί της πρόθεσης:

– Μετονομασίας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Εργοθεραπείας και την Ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας.

Ως μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του πρώτου τμήματος Εργοθεραπείας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα οφείλουμε να σας ενημερώσουμε και να υποστηρίξουμε σθεναρά, πως η Επιστήμη της Εργοθεραπείας, δεν συνδέεται με την Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (ΠΟΕ, WFOT, World Federation of Occupational Therapists), ορίζει ότι το επάγγελμα της Εργοθεραπείας «ασχολείται με την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας μέσω της ενασχόλησης με έργα». Αναγνωρίζει δε, τους Εργοθεραπευτές ως αναπόσπαστα μέλη των ομάδων υγειονομικής περίθαλψης, συμβάλλοντας στη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των ατόμων.

Από την άλλη πλευρά, τα τμήματα Επιστημών φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, δεν εντάσσονται, σε κανένα επίσημο φορέα παγκοσμίως, στις Επιστήμες Υγείας.

Ως εκ τούτου είναι αυταπόδεικτο πως η Εργοθεραπεία, εντάσσεται αποκλειστικά και μόνο σε ένα επιστημονικό πεδίο που ανήκει στο χώρο των Επιστημών Υγείας και σε καμία περίπτωση σε μια σχολή με βασικό επιστημονικό πεδίο τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.

Η Εργοθεραπεία αποτελεί παροχή υγείας και σε όλο τον κόσμο εντάσσεται στις επιστήμες υγείας και αποκατάστασης, καθώς τα εκπαιδευτικά της προγράμματα στηρίζονται κατά πλειοψηφία σε γνώσεις του υγειονομικού περιβάλλοντος. Οι Εργοθεραπευτές εκπαιδεύονται κλινικά και θεωρητικά, σε γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται αποκλειστικά με την Υγεία και την Αποκατάσταση και μετέπειτα καλούνται να υποστηρίξουν άτομα με κινητικά, νοητικά και ψυχικά ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να εκτελέσουν ή να συμμετέχουν στα καθημερινά τους έργα.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, η Εργοθεραπεία δεν εμφανίζει συνάφεια με το επιστημονικό πεδίο της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ούτε σε επίπεδο εκπαίδευσης, ούτε σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο, αλλά ούτε και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τοποθετούμαστε απέναντι

-Στη Μετονομασία της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Εργοθεραπείας και την Ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας και αιτούμαστε

– Να αποσυρθεί το τμήμα αυτό ώστε να μην προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Ευελπιστούμε στην εξέταση και υιοθέτηση της θέσης επί της οποίας τοποθετηθήκαμε, εκφράζοντας την ειλικρινή μας πρόθεση για διάλογο και συνεργασία».

Την επιστολή υπογράφουν : Χριστίνα Ουζούνη καθηγήτρια, πρόεδρος Τμήματος Εργοθεραπείας, Ιωάννα-Γιαννούλα Κατσούρη, Χριστίνα Αθανασοπούλου, Πηνελόπη Βλοτινού, Γεωργία Τσακνή, Γεώργιος Μπαμπλέκος, επίκουροι καθηγητές, Μαρία Κουλουμπή λέκτορας εφαρμογών και Μαριάννα Μοροζίνη λέκτορας εφαρμογών.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024