Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τέρμα τα γκάζια» για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

«Τέρμα τα γκάζια» για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Συνάντηση Χατζηδάκη με εκπροσώπους των τραπεζών – Αιτήματα για παράταση της προθεσμίας της 29ης Φεβρουαρίου φτάνουν στο ΥΠΕΘΟ

Στο φουλ έχουν βάλει τις μηχανές για τη διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ.

Με την προθεσμία να λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2024 και την ηγεσία του ΥΠΕΘΟ να μη συζητά, στη παρούσα φάση, το ενδεχόμενο παράτασης την οποία έχουν αρχίσει να ζητούν εκπρόσωποι της αγοράς, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη με εκπροσώπους των τραπεζών και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών (acquirers) από τους οποίους αναμένεται να ζητήσει να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του έργου της διασύνδεσης ταμειακών και POS.

Η προθεσμία λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2024

Η διασύνδεση των συστημάτων “θα προχωρήσει «βρέξει – χιονίσει»” διαμηνύει ο Κωστής Χατζηδάκης ενώ ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με κατασκευαστές POS και ταμειακών μηχανών, εγκαταστάτες και παρόχους.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει την αποστολή 100.000 ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε επιχειρήσεις ενημερώνοντας τους για την διαδικασία εγκατάστασης των POS και τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν για να διασυνδέσουν την ταμειακή με το POS.

«Αλλά ακόμα κι αν δεν έχει λάβει κάποια επιχείρηση, το mail αυτό μπορεί να καλέσει τον εγκαταστάτη της να έρθει να αναβαθμίσει την ταμειακή. Πλέον και οι πάροχοι έχουν και τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μπορεί να πάρει o εγκαταστάτης τηλέφωνο και να αναβαθμιστεί επί τόπου το POS, να γίνει η διασύνδεση» ανέφερε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προσθέτοντας ότι «είναι ένα έργο το οποίο πηγαίνει με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έπρεπε να ξεπεραστούν πάρα πολλά εμπόδια. Φανταστείτε ότι έπρεπε να ελεγχθεί η κάθε ταμειακή μηχανή, ο κάθε κατασκευαστής, εάν διασυνδέεται σωστά με το κάθε POS».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης

Κι ενώ στο ΥΠΕΘΟ φθάνουν αιτήματα για παράταση είτε της προθεσμίας διασύνδεσης, είτε εναλλακτικά του χρόνου ενεργοποίησης των νέων προστίμων μη έγκαιρης διασύνδεσης όλα δείχνουν ότι την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί εάν θα πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος για επίλυση τυχόν τεχνικών προβλημάτων.

«Δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να μπορούμε να συζητήσουμε για το ενδεχόμενο παράτασης. Ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει και η Πολιτεία θα είναι εκεί κοντά για να βοηθήσει (τους υπόχρεους), όπως κάνουμε πάντοτε» ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ταμειακών που συνδέονται είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες η αύξηση της κινητικότητας συνδέεται και με τις διατάξεις με τα πρόστιμα 10.000 έως 20.000 ευρώ για υπόχρεους σε διασύνδεση χρήστες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία και 200.000 -300.000 ευρώ για παρόχους οι οποίοι δεν θα αναβαθμίσουν έως τις 29 του μήνα τα λογισμικά τους.

Η αύξηση της κινητικότητας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο έργο της διασύνδεσης ταμειακών – POS οφείλεται και στις διατάξεις που προβλέπουν πρόστιμα 10.000 έως 20.000 ευρώ για υπόχρεους σε διασύνδεση χρήστες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία και 200.000 -300.000 ευρώ για παρόχους οι οποίοι δεν θα αναβαθμίσουν έως τις 29 του μήνα τα λογισμικά τους. Σημειώνεται ότι η προθεσμία απόκτησης POS παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου με την πρόβλεψη μη επιβολής προστίμων έως και την 1η Απριλίου 2024, υπό την προϋπόθεση να έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών (POS) έως και 29.02.2024 και τελούν εν αναμονή προς εγκατάσταση στην επιχείρησή τους.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024