Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Κόντρα Λεπέν-Μακρόν με φόντο εκδήλωση προς τιμήν ήρωα της αντίστασης του Β' ΠΠ

Γαλλία: Κόντρα Λεπέν-Μακρόν με φόντο εκδήλωση προς τιμήν ήρωα της αντίστασης του Β’ ΠΠ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την παρουσία μελών της ακροδεξιάς στην τελετή για τον Μισάκ Μανουσιάν, όμως η Λεπέν προσπαθεί να προσεταιριστεί τους δημοκράτες.

Η ηγέτιδα της γαλλικής ισλαμοφοβικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν πρόκειται να αψηφήσει τα αιτήματα να μείνει μακριά από μια εθνική τελετή προς τιμήν ενός ήρωα της αντίστασης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκπρόσωπος της Λεπέν χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πρόταση του προέδρου Μακρόν να μην παραστεί στην εκδήλωση την Τετάρτη, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η Μισάκ Μανουσιάν θα εισέλθει στο Panthéon στο Παρίσι, το μαυσωλείο της Γαλλίας για τις σεβαστές ιστορικές προσωπικότητες, την υψηλότερη μεταθανάτια τιμή της χώρας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L’Humanité, ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι «προσωπικά αντίθετος» με την παρουσία εκπροσώπων της ακροδεξιάς της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) που είναι η διάδοχη κατάσταση του νεοφασιστικού Εθνικού Μετώπου (FN) στην τελετή. Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες του RN αποδέχθηκαν το αίτημα της οικογένειας του πρώην υπουργού και λαϊκιστή Ρομπέρ Μπαντιντέρ να μην παραστούν σε εθνική εκδήλωση προς τιμήν του ανθρώπου που κατάργησε τη θανατική ποινή στη Γαλλία.

Ο Μακρόν προσπαθώντας να ανακόψει την φόρα της Λεπέν, δυστυχώς την συναγωνίζεται σε ακραία συντηρητικές θέσεις

«Όσον αφορά τον φόρο τιμής στον Ρομπέρ Μπαντιντέρ, από τον οποίο απουσίαζαν οι βουλευτές του RN, το πνεύμα της ευπρέπειας και η εκτίμηση της ιστορίας θα έπρεπε να τους υποχρεώσει να κάνουν μια επιλογή. Οι ακροδεξιές ομάδες καλό θα ήταν να μην είναι παρούσες, δεδομένης της φύσης του αγώνα του Μανουσιάν», δήλωσε ο Μακρόν στην εφημερίδα. Είπε, ωστόσο, ότι το Εθνικό Συγκρότημα «δεν είναι πλέον ανοιχτά αντισημιτικό και αρνητικό», όπως ήταν «ξεκάθαρα» ο προκάτοχός του, το Εθνικό Μέτωπο. «Παρά την εξωφρενική υπόδειξη του προέδρου, η Μαρίν Λεπέν θα παραστεί στην επίσημη τελετή που σηματοδοτεί τον φόρο τιμής του έθνους», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Λεπέν. Ο Μακρόν προσπαθώντας να ανακόψει την φόρα της Λεπέν, δυστυχώς την συναγωνίζεται σε ακροδεξιές θέσεις.

Ο Μισάκ Μανουσιάν (1906-1944), ήταν ποιητής, δημοσιογράφος, συνδικαλιστής και αντιστασιακός.

Ποια ήταν η ομάδα Μανουσιάν

Ο Μανουσιάν, που γεννήθηκε το 1906 στη σημερινή Αρμενία, διέφυγε από τη γενοκτονία των Αρμενίων όταν ήταν εννέα ετών και ήρθε στη Γαλλία. Ήταν τορναδόρος στο εργοστάσιο της Citroën στο Παρίσι και εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα το 1934.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ηγήθηκε μιας μικρής ομάδας ξένων και λίγων Γάλλων αντιστασιακών που αψήφησαν τις ναζιστικές δυνάμεις που είχαν κατακτήσει τη Γαλλία. Η ομάδα, στην οποία συμμετείχαν μέλη από την Γαλλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Αρμενία, πραγματοποίησε επιθέσεις και επιδρομές σαμποτάζ σε γερμανικές μονάδες. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και εβραίοι το θρήσκευμα, που διέδιδαν με θέρμη τις σοσιαλιστικές ιδέες.

Το 1943, 23 μέλη της ομάδας, μεταξύ των οποίων και ο Μανουσιάν, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο από γερμανικό στρατοδικείο. Εκτελέστηκαν από εκτελεστικό απόσπασμα στις 21 Φεβρουαρίου 1944. Μια αφίσα που εκδόθηκε από τη δωσίλογη κυβέρνηση του Βισύ του στρατάρχη Πεταίν δικαιολόγησε τις εκτελέσεις περιγράφοντας τους αντιστασιακούς ως «ξένους, κομμουνιστές και Εβραίους». Πράγμα αληθές και αυτό που τους κατέστησε ήρωες της γαλλικής αριστεράς.

Κάποια από τα μέλη της ομάδας Μανουσιάν σε φωτογραφία του 1944.

Οι αντιδράσεις του προέδρου της επιτροπής που ενέκρινε την εισαγωγή του Μανουσιάν στο Panthéon

Ο Μανουσιάν θα ταφεί στο Panthéon μαζί με τη σύζυγό του Μελινέ, η οποία διέφυγε από τη σύλληψη του 1944, επέζησε του πολέμου και πέθανε το 1989. Ο Ζαν-Πιερ Σακούν, πρόεδρος της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για την είσοδο του Μανουσιάν στο Panthéon, δήλωσε ότι η παρουσία του Εθνικού Συγκροτήματος δεν ήταν «μία από τις μεγαλύτερες χαρές», αλλά ως κοινοβουλευτικό κόμμα το Εθνικού Συγκροτήματος είχε το δικαίωμα να βρίσκεται εκεί.

«Υπάρχει μόνο ένα ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στην κ. Λεπέν» λέει ο κ. Σακούν: «Είστε (το Εθνικό Συγκρότημα) κληρονόμοι ενός κόμματος (του Εθνικού μετώπου) που ιδρύθηκε από ναζιστές και δωσίλογους;. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ίσως. Είναι ναι ή όχι».

Παράλληλα, τα 23 μέλη της ομάδας Μανουσιάν, τα περισσότερα από τα οποία εκτελέστηκαν μαζί του στις 21 Φεβρουαρίου 1944 στο ξέφωτο του Mont-Valérien, θα τιμηθούν συμβολικά με τη μορφή πλάκας που θα φέρει τα ονόματά τους. Η ομάδα ήταν μια από τις ελάχιστες γαλλικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν στους ναζί.

O Γαλλοαρμένιος ήρωας έχει τιμηθεί και στην χώρα του.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024