Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σκοπός η 24ωρη παρακαλούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Στη συγκρότηση Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την οργανωμένη και ολοκληρωμένη παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών και των κλιματικών μεταβολών.


Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο αποτελεί σημαντικό επιχειρησιακό μηχανισμό, που εξασφαλίζει τον έλεγχο σε συνεχή, 24ωρη βάση των περιβαλλοντικών παραμέτρων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω της συστηματικής καταγραφής των διακυμάνσεων των τιμών τους σε υδάτινους πόρους και στην ατμόσφαιρα.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «το περιβάλλον είναι απόλυτη προτεραιότητα της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε όλα αυτά τα χρόνια αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, δράσεων και έργων προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και ανάδειξης των φυσικών πόρων της περιοχής μας, που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημά της.

Με τη συγκρότηση του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου αποκτούμε ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο, που θα μας επιτρέψει αφενός να έχουμε την πραγματική εικόνα των περιβαλλοντικών αναγκών, αφετέρου να σχεδιάσουμε και να ιεραρχήσουμε τις δράσεις μας για τη θωράκιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Όπως τόνισα και στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο ρόλος όλων μας είναι κομβικός στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και πρέπει να ενισχυθεί άμεσα, ακόμα περισσότερο με τα απαραίτητα εργαλεία.

Κι ένα από αυτά τα εργαλεία είναι το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο, που αφορά σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Με κάθε έργο, με κάθε δράση που υλοποιούμε, ερχόμαστε πιο κοντά στο στόχο μας: την Κεντρική Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη. Χτίζουμε την ‘Πράσινη Μακεδονία’, με νέα αντιπλημμυρικά έργα, με περισσότερα πάρκα και χώρους πρασίνου, με την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, με νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα και αντιρρυπαντικά απορριμματοφόρα, με νέο δίκτυο παρακολούθησης των ρύπων, με ουσιαστική επένδυση στην κυκλική οικονομία».

Εκατοντάδες αισθητήρες μέτρησης

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη μόνιμη εγκατάσταση κατά το αμέσως επόμενο διάστημα εκατοντάδων αισθητήρων και μετρητικών συστημάτων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Συγκεκριμένα, στη γεωγραφική έκταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα τοποθετηθούν:

  • Είκοσι έξι μετεωρολογικοί σταθμοί σε δημόσια κτίρια και πάρκα.
  • Είκοσι τηλεμετρικά συστήματα καταγραφής των μεταβολών της στάθμης των υδάτων σε γέφυρες πάνω από ποταμούς ή χειμάρρους.
  • Πέντε παλιρροιογράφοι σε λιμενοβραχίονες.
  • Εβδομήντα συστήματα επιτήρησης φρεατίων όμβριων υδάτων και υποδομών διευθέτησης υδατικών όγκων.
  • Πέντε τηλεμετρικά συστήματα μέτρησης της ποιότητας των υδάτων σε περιοχές που είναι αποδέκτες εξόδων βιολογικών καθαρισμών.

Εκτός από τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο, ο μηχανισμός του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης και των αναβαθμισμένων Σταθμών Μέτρησης των Αέριων Ρύπων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα ψηφιοποίησης και γεωχωρικής απεικόνισής τους.

Στόχος αυτής της τομής που επιχειρεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με την παρακολούθηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών δεικτών είναι η αξιολόγηση συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων για την πρόληψη καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024