Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κάτι δεν λειτουργεί»: Οικονομολόγοι ζητούν από την Κομισιόν να αλλάξει τα μοντέλα της

«Κάτι δεν λειτουργεί»: Οικονομολόγοι ζητούν από την Κομισιόν να αλλάξει τα μοντέλα της

Η επιστολή συμπίπτει χρονικά με την δημοσιοποίηση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τις βασικές οικονομικές της προβλέψεις και να ενσωματώσει καλύτερα κρίσιμους περιβαλλοντικούς παράγοντες στα βασικά της μοντέλα, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότεροι από 200 οικονομολόγοι σε ανοιχτή επιστολή τους, που αποκαλύπτει η Euractiv σήμερα, Πέμπτη . Η επιστολή συμπίπτει χρονικά με την δημοσιοποίηση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Η επιστολή, που υποστηρίζεται από κορυφαίους οικονομολόγους, όπως οι Mariana Mazzucato, Steve Keen, Jason Hickel και Kate Raworth και υπό την επίβλεψη της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Πρασίνων/EFA, προειδοποιεί ότι τα μοντέλα στα οποία βασίζεται επί του παρόντος η Επιτροπή για κρίσιμες προβλέψεις και συζητήσεις πολιτικής κινδυνεύουν να αποτύχουν να συνυπολογίσουν τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πραγματικές οικονομίες του 21ου αιώνα.

«Η επιλογή του μοντέλου για τη λήψη αποφάσεων είναι σαφώς μη ουδέτερη. Αυτή η θεωρητική επιλογή θα καθορίσει από την αρχή μέρος του αποτελέσματος των συστάσεων που απορρέουν από το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε», ανέφερε η επιστολή.

Πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζονται από προκαταλήψεις

Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι επί του παρόντος, η Επιτροπή –και επομένως η ΕΕ γενικά– εξακολουθεί να βασίζεται σε μοντέλα που είναι αυστηρά ενημερωμένα από αρχές γενικής ισορροπίας που μπορεί να μην καταγράφουν τον αντίκτυπο των αυξανόμενων περιβαλλοντικών και κλιματικών παραγόντων στις οικονομικές επιδόσεις των χωρών, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων αντίθετων ανέμων χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αστάθειας.

«Ορισμένες δομές μοντέλων και βασικές παραδοχές τείνουν φυσικά να ευνοούν τις λύσεις που βασίζονται στην αγορά έναντι των λύσεων που βασίζονται σε κανονισμούς», ανέφερε.

Και πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να διευρύνουν και να διαφοροποιήσουν τις επιστημονικές εισροές που χρησιμεύουν ως βάση για αποφάσεις και κατευθύνσεις πολιτικής. Η ενσωμάτωση εργαλείων που αναπτύχθηκαν από οικολόγους οικονομολόγους στην εργαλειοθήκη μοντέλων της ΕΕ θα «βελτίωνε σημαντικά» τις ικανότητες πρόβλεψης της Επιτροπής.

Τα κυρίαρχα οικονομικά δεν αλλάζουν αρκετά γρήγορα

Ο Philippe Lamberts, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων/EFA, είπε στο Euractiv ότι οι αρχές της οικολογικής οικονομίας φαίνεται να κερδίζουν αυξανόμενη αποδοχή μεταξύ των επικρατέστερων οικονομολόγων.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση στον κόσμο της μακροοικονομίας ότι κάτι δεν λειτουργεί», είπε.

Ωστόσο, η Eva Alfredsson, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, προειδοποίησε ότι η αποδοχή των οικολογικών οικονομικών αρχών από τους κύριους αναλυτές «δεν συμβαίνει αρκετά γρήγορα».

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας κλιματικής κρίσης και πρέπει να δράσουμε αρκετά γρήγορα», είπε.

Άλλοι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες με τους οποίους επικοινώνησε η Euractiv — κανένας από τους οποίους δεν γνώριζε προηγουμένως την επιστολή — όλοι υποστήριξαν την έκκληση για τις σύγχρονες προβλέψεις να περιλαμβάνουν τα μαθήματα και τις αρχές της οικολογικής οικονομίας.

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσαν, θα βελτιώσει την ικανότητα των μοντέλων να προβλέπουν με ακρίβεια «τυποποιημένες» οικονομικές μετρήσεις όπως ο πληθωρισμός και θα ενισχύσει την ικανότητά τους να μετρούν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των κυβερνητικών πολιτικών.

«Δεν έχουν τα σωστά δεδομένα εισόδου [άρα] δεν θα λάβουν τα σωστά δεδομένα εξόδου», δήλωσε ο Kristian Skånberg, συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης (SEI).

«Και καθώς [τα περιβαλλοντικά ζητήματα] γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά και υπάρχουν επιπτώσεις από το κλίμα και υπάρχουν επιπτώσεις από τις ελλείψεις, [θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό και το… ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Ένας πιο εμπεριστατωμένος έλεγχος πραγματικότητας;

Η Heather Grabbe, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel, σημείωσε ότι τα οικονομικά μοντέλα «επεξεργάζονται από καιρό τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως εξωτερικές επιδράσεις» και ότι ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονται τείνει να δημιουργεί μια προκατάληψη ενάντια στις πράσινες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.

«Η πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης πρέπει να συμπεριληφθεί στα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής», είπε. «Πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνο το κόστος της δράσης για το κλίμα αλλά και το κόστος της αδράνειας».

Πηγή: ot.gr

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024