Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαξίμου: Ξορκίζει το ενδεχόμενο επικράτησης των «σκληρών» σε κάποια μπλόκα

Μαξίμου: Ξορκίζει το ενδεχόμενο επικράτησης των «σκληρών» σε κάποια μπλόκα

Η κυβέρνηση ελπίζει σε τροχιά αποκλιμάκωσης και τηρεί στάση αναμονής μέχρι να φτάσουν παντού και να αξιολογηθούν από κάθε αγρότη τα άμεσης εφαρμογής μέτρα

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης αισιοδοξεί η κυβέρνηση – έστω συγκρατημένα – ότι θα μπουν τα αγροτικά μπλόκα με σταδιακή επιστροφή των τρακτέρ από τους κόμβους της διαμαρτυρίας στα χωράφια, μετά τη διπλή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν – ή ακριβέστερα, προσδοκούν – ότι θα «χαλαρώσει» το μέτωπο διαμαρτυρίας με «φωνές» αντίρρησης σε τυχόν προτάσεις μαχητικότερων κινητοποιήσεων.

Τα τρία σημεία

Η εκτίμησή τους στηρίζεται σε τρία σημεία. Πρώτον, στο ήπιο κλίμα και τον «ουσιαστικό διάλογο» που λένε ότι κατέγραψαν επί τρεισήμισι ώρες (αρχικά με τους δεκαπέντε εκπροσώπους των μπλόκων και έπειτα με τα πέντε μέλη του προεδρείου της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών). Δεύτερον, στο γεγονός ότι συζητήθηκαν μέτρα άμεσης εφαρμογής μαζί με κινήσεις – προβολή στο μέλλον για θεσμικά θέματα, όπως η ΚΑΠ, αλλά και για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Τρίτον, στην… αποκωδικοποίηση των πρώτων μετά τη συνάντηση διατυπώσεων των εκπροσώπων της επιτροπής μπλόκων.

«Απολύτως λογικό να δηλώνουν ότι επιστρέφουν στα μπλόκα ώστε να διαβουλευτούν. Λογικό επίσης να λένε ότι δεν καλύφθηκε το σύνολο των αιτημάτων τους. Απαντήθηκε όμως δίκαια ένα σημαντικό μέρος τους», υποστηρίζουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι έπιασε το… ταβάνι των παρεμβάσεων και ξορκίζει το ενδεχόμενο επικράτησης των «σκληρών» σε κάποια μπλόκα. Στην πραγματικότητα τηρεί στάση αναμονής μέχρι να φτάσουν παντού και να αξιολογηθούν από κάθε αγρότη τα άμεσης εφαρμογής μέτρα, δηλαδή το νέο πρόγραμμα τιμολόγησης στο αγροτικό ρεύμα από την 1η Απριλίου με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων και η προκαταβολική επιστροφή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο τον Μάρτιο.

Ανοιχτό διάλογο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει στο μεταξύ να δείξει ότι θα κρατήσει ανοιχτό τον διάλογο με τον αγροτικό κόσμο. Ηδη, σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει σχετικά με τη δημιουργία μόνιμου, «πιο δίκαιου» μηχανισμού από το 2025. Επιπλέον ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει νέο γύρο συναντήσεων όχι για τα συγκεκριμένα αγροτικά αιτήματα αλλά ειδικά για τα θέματα της Θεσσαλίας και του Εβρου, αφότου ολοκληρώσει μια σειρά διεθνών υποχρεώσεων στο επόμενο διάστημα.

«Δεν μπορώ να προεξοφλήσω αποφάσεις, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί», είπε (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία να διακινδυνεύσουμε την ελεύθερη διέλευση των πολιτών». Πάντως πίσω από τις κλειστές πόρτες της σύσκεψης με τους εκπροσώπους των μπλόκων, παρουσία εννέα κυβερνητικών στελεχών (ανάμεσά τους οι συναρμόδιοι υπουργοί – υφυπουργοί Λευτέρης Αυγενάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θάνος Πετραλιάς και Χρήστος Τριαντόπουλος), ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «λελογισμένες» τις μέχρι στιγμής κινητοποιήσεις. Ηταν όμως «αρκετές», όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία» για τα σοβαρά αγροτικά θέματα. Επιπλέον, αναγνώρισε το αυξημένο κόστος παραγωγής και άρα τους «δικαιολογημένους προβληματισμούς».

Κρυφές αγωνίες

Η προσέγγιση της κυβέρνησης στο Αγροτικό μαρτυρά και τις… κρυφές αγωνίες της. Το Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι στη δεύτερη θητεία μικραίνουν τα περιθώρια ανοχής των πολιτών και κυβερνητικών καθυστερήσεων και θέλει γρήγορο έλεγχο στα μέτωπα δυσαρέσκειας απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές, ειδικά ενόψει της παραδοσιακά χαλαρής ευρωκάλπης. Εξού και η διπλή προσπάθεια να μη δυναμιτιστεί περαιτέρω το κλίμα με μια πολυπληθή κοινωνική ομάδα, που αποτελεί ένα από τα πιο προνομιακά ακροατήρια της ΝΔ, αλλά να περάσει σε άλλες επαγγελματικές ομάδες το «μήνυμα» ότι η κυβέρνηση ακούει αιτήματα και προσδοκίες και αναζητεί λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης κρατά επίμονα στο προσκήνιο την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής – την «κοινωνική δικαιοσύνη» με τα λόγια του – με συνεχείς παραδοχές για το περιβάλλον δυσκολιών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό που επιδιώκει είναι να μην απειληθούν σκιές στο μήνυμά του περί προσήλωσης στη δημοσιονομική ισορροπία και «δίκαιου διαμοιρασμού» στην κοινωνία οποιουδήποτε πλεονάσματος. Ενδεικτική η αποστροφή του Μαρινάκη ότι «η κυβέρνηση απαντά με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με λογική «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»». Με τη στάση αυτή επιχειρείται και μια διαχωριστική γραμμή της ΝΔ από τους πολιτικούς αντιπάλους της, που κρατούν ψηλά τις αντιπολιτευτικές στροφές για το Αγροτικό.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ηλεκτρικό ρεύμα

Πρόγραμμα τιμών από 1ης Απριλίου 2024

Για 2 χρόνια μέγιστες τιμές – δικαιούχοι:

9,3 λεπτά / κιλοβατώρα για όσους ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές

9,8 λεπτά / κιλοβατώρα για λοιπούς κατόχους συνδέσεων χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές

10,5 λεπτά / κιλοβατώρα για όσους ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές

11 λεπτά / κιλοβατώρα για λοιπούς κατόχους συνδέσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές

Για άλλα 8 χρόνια:

9 λεπτά / κιλοβατώρα για το 1/3 της κατανάλωσης

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων δεν έχουν δέσμευση, δύνανται να προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά. Σταθερά συμβόλαια με ενιαία ρήτρα αποχώρησης 70 ευρώ

Ρύθμιση οφειλών:

Εξόφληση σε μία δεκαετία / μηδενικό επιτόκιο

Πετρέλαιο

Προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο τέλος Μαρτίου: 40 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 82 εκατ.

Διάλογος για μόνιμο μηχανισμό επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025

Αποζημιώσεις

Από 27 Φεβρουαρίου 2024 πληρωμές για ζημιές του 2023

Στα επόμενα 24ωρα προκαταβολή σε παραγωγούς με πυρόπληκτες δενδροκαλλιέργειες (ύψους 10 εκατ.)

Προκαταβολές για ζημιές από Daniel και Elias: την 14η Φεβρουαρίου 2024 επιπλέον 5,5 εκατ. σε παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες δεν έλαβαν προκαταβολή και καλύπτουν 30.000 στρέμματα

Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023 – 2027

Στις 26 Φεβρουαρίου 2024 νέα συνάντηση του EU MED-9 και Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, για τροποποιήσεις της ΚΑΠ

Δυνατότητα σε 127.000 έλληνες αγρότες να καλλιεργήσουν 1,5 εκατ. στρέμματα, τα οποία θα έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024