Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ASML: Ο επόμενος υπολογιστής σας ίσως βγει από αυτό γιγάντιο μηχάνημα των 350 εκατ. δολαρίων

ASML: Ο επόμενος υπολογιστής σας ίσως βγει από αυτό γιγάντιο μηχάνημα των 350 εκατ. δολαρίων

Νέο σύστημα λιθογραφίας της ολλανδικής ASML υπόσχεται να αυξήσει κι άλλο την πυκνότητα των τρανζίστορ.

Η ολλανδική ASML, η εταιρεία που κυριαρχεί στην αγορά εξοπλισμού για την παραγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, παρουσίασε μια νέα μηχανή λιθογραφίας κόστους 350 εκατομμυρίων δολαρίων, μια συσκευή σε μέγεθος λεωφορείου στην οποία αναμένεται να βασιστεί η επόμενη γενιά τσιπ.

Οι μηχανές λιθογραφίας χρησιμοποιούν στενές δέσμες φωτός για να χαράξουν σχέδια σε δίσκους πυριτίου που έχουν πρώτα καλυφθεί με φωτοευαίσθητα χημικά.

Και όσο πιο μικρό είναι το μήκος κύματος του φωτός, τόσο μικρότερα είναι τα σχέδια που προκύπτουν. Η σμίκρυνση αυτή αυξάνει τον αριθμό των τρανζίστορ που μπορούν να χωρέσουν σε κάθε τσιπ.

Για τον λόγο αυτό, η βιομηχανία ημιαγωγών χρησιμοποιεί εδώ και καιρό μηχανήματα υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία έχει μικρότερο μήκος κύματος από το ορατό φως.

Όμως η ASML είναι η μόνη εταιρεία του κόσμου που παράγει μηχανές «ακραίου υπεριώδους» (EUV) για την παραγωγή των πιο προηγμένων τσιπ.

Χάρη στην τεχνολογία EUV, η ASML κυριαρχεί σε μια αγορά 125 δισ. δολαρίων και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της Ευρώπης σε χρηματιστηριακή αξία.

Το νέο μηχάνημα «High NA EUV» παρουσιάστηκε την Παρασκευή στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο ολλανδικό χωριό του Βελντχόβεν, αναφέρει το Reuters.

Συνδυάζει την τεχνολογία EUV με υψηλότερο «αριθμητικό διάφραγμα» (ΝΑ) στην οπτική διάταξη για να αυξήσει περαιτέρω την ανάλυση της λιθογραφίας.

Τα οπτικά στοιχεία του High NA EUV παράγονται σε αυτόν τον θάλαμο κενού στο εργοστάσιο της γερμανικής Carl Zeiss (Reuters)

Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο σύστημα μειώνει τις διαστάσεις των μικρότερων σχεδίων στο τσιπ κατά 40%, κάτι που σχεδόν τριπλασιάζει την πυκνότητα των τρανσίστορ στο τελικό τσιπ.

H ASML λέει πως μέχρι σήμερα έχει λάβει 10 με 20 παραγγελίες, οι περισσότερες από εταιρείες που ειδικεύονται στα τσιπ μνήμης, όπως η SK Hynix και η Micron. Από το 2028 σκοπεύει να παράγει 20 μηχανές το χρόνο.

Μεταξύ όμως των εταιρειών που παράγουν επεξεργαστές υπολογιστών, η Intel είναι η μόνη που έχει ανακοινώσει σχέδια να χρησιμοποιήσει τη μηχανή από του χρόνου.

Η ταϊβανέζικη TSMC και η νοτιοκοερατική Samsung έχουν δηλώσει πως σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα, δεν έχουν όμως διευκρινίσει το πότε.

Το σίγουρο είναι ότι κανένα μηχάνημα High NA EUV δεν θα καταλήξει στην Κίνα, καθώς η Ολλανδία συμμετέχει στην απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλαν οι ΗΠΑ για να φρενάρουν την κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών.

Ακόμα και σε άλλες χώρες, παραμένει ακόμα ασαφές πόσο γρήγορα θα υιοθετηθεί η νέα τεχνολογία.

Όπως είπε στο Reuters ο αναλυτής Τζεφ Κοχ της εταιρείας Semianalysis, το υψηλό κόστος θα κρατά χαμηλές της πωλήσεις τουλάχιστον έως το 2030.

Sports in

«Ο Ιωαννίδης βρίσκεται στην πρώτη θέση της μεταγραφικής λίστας της Σπόρτινγκ»

Νέο δημοσίευμα στην Πορτογαλία το οποίο αναφέρεται στο ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ Λισαβόνας για τον Φώτη Ιωαννίδη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024