Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλγαρία: Ανείπωτη θλίψη για τον σκιέρ - «Μόλις επέστρεφε από το Μπόροβετς θα ξεκινούσε το όνειρό του»

Βουλγαρία: Ανείπωτη θλίψη για τον σκιέρ – «Μόλις επέστρεφε από το Μπόροβετς θα ξεκινούσε το όνειρό του»

Συντετριμμένοι η οικογένεια και ο φίλοι του 36χρονου Κωνσταντίνου Μόμτση, που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στη Βουλγαρία

Πέπλο θλίψης και πόνου έχει απλώσει στη Φλώρινα ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μωμτσή. Ο 36χρονος σκιέρ βρήκε τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στη Βουλγαρία, ενώ κατέβαινε μία άκρως επικίνδυνη πλαγιά.

Ο εκλιπών ήταν λάτρης της ορειβασίας και των χειμερινών σπορ και ταξίδευε συχνά σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων, είχε βρεθεί στο Έβερεστ και είχε κατακτήσει τις κορυφές των Ιμαλαίων. Όμως το ταξίδι του στο Μπόροβετς ήταν το μοιραίο.

Μία χιονοστιβάδα, που εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 150 μέτρα και πλάτος σχεδόν 30 μέτρα, καταπλάκωσε τον ίδιο και την παρέα του και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

«Βρίσκομαι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Γιατί δεν γίνεται να έχεις ζήσει τρεις μήνες στο Νεπάλ, να έχεις πάει Ιμαλάια και να πεθάνεις στη Βουλγαρία», δήλωσε συντετριμμένος ο φίλος του, Αλέξανδρος Ζαχαρούδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι κάποιες κοινές κορυφές της Βουλγαρίας δεν ήταν κάτι για τον Κώστα. Θεωρώ ότι έκανε ένα μοιραίο λάθος αυτή τη φορά».

Ο Κωνσταντίνος είχε σχεδιάσει μόλις επέστρεφε από το Μπόροβετς να ξεκινούσε το όνειρό του, μία δική του ορειβατική σχολή στη Φλώρινα. Μαζί με τη σύντροφό του και φίλους του ανέβηκαν στην Βουλγαρία όμως, σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων σκιέρ, έκαναν το πρώτο λάθος και βγήκαν εκτός πίστας.

«Αν κάποιο μπορούσαν να σώσουν τον Κωνσταντίνο ήταν οι ίδιοι του οι φίλοι, αλλά θα είχαν αυτοί ARVA και θα ήξεραν πώς να το δουλεύουνε;»

«Είχαμε βρεθεί δύο μέρες πριν φύγει για Μπόροβετς. Μου είχε πει “πάω να περάσω καλά, να ξεκουραστώ, πριν ξεκινήσω..”, το καινούργιο του όνειρο. Είχαμε μιλήσει για έναν καινούργιο σύλλογο αλλά δυστυχώς ήρθε το μοιραίο», ανέφερε ο επίσης ορειβάτης και φίλος του, Νικηφόρος Στυλιάδης.

Σύμφωνα και με τις βουλγαρικές αρχές διάσωσης η ομάδα των Ελλήνων σκιέρ κατέβηκε το πιο απότομο σημείο της πλαγιάς, ενώ δεν έφερε τον ειδικό πομπoδέκτη για τις χιονοστιβάδες που είναι υποχρεωτικός.

«Είναι ο γνωστός δέκτης ARVA και δυστυχώς αν δεν βρήκανε είναι ένα λάθος, ναι! Συνέχεια στέλνεις σήματα προς τα έξω, έτσι γίνεται ο εντοπισμός, που είναι το κορμί. Από εκεί και έπειτα έχει το “χρυσό” τέταρτο που λέμε για να κάνεις την διάσωση. Αν κάποιο μπορούσαν να σώσουν τον Κωνσταντίνο ήταν οι ίδιοι του οι φίλοι, αλλά θα είχαν αυτοί ARVA και θα ήξεραν πώς να το δουλεύουνε;», εξήγησε ο Νικηφόρος Στυλιάδης.

Οι απαρηγόρητοι γονείς του 36χρονου σκιέρ έχουν μεταβεί στη γειτονική χώρα για να παραλάβουν τη σορό του.

Ο εντοπισμός του 36χρονου σκιέρ

Τη σορό του Έλληνα σκιέρ εντόπισε ομάδα διάσωσης που έσπευσε στο σημείο. Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο bTV πως «η παρέα κατέβηκε το πιο απότομο μέρος της πλαγιάς».

Πάνω από 25 διασώστες με 4 σκυλιά αναζήτησαν τον εγκλωβισμένο Κωνσταντίνο Μόμτση σε μία περιοχή δύσκολα προσβάσιμη, όπου ο κίνδυνος χιονοστιβάδας ήταν υψηλός όλη την ημέρα.

«Τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο σημείο, ο ένας μετά τον άλλον. Δεν είχαν σακίδια πλάτης. Προφανώς δεν ήταν προετοιμασμένοι», ανέφερε ο Stefan Hristov μέλος της ομάδας διάσωσης και πρόσθεσε πως «κατά τη διάρκεια της κατάβασης ένας από αυτούς “έκοψε” την πλαγιά οριζόντια, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Περίπου 150 μέτρα ήταν το μήκος της χιονοστιβάδας. Χώθηκε σε ύψος περίπου 2 μέτρων. Ήταν εξαιρετικά θεαματικό να το παρακολουθήστε, αλλά δεν ήταν καθόλου ωραίο γνωρίζοντας ότι ήταν εκεί οι σκιέρ. Καλέσαμε το 112. Μετά έφυγε η έκτακτη βοήθεια και φτάσαμε λίγο πριν από αυτούς», πρόσθεσε.

«Στο περιστατικό ενεπλάκησαν Έλληνες πολίτες. Δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για σκι εκτός πίστας. Η πίστα Markudjik 3 δεν λειτουργεί αυτήν τη στιγμή και έχουν αναλάβει σκόπιμα ρίσκο εκεί. Μπήκαν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο έδαφος», δήλωσε με τη σειρά του ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διάσωσης στο βουνό, Emil Neshev.

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024