Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Θα πεθάνουμε όλοι, όλοι μας», κραυγή αγωνίας για τη Ράφα - «Επιτυχημένη» η εκστρατεία των Χούθι

Live: «Θα πεθάνουμε όλοι, όλοι μας», κραυγή αγωνίας για τη Ράφα – «Επιτυχημένη» η εκστρατεία των Χούθι

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Παράταση τριών ημερών στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο - Ψευδεπίγραφη η συμμετοχή του Ισραήλ, σχεδόν βέβαιη η εισβολή στη Ράφα και η απόπειρα απελευθέρωσης των ομήρων.

Αυξάνονται κατακόρυφα οι πιέσεις στο Ισραήλ -πλην ΗΠΑ- να μην προχωρήσει στη χερσαία εισβολή στη Ράφα, το νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ωστόσο το Τελ Αβίβ φαίνεται αποφασισμένο.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ μετέβη στην Αίγυπτο για συζητήσεις για μια νέα διαπραγμάτευση για τους ομήρους ως παρατηρητής. Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για ακόμα τρεις ημέρες, όμως η συμμετοχή του Ισραήλ μοιάζει προσχηματική.

Επιτυχημένη η εκστρατεία των Χούθι, εκμηδενίστηκαν οι αφίξεις από την Ερυθρά Θάλασσα στο Ισραήλ, μοναδική δίοδος η Μεσόγειος και οι χερσαίες οδοί.

Νέες μαρτυρίες για βασανιστήρια Παλαιστινίων, με την συμμετοχή πολιτών που παρακολουθούσαν και κατέγραφαν με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ισραηλινοί πολίτες πυροβόλησαν δύο Παλαιστίνιους, έβαλαν φωτιά σε οχήματα και κατέστρεψαν περιουσίες σε μια νύχτα βίας των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:30 Κυρώσεις επιβάλλει η Γαλλία

Η διπλωματία της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη κυρώσεις σε 28 εξτρεμιστές εβραίους εποίκους για τη διάπραξη βίαιων επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ιδίως απαγόρευση εισόδου στη γαλλική επικράτεια.

Το Παρίσι καταδικάζει τις επιθέσεις των εποίκων, τις θεωρεί απαράδεκτες και υπενθυμίζει στις αρχές του Ισραήλ ότι έχουν ευθύνη να τις τερματίσουν και να προσαγάγουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης, ανέφερε το υπουργείο.

Η ανέγερση οικισμών στα κατεχόμενα, παράνομη δυνάμει του διεθνούς δικαίου, πρέπει να σταματήσει, πρόσθεσε.

05:00 Προειδοποίηση για «σφαγή στη Γάζα»

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα «μπορεί να οδηγήσουν σε σφαγή στη Γάζα», προειδοποιεί ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς, καλώντας το Ισραήλ να «μην συνεχίσει να αγνοεί» τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.

«Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας – πολύ περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι – συνωστίζονται στη Ράφα, βλέποντας τον θάνατο να έρχεται: έχουν ελάχιστο φαγητό, ουσιαστικά δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, δεν έχουν πουθενά να κοιμηθούν, κανένα ασφαλές μέρος», σχολίασε σε ανακοίνωση, περιγράφοντας μια «επίθεση αδιανόητη ως προς την ένταση, τη βαρβαρότητα και την κλίμακα» (περισσότερα εδώ).

04:26 «Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα δεν είναι αναλογικές», λέει το Βατικανό

Ο Γραμματέας του Βατικανού Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν προσέφερε «σαφή και ανεπιφύλακτη καταδίκη των όσων συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου», αλλά ζήτησε «το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα να είναι ανάλογο».
«Σίγουρα δεν είναι με 30.000 νεκρούς», δήλωσε ο Παρολίν. «Η φωνή όσων ζητούν από το Ισραήλ να σταματήσει είναι μια γενική φωνή,  δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι και ότι πρέπει να βρούμε άλλους δρόμους για να λύσουμε το πρόβλημα της Γάζας».

03:55 Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ιρανικό jumbo 747 που πωλήθηκε στη Βενεζουέλα

Ένα Boeing 747 που ανήκει στη Βενεζουέλα, το οποίο διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία εμπορευματικών μεταφορών Emtrasur της Βενεζουέλας. Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ένα φορτηγό αεροσκάφος Boeing 747 που το Ιράν πούλησε σε κρατική αεροπορική εταιρεία της Βενεζουέλας, προκαλώντας την καταδίκη της Τεχεράνης.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι έθεσε υπό την επιτήρησή του το αεροσκάφος, αφού η Αργεντινή το καθήλωσε στο έδαφος πριν από 18 μήνες. Η Ουάσινγκτον λέει ότι η πώληση του αεροπλάνου στη Βενεζουέλα το 2022 από την ιρανική Mahan Air παραβίασε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην αεροπορική εταιρεία λόγω της σύνδεσής της με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). Η πώληση του αεροσκάφους από τη Mahan Air στην Emtrasur της Βενεζουέλας παραβίασε τις κυρώσεις αυτές, δήλωσε η Ουάσινγκτον. Μετά τη συμφωνία, η Αργεντινή καθήλωσε το jumbo jet τον Ιούλιο του 2022.

«Η Mahan Air – γνωστή για τη μεταφορά όπλων και μαχητικών για το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και τη Χεζμπολάχ – παραβίασε τους εξαγωγικούς μας περιορισμούς πουλώντας αυτό το αεροπλάνο σε μια αεροπορική εταιρεία φορτίου της Βενεζουέλας. Τώρα, είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε σε δήλωσή του ο βοηθός υπουργός για την επιβολή των εξαγωγών Matthew S Axelrod.

Από τότε που οι ΗΠΑ άρχισαν να επιβάλλουν τις πιο σκληρές μονομερείς κυρώσεις τους στο Ιράν το 2019, η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει το IRGC -ένα κρίσιμο στρατιωτικό και οικονομικό στοιχείο του κατεστημένου στο Ιράν- ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

03:30 Σεργκέι Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ οδηγούν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε καταστροφή

Η Ρωσία δεν βλέπει καμία πιθανότητα για γρήγορη σταθεροποίηση στη Γάζα, ειδικά από τη στιγμή που το Ισραήλ σχεδιάζει να επεκτείνει την εισβολή του.

Στο 13ο ετήσιο συνέδριο για τη Μέση Ανατολή της Λέσχης Συζητήσεων Valdai στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία δεν βλέπει καμία πιθανότητα για μια γρήγορη σταθεροποίηση στη Γάζα, ειδικά από τη στιγμή που το «Ισραήλ» σχεδιάζει να επεκτείνει την εισβολή του.

Η εκδήλωση με τίτλο «Ώρα για αποφασιστική δράση: Μια συνολική διευθέτηση για χάρη της σταθερότητας στην περιοχή» υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ασυμβίβαστη στάση της ισραηλινής ηγεσίας να συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, επεκτείνοντάς την τώρα στη Ράφα, δεν βλέπουμε προοπτικές για την ταχεία σταθεροποίηση της κατάστασης στον τομέα αυτό» τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος προέτρεψε να αναζητηθεί μια λύση για να δοθεί ένα τέλος στις καταστροφές, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που «σπρώχνουν την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε μια καταστροφή» και ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να περιθωριοποιήσουν τη Ρωσία από τις διεθνείς προσπάθειες για τη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, επειδή επεξεργάζονται τα δικά τους σχέδια στην περιοχή.

03:05 Η συνάντηση στο Κάιρο για τις συνομιλίες για τους ομήρους τελειώνει με «προθυμία να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις», λέει η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος αναφέρει ότι η συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ για τις συνομιλίες για τους ομήρους έληξε με «προθυμία να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και ο συντονισμός» για τα βασικά ζητήματα, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε ένα πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Παρίσι τον περασμένο μήνα από τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς, τον ισραηλινό ομόλογό του Ντέιβιντ Μπαρνέα της Μοσάντ, τον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος εκτελεί και χρέη υπουργού Εξωτερικών και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ.

Ο Barnea και ο διευθυντής της Shin Bet Ronen Bar συμμετείχαν στη συνάντηση, αλλά η αιγυπτιακή δήλωση δεν έκανε καμία αναφορά στο Ισραήλ. Έτερες πηγές κάνουν λόγο πως οι εκπρόσωποι του Ισραήλ απλώς άκουγαν χωρίς ενδιαφέρον για συμφωνία, καθώς σκοπεύουν να εισβάλουν στη Ράφα. Αναλυτές εκτιμούν πως ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για ειρήνη και ποντάρει στις χιλιάδες σφαγές Παλαιστινίων τους οποίους θα παρουσιάσει ως μαχητές οργανώσεων.

02:40 Το Ισραήλ μπορεί να βλάψει πολίτες στη Ράφα χωρίς συνέπειες από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική έκδοση του Politico ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα επιδιώξει συνέπειες για το Ισραήλ εάν η χώρα προχωρήσει στην αναμενόμενη επίθεση στη Ράφα, παρά τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον να αναπτύξει το Ισραήλ ένα σχέδιο για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τρεις ανώνυμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν σχέδια επιπλήξεων στα σκαριά, πράγμα που σημαίνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα μπορούσαν να εισέλθουν στην πόλη και να βλάψουν αμάχους χωρίς να αντιμετωπίσουν αμερικανικές συνέπειες».
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη, ο πληθυσμός της οποίας έχει πενταπλασιαστεί καθώς το Ισραήλ έδωσε εντολή στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να αναζητήσουν καταφύγιο εκεί, «θα ήταν μια καταστροφή», στην πράξη η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αντιταχθεί στις υποδείξεις ότι μια ισραηλινή εισβολή εκεί θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες αμερικανικές μεταφορές όπλων.

02:15 Παράταση των συνομιλιών στο Κάιρο για 3 ακόμη ημέρες

Οι συνομιλίες στο Κάιρο για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την εκεχειρία στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας παρατάθηκαν για τρεις ακόμη ημέρες, αναφέρουν οι New York Times. Οι συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ την Τρίτη έληξαν χωρίς να επιτευχθεί κάποια σημαντική εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι και ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στο Κάιρο συζήτησαν την Τρίτη για την εκεχειρία, την προστασία των αμάχων και την παροχή περισσότερης βοήθειας στον θύλακα, ανέφερε η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου.

01:50 Ο αριθμός των Παλαιστινίων που κρατούνται στη Δυτική Όχθη υπερβαίνει τους 7.000 σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περισσότερους από 7.000 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσαν η Παλαιστινιακή Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.
Στους αριθμούς των συλλήψεων – στους οποίους περιλαμβάνονται και όσοι έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι – περιλαμβάνονται 220 γυναίκες και 440 παιδιά, ενώ 53 δημοσιογράφοι έχουν επίσης συλληφθεί σε αυτό το διάστημα. Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει μέσα στις ισραηλινές φυλακές, αναφέρει η έκθεση.

«Οι συνεχιζόμενες εκστρατείες συλλήψεων από τις 7 Οκτωβρίου συνοδεύονται από κλιμακούμενα εγκλήματα και παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων: πράξεων κακοποίησης, σοβαρών ξυλοδαρμών και απειλών κατά των κρατουμένων και των οικογενειών τους, εκτός από εκτεταμένες δολιοφθορές και καταστροφές σπιτιών πολιτών, κατασχέσεις οχημάτων, χρημάτων και χρυσών κοσμημάτων, εκτός από εκτεταμένες επιχειρήσεις καταστροφής», αναφέρει η έκθεση. Στα τέλη Δεκεμβρίου υπήρχαν συνολικά περισσότεροι από 9.000 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές. Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται όσοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.

01:25 Το Ιράν προσομοιώνει χτύπημα σε ισραηλινή βάση καθώς παρουσιάζει ναυτική δύναμη

Η επίδειξη θεωρείται σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα εξαπλώνει τις εντάσεις σε όλη την περιοχή.

Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν προσομοίωσε χτύπημα σε μεγάλη ισραηλινή αεροπορική βάση, κάνοντας επίδειξη των ναυτικών δυνατοτήτων του.

Πλάνα που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση την Τρίτη έδειξαν ότι το IRGC έριξε μια σειρά πυρομαχικών από πλοία και υποβρύχια. Το πολεμικό παιχνίδι εμφανίζεται ως ένα σαφές μήνυμα καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα κλιμακώνεται και οι εντάσεις αυξάνονται σε ολόκληρη την περιοχή.

01:00 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανεξετάζει αναφορές για βλάβες μεταξύ αμάχων από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν αναφορές ότι το Ισραήλ έχει βλάψει αμάχους στον πόλεμό του στη Γάζα, στο πλαίσιο μιας σειράς κατευθυντήριων γραμμών που αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι οι χώρες που λαμβάνουν αμερικανικά όπλα διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Επιδιώκουμε να αξιολογούμε διεξοδικά τις αναφορές για βλάβες σε αμάχους από εξουσιοδοτημένους αποδέκτες αμυντικών ειδών που παρέχουν οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο», λέει ο Μίλερ σε ενημέρωση Τύπου, προσθέτοντας ότι μια διαδικασία στο πλαίσιο των οδηγιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αντιμετώπιση περιστατικών βλάβης σε αμάχους (Civilian Harm Incident Response Guidance – CHIRG) αξιολογεί τα περιστατικά στην τρέχουσα σύγκρουση.

Βέβαια ο ίδιος εκπρόσωπος στο βίντεο που αναρτάται άνωθεν, δήλωσε πως περιμένει την έκθεση του Ισραήλ για την δολοφονία της μικρής Χιντ, της οικογένειάς της και των διασωστών της Ερυθράς Ημισελήνου που έσπευσαν να την βοηθήσουν. Σε όλα τα χρόνια που ελέγχονται οι αποδέκτες στρατιωτικών εξοπλισμών, το Ισραήλ δεν έχει δεχθεί την παραμικρή παρατήρηση από τον οργανισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γεγονός που ώθησε σε παραίτηση έναν εκ των προϊσταμένων του τομέα.

00:35 Εκατοντάδες στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ πολεμούν στη δύναμη Radwan της Χεζμπολάχ

Από την έναρξη των αψιμαχιών στα βόρεια σύνορα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντοπίσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους πράκτορες της Ισλαμικής Τζιχάντ που πολεμούν στις τάξεις της επίλεκτης δύναμης Radwan της Χεζμπολάχ, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Παλαιστίνιοι τόσο στη Συρία όσο και στο Λίβανο – οι περισσότεροι από αυτούς μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ – έχουν ενσωματωθεί στη Radwan ως οργανική μονάδα. Παρόμοια με τη Χεζμπολάχ, η Ισλαμική Τζιχάντ υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας σημειώνει ότι σε αντίθεση με τους δικούς της μαχητές, η Χεζμπολάχ δεν έχει ανακοινώσει τους θανάτους Παλαιστινίων πρακτόρων στο Λίβανο και λέει ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσπάθειες διείσδυσης στο Ισραήλ.

Η έκθεση έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ, Δρ. Ζιάντ Ναχαλέ, με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στο Λίβανο.

00:10 Εκμηδενίστηκαν οι διελεύσεις από την Ερυθρά Θάλασσα προς το Ισραήλ

«Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί απέτυχαν να εξασφαλίσουν τη διέλευση οποιουδήποτε πλοίου με προορισμό το Ισραήλ. Δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν αυτά τα πλοία. Δεν μπορούν πλέον να προστατεύσουν ούτε τα αμερικανοβρετανικά πλοία και αυτό είναι μια πραγματική και σημαντική νίκη για εμάς», δήλωσε ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Βρετανική ασφαλιστική εταιρεία επιβεβαίωσε πως δεν υπήρξε ούτε μια διέλευση, την Τρίτη προς το Ισραήλ, καθώς οι περισσότερες πλοιοκτήτριες χώρες αρνούνται να ρισκάρουν. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Υεμένη έχει ρίξει μια μακρά σκιά στη διεθνή ναυτιλία στην περιοχή. Αρκετές κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν πλέον εντελώς την περιοχή λόγω του αυξανόμενου αριθμού επιθέσεων από το τεχνολογικά υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα των Χούθι.

23:46 Η Χεζμπολάχ χτύπησε το αρχηγείο της ισραηλινής αστυνομίας στο Κιριάτ Σμόνα

Τα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ εξέδωσαν διαδοχικές δηλώσεις για να απεικονίσουν τις επιθέσεις και τα αποτελέσματά τους. «Σε υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και της αντίστασης στη Γάζα και υπό το φως της ισραηλινής επίθεσης σε διάφορα χωριά του Νότιου Λιβάνου, η Ισλαμική Αντίσταση συνέχισε να χτυπά τις σιωνιστικές τοποθεσίες κατοχής κοντά στα σύνορα με το Λίβανο».

Η Χεζμπολάχ ανέφερε πως χτύπησαν στρατιώτες του Ισραήλ, ύστερα ένα δίκτυο κατασκοπευτικό εξοπλισμού και «ένα κτίριο της ισραηλινής αστυνομίας στον οικισμό Κιριάτ Σμόνα, με αποτέλεσμα να το πλήξουν άμεσα» υποστήριξε η τρίτη δήλωση.

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στο μεθοριακό χωριό Ραμία.

23:30 Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ της Γάζας από το απόγευμα της Τρίτης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

23:14 Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν δύο στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μία από τις θέσεις είχε χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ. Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι εντόπισε δύο εκτοξεύσεις πυραύλων από το λιβανέζικο έδαφος νωρίτερα την Τρίτη και ότι οι πύραυλοι έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές.

23:00 Ο Νασράλα της Χεζμπολάχ θεωρεί πως ο Άξονας της Αντίστασης αντλεί την δύναμή του από την Ισλαμική Επανάσταση

«Από την αρχή, το IRGC υπήρξε πραγματικός υποστηρικτής και ισχυρός υποστηρικτής όλων των αντιστασιακών ομάδων», δήλωσε ο Σαγίντ Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτική ομιλία του την Τρίτη με αφορμή την Ημέρα των Βετεράνων. «Η δύναμη του Άξονα της Αντίστασης σήμερα οφείλεται στην Ισλαμική Επανάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, συγχαίροντας παράλληλα το ιρανικό έθνος για την 45η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης.

Τιμώντας τους μάρτυρες και τους τραυματίες στρατιώτες της Αντίστασης, ο Νασράλα είπε ότι το καθαρό αίμα τους έχει επιφέρει «πολλά επιτεύγματα». Χαιρέτισε τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα των Παλαιστινίων μαχητών της αντίστασης στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι αντιμετώπισαν γενναία την ισραηλινή επίθεση για πάνω από τέσσερις μήνες.

«Στις 130 ημέρες από την έναρξη της επιχείρησης Καταιγίδα του Αλ-Άκσα, το σιωνιστικό καθεστώς απέτυχε να επιτύχει οποιονδήποτε από τους στόχους του», δήλωσε ο Νασράλα. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι αυτό που κάνει η λιβανέζικη ομάδα αντίστασης για την υποστήριξη της Γάζας είναι «εθνικό καθήκον» και σύμφωνο με «τις ηθικές και θρησκευτικές μας αξίες».

Πρόσθεσε ότι το κίνημα αντίστασης θα σταματήσει τους διασυνοριακούς βομβαρδισμούς στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη μόνο όταν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα.

22:40 Το Ιράν υποστηρίζει τη Βενεζουέλα κατά της παράνομης αμερικανικής πράξης κατάσχεσης αεροπλάνου

Ο Νάσερ Καναάνι έκανε την ανακοίνωση αυτή την Τρίτη, αντιδρώντας στην απόφαση της Ουάσινγκτον να κατασχέσει παράνομα ένα φορτηγό αεροπλάνο Boeing 747 που ανήκει στη Βενεζουέλα.

Ο Καναάνι χαρακτήρισε την κατάσχεση ως παράνομη και μια μορφή αεροπειρατείας που αντιπροσωπεύει τη μονομέρεια των ΗΠΑ και πώς παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταδίκασε την κατάσχεση του αεροσκάφους της από τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και ξεκάθαρη πράξη κλοπής.

Παρότι η Βενεζουέλα είναι σε διαρκή σύγκρουση με τις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ στην παρούσα περίπτωση χτύπησαν με ένα σμπάρο δύο τριγώνια, γιατί είναι σε σύγκρουση με το Ιράν εξαιτίας των επιθέσεων στις αμερικανικές βάσεις της Συρίας και του Ιράκ.

22:23 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση για τις συνομιλίες για τους ομήρους στο Κάιρο – Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει από το Κάιρο, δηλώνει στους Times of Israel αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου. Συναντήθηκαν με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι και Αιγύπτιους αξιωματούχους για συνομιλίες σχετικά με το πλαίσιο εκεχειρίας.

Ένας άλλος αξιωματούχος λέει ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και τον διευθυντή της Shin Bet Ρόνεν Μπαρ, ήταν «εκεί για να ακούσει» και ότι δεν έβαλαν νέα προσφορά στο τραπέζι.

21:58 Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έλαβε το αίτημα της Νότιας Αφρικής για παρέμβαση σχετικά με τη Ράφα

Η Νότια Αφρική ζητά παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου εν όψει της ισραηλινής χερσαίας εισβολής στη Ράφα.

Το ΔΔΔ έλαβε το αίτημά της. Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:51 «Το κυνήγι δεν θα σταματήσει»: Αυτό είναι το βίντεο με τον Σινουάρ που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός

Όπως προαναφέρθηκε, οι IDF έχουν στην κατοχή τους και δημοσιοποίησαν βίντεο με τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ.

Ο Σινουάρ φαίνεται να είναι μέσα σε τούνελ μαζί με δύο παιδιά (εικάζεται ότι είναι τα παιδιά του) στις 10 Οκτωβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά την επίθεση στο νότιο Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Δείτε το βίντεο:

21:41 Η Χαμάς υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε κι άλλες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, δηλώνουν ότι στόχευσαν ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα με βλήμα όλμου στη Χαν Γιουνίς και ανατίναξαν τρία φρεάτια σήραγγας γύρω από ισραηλινά στρατεύματα στη νότια πόλη της Γάζας.

Η οργάνωση δήλωσε αργότερα ότι εκτόξευσε επίσης βλήματα όλμου εναντίον ενός άρματος μάχης και μιας στρατιωτικής μπουλντόζας βόρεια της Χαν Γιουνίς και ανατίναξε ένα παγιδευμένο σπίτι όπου βρίσκονταν Ισραηλινοί στρατιώτες στην ίδια περιοχή.

21:32 Μπλίνκεν: Εργαζόμαστε πυρετωδώς με την Αίγυπτο και το Κατάρ για να φτάσουμε σε συμφωνία για τους ομήρους

Μιλώντας σε εκδήλωση για θέματα ασφάλειας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τους ομήρους στη Γάζα.

«Εργαζόμαστε για να φέρουμε πίσω τους εναπομείναντες ομήρους στη Γάζα, οι οποίοι κρατούνται τώρα για περισσότερες από 130 ημέρες, δουλεύοντας εντατικά με την Αίγυπτο και το Κατάρ πάνω σε μια πρόταση για το πώς θα επιτευχθεί η απελευθέρωσή τους. Έχω συναντηθεί με τις οικογένειές τους πολλές φορές, οι οποίες υποστηρίζονται από την ομάδα μας», είπε.

Ο Μπλίνκεν συνέχισε, λέγοντας ότι «η αγωνία που αντιμετωπίζουν, απλά και μόνο επειδή δεν γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, ξεπερνά τη φαντασία μας. Το πραγματικά σπαρακτικό μέρος: αυτό είναι μέρος μιας αυξανόμενης τάσης, όπου κράτη και μη κρατικοί φορείς κρατούν ανθρώπους, συχνά ως πολιτικά πιόνια».

21:22 Σε συνάντηση με τον Μπλίνκεν, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός

Ο βασιλιάς Αμπντάλα συναντήθηκε με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ουάσινγκτον, Άντονι Μπλίνκεν και τόνισε «την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε η ιορδανική βασιλική αυλή.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας εξέφρασε παρόμοιο μήνυμα χθες μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ – στενός σύμμαχος της Ιορδανίας – αντιστέκονται στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει τη στρατιωτική του επίθεση για να νικήσει τη Χαμάς, παρά την ανθρωπιστική κρίση και τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Γάζα.

21:12 Καταριανό κανάλι: Οι διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία θα κρατήσουν τουλάχιστον δύο ημέρες

Το κανάλι του Κατάρ Al-Arabi ανέφερε ότι ο γύρος των διαπραγματεύσεων σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που ξεκίνησε σήμερα στο Κάιρο, θα διαρκέσει δύο ή τρεις ημέρες, σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή.

Ωστόσο, η ισραηλινή αντιπροσωπεία έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι επιστροφής της από το Κάιρο.

21:03 Χούθι: Την τελευταία εβδομάδα δεν υπήρξε διέλευση πλοίου που συνδέεται με το Ισραήλ

Ο ηγέτης των Χούθι δήλωσε σήμερα ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες της Υεμένης δεν επέτρεψαν την τελευταία εβδομάδα σε κανένα πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ να περάσει από τον Κόλπο του Άντεν.

«Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί απέτυχαν να διασφαλίσουν τη διέλευση οποιουδήποτε πλοίου κατευθυνόταν προς το Ισραήλ. Δεν μπορούν πλέον να προστατεύσουν ούτε τα αμερικανικά ούτε τα βρετανικά πλοία. Αυτή είναι μια πραγματική και μεγάλη νίκη για εμάς», τόνισε ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούθι σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Οι αντάρτες Χούθι – οι οποίοι ελέγχουν τις πολυπληθέστερες περιοχές της Υεμένης – έχουν κατ’ επανάληψη εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ως ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους πολλαπλασίασαν τις επιχειρήσεις τους στην Υεμένη και στα ανοικτά της εμπόλεμης χώρας για να προστατεύσουν τη ναυσιπλοΐα, οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις με drones και πυραύλους, υποχρεώνοντας πολλές εταιρείες να αναδρομολογήσουν τα πλοία τους επιλέγοντας τον περίπλου της Αφρικής.

Η βρετανική υπηρεσία UKMTO επιβεβαιώνει ότι η ίδια δεν έχει καμία αναφορά για περιστατικά ασφάλειας στο 24ωρο από τις 18:00 το απόγευμα της 12ης Φεβρουαρίου μέχρι την ίδια ώρα της 13ης Φεβρουαρίου.

Η σχετική ανάρτηση:

20:53 Το Ισραήλ δημοσίευσε δραματικά πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης των ομήρων στη Ράφα

Η αστυνομία δημοσίευσε δραματικά πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης των ομήρων στη Ράφα της νότιας Γάζας νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Το βίντεο από κάμερα κεφαλής δείχνει αστυνομικούς της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Γιαμάμ να εισβάλουν στο κτίριο όπου κρατούνταν οι δύο όμηροι που απελευθερώθηκαν.

Οι αξιωματικοί σκότωσαν τρεις μαχητές της Χαμάς που φρουρούσαν το ζευγάρι και απεγκλώβισαν τους δύο ομήρους.

Οι δύο όμηροι μεταφέρθηκαν στη συνέχεια από τις ισραηλινές δυνάμεις με τεθωρακισμένα οχήματα έξω από τη Ράφα και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό ελικόπτερο που τους μετέφερε στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα στη Ραμάτ Γκαν για εξετάσεις, όπου και οι δύο αναφέρεται ότι είναι σε καλή κατάσταση.

Δείτε το σχετικό βίντεο της ισραηλινής αστυνομίας:

20:44 Αμερικανός βουλευτής: Πρέπει να απαιτήσουμε από τον Νενανιάχου να σταματήσει

Ο Δημοκρατικός βουλευτής των ΗΠΑ, Ρο Χάνα επαναλαμβάνει την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ασκώντας κριτική στις προφορικές εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για ελαχιστοποίηση των απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Αμερικανοί προοδευτικοί κύκλοι έχουν παροτρύνει τον Μπάιντεν να είναι πιο δυναμικός και να χρησιμοποιήσει την επιρροή των ΗΠΑ στο Ισραήλ για να εξασφαλίσει τα διακηρυγμένα αιτήματα του Λευκού Οίκου για προστασία των αμάχων και να επιτρέψει την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

«Δεν είναι η ώρα για αόριστες γενικότητες σχετικά με το να κάνουμε περισσότερα για την προστασία της ζωής των αμάχων», ανέφερε ο Χάνα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

20:34 Αρχηγός IDF: Τα στρατιωτικά επιτεύγματα στη Γάζα «πολύ υψηλά», αλλά υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος να διανυθεί»

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι είπε ότι τα επιτεύγματα του στρατού εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είναι υψηλότερα από ό, τι αναμενόταν σε αυτό το στάδιο, αλλά ότι εξακολουθούν να μην είναι αρκετά για την ολοκλήρωση των στόχων της εκστρατείας μέχρι στιγμής.

«Πολεμάμε εδώ και περίπου τέσσερις μήνες και υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε», είπε ο Χαλέβι σε συνέντευξη Τύπου από τα σύνορα με τη Γάζα.

«Ο πόλεμος αλλάζει πρόσωπο, μια δύσκολη και επώδυνη αρχή, εμποδίσαμε την επίθεση της Χαμάς με υψηλό τίμημα, συνετιστήκαμε και εξαπολύσαμε μια ποιοτική και ισχυρή επίθεση. Θα τη συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι στόχοι του πολέμου», τόνισε, ανάμεσα σε άλλα.

Ο Χέρζι Χαλέβι.

«Μέχρι στιγμής έχουμε εξουδετερώσει πάνω από 10.000 τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών διοικητών. Αυτό σημαίνει η διάλυση της Χαμάς», τόνισε.

20:25 Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο

Σύμφωνα με τη Haaretz, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο για νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων – κρατουμένων.

Το αεροπλάνο που μεταφέρει την ισραηλινή αντιπροσωπεία έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής από το Κάιρο.

20:24 Αρκετοί σκοτώθηκαν σε νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera μεταδίδουν ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα όχημα που μετέφερε πολίτες δέχθηκε επίθεση στην πόλη της Γάζας.

Ένα βρέφος ήταν μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε στην οδό αλ-Τζαλάα.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στο στάδιο της Παλαιστίνης, δυτικά της πόλης της Γάζας. Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τραυματίστηκαν σε ξεχωριστή επίθεση στον κόμβο Λαμπαμπίντι, δυτικά της πόλης της Γάζας.

Χτύπημα που έπληξε ένα αυτοκίνητο στον κυκλικό κόμβο αλ-Τζαλάα στη βόρεια Γάζα είχε επίσης θύματα.

Δύο άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση κοντά στο τζαμί Αλί στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

20:15 Ο πρωθυπουργός του Βελγίου προειδοποιεί ότι η εισβολή στη Ράφα θα οδηγήσει σε «απεριόριστη ανθρωπιστική καταστροφή»

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο προειδοποίησε ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα «θα προκαλέσει μια περαιτέρω αμείωτη ανθρωπιστική καταστροφή και θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αθώων αμάχων, και πάλι κυρίως παιδιών και γυναικών».

Μιλώντας στο Χ, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Γάζα και «ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα».

20:05 «Σταματήστε να βομβαρδίζετε τη Ράφα»: Δεκάδες διαμαρτύρονται στο Τελ Αβίβ για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επιχείρηση στη νότια Γάζα

Δεκάδες Ισραηλινοί έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη χερσαία επιχείρηση των IDF στη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης άμεση κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους. Η διαδήλωση διοργανώνεται από την αριστερή οργάνωση Radical Bloc Tel Aviv.

Πηγή φωτογραφίας: Haaretz

19:56 Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Νετανιάχου συμμετέχει για πρώτη φορά στην αντιπροσωπεία του Καΐρου

Ο Οφίρ Φαλκ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου εντάχθηκε για πρώτη φορά στην αντιπροσωπεία που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία ομηρίας με τη Χαμάς στην Αίγυπτο.

Ο Φαλκ ταξίδεψε στο Κάιρο με τον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα και τον επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρονέν Μπαρ, ενώ ο εντεταλμένος για τις προσπάθειες απελευθέρωσης ομήρων των IDF, Νιτζάν Αλόν, παρέμεινε στο Ισραήλ.

Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Τρίτης επικεντρώνονται σε διπλωματικά θέματα που άπτονται της απελευθέρωσης των ομήρων.

19:46 Μπεν-Γκβιρ: Το Ισραήλ πρέπει να κοιτάξει τα δικά του συμφέροντα, όχι τα συμφέροντα του Παρισιού

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ επέκρινε τις διπλωματικές προσπάθειες της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Μπεν-Γκβιρ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι επέτρεψε τα φάρμακα που στέλνονταν στη Γάζα για τους ομήρους να πάνε κατευθείαν στη Χαμάς.

Αυτό φαίνεται να είναι μια αναφορά σε ρεπορτάζ σε ισραηλινά ΜΜΕ ότι οι δύο Ισραηλινοί όμηροι που διασώθηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια ενός φονικού βομβαρδισμού της Ράφα δεν είχαν λάβει τα φάρμακά τους και δεν είχαν ενημερωθεί για τη διευθέτηση αυτή.

Ο Μπεν-Γκβιρ κατηγόρησε επίσης το Παρίσι ότι πιέζει το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χεζμπολάχ στον βορρά και επέκρινε τις πρόσφατες κυρώσεις κατά δεκάδων εποίκων.

«Το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να φροντίζει τα συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ, όχι τα συμφέροντα του Παρισιού», είπε.

19:37 Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι το διεθνές δίκαιο «κατεδαφίζεται» στη Γάζα

Ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής Ισραήλ – Παλαιστίνης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέει ότι το διεθνές δίκαιο «κατεδαφίζεται» στη Γάζα, καθώς οι ισραηλινές παραβιάσεις μένουν ατιμώρητες από τους δυτικούς συμμάχους.

«Χρόνια αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να καταστήσει τους δράστες – κυρίως το Ισραήλ – υπόλογους για παράνομες πράξεις, μας οδήγησαν σε αυτή την κατάφωρη περιφρόνηση των πιο βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου που ξεπήδησε από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Σακίρ στο X.

Δείτε περισσότερα εδώ:

19:27 «Θα πεθάνουμε όλοι, όλοι μας», λέει γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια συγκλονιστική σειρά κειμένων ενός από τα μέλη του προσωπικού της στη Ράφα.

«Έχω γράψει τα ονόματα των παιδιών μου και της οικογένειάς μου στους καρπούς και τα πόδια τους, ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν αν μας βομβαρδίσουν», ανέφερε η γιατρός.

«Θα πεθάνουμε όλοι, όλοι μας. Ελπίζω αρκετά σύντομα για να σταματήσει ο πόνος που ζούμε κάθε δευτερόλεπτο», είπε ο ίδιος.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:17 Οι IDF και η Σιν Μπετ βρήκαν πλάνα που δείχνουν τον Σινουάρ μέσα σε τούνελ στις 10 Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία ασφάλειας Σιν Μπετ βρήκαν πρόσφατα βίντεο με τον ηγέτη της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ να περπατά σε μια σήραγγα στη Χαν Γιουνίς, το οποίο κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας της Χαμάς στις 10 Οκτωβρίου.

Στο βίντεο, ο Σινουάρ φαίνεται από πίσω, με ένα αγόρι και ένα κορίτσι – πιθανότατα μέλη της οικογένειάς του – να περπατούν μπροστά του. Πίσω του υπάρχει ένας σιδερένιος φράχτης. Το υλικό βρέθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων των IDF στις σήραγγες και τα κέντρα διοίκησης της Χαμάς στην περιοχή.

19:07 Χανίγια στον Ιρανό ΥΠΕΞ: Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια συναντήθηκε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στην Ντόχα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Χανίγια δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ πρέπει να περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, εκτός από μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και ομήρων.

18:57 Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει στα ανατολικά της Ράφα

Όπως αναφέρει το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίσει στα ανατολικά της Ράφα.

Δείτε βίντεο:

18:48 Οι ισραηλινές δυνάμεις ζητούν εκ νέου την εκκένωση του νοσοκομείου Νάσερ

Ο Χάλεντ Νάσερ, ο οποίος εργάζεται στο ιατρικό συγκρότημα της Χαν Γιουνίς, λέει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν ηχεία από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να ζητήσουν στον κόσμο που βρίσκεται εντός του ιδρύματος να εκκενώσει το νοσοκομείο.

Ο Δρ. Νάσερ είπε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός έστειλε Παλαιστίνιους που είχαν προηγουμένως συλληφθεί από το Ισραήλ στο νοσοκομείο Νάσερ για να μεταφέρουν το ίδιο μήνυμα.

Ο γιατρός είπε ότι στο νοσοκομείο βρίσκονται περίπου 8.000 άτομα: Γιατροί και οι οικογένειές τους, ασθενείς, τραυματίες και εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Ο γιατρός πρόσθεσε ότι η εντολή εκκένωσης είναι δύσκολο να ακολουθηθεί, ειδικά επειδή πολλοί τραυματίες δεν μπορούν να μετακινηθούν και θα είναι δύσκολο να μεταφερθούν εκτός του νοσοκομείου.

«Έτσι, η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες μέχρι την τελευταία ανάσα – μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι ιατρικές ομάδες δεν θα μπορούν πλέον να βοηθήσουν τους ασθενείς», δήλωσε ο Δρ. Νάσερ στο Al Jazeera.

18:38 Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για εκεχειρία στο Κάιρο, χωρίς παρουσία της Χαμάς

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Κατάρ πραγματοποιούν συνάντηση στο Κάιρο για να προσπαθήσουν να σφραγίσουν μια νέα συμφωνία εκεχειρίας για τη Γάζα.

«Οι πλευρές αναζητούν μια φόρμουλα που θα είναι αποδεκτή από τη Χαμάς, η οποία λέει ότι είναι δυνατή η υπογραφή μιας συμφωνίας μόνο όταν αυτή βασίζεται στη δέσμευση του Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμό του και να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς είπε στους συμμετέχοντες ότι δεν εμπιστεύεται το Ισραήλ ότι δεν θα επανεκκινήσει τον πόλεμο αν απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι η οργάνωση δεν είχε στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες.

«Αναμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα των συνεχιζόμενων συναντήσεων στο Κάιρο και οι επικοινωνίες συνεχίζονται με τους διαμεσολαβητές», είπε ο αξιωματούχος της Χαμάς.

18:29 Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κρίθηκαν ένοχοι επειδή είχαν εικόνες με αλεξίπτωτα πλαγιάς σε πορεία

Τρεις διαδηλωτές, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, που επεδείκνυαν εικόνες με αλεξίπτωτα πλαγιάς σε μια πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στο κέντρο του Λονδίνου, μια εβδομάδα μετά την φονική εισβολή των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ, κρίθηκαν ένοχοι με βάσει τη νομοθεσία περί τρομοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:16 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Al Jazeera Media Network επιβεβαίωσε ότι η στοχοποίηση των δημοσιογράφων που συνεργαζόταν μαζί του είναι ένα «πραγματικό έγκλημα που προστίθεται στα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των δημοσιογράφων»
  • Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι οι εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου – Ισραήλ θα σταματήσουν όταν σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ανησυχεί για την επιδείνωση των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην παροχή βοήθειας στη Γάζα, όπου οι αυτοκινητοπομπές δέχονται πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις
  • Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποίησε ότι μια νέα μαζική μετακίνηση ανθρώπων από τη Ράφα θα προκαλέσει μείωση της «ανθεκτικότητας», θέτοντας σε κίνδυνο τους περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στη νότια πόλη της Γάζας.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη νότια Γάζα είναι «υπερφορτωμένο, υπερπλήρες και ανεπαρκώς εφοδιασμένο» εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Χαν Γιουνίς

18:06 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε σε υποδομές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη επιτέθηκαν σε πολλά κτίρια που ανήκουν στη Χεζμπολάχ.

Οι IDF προσθέτουν ότι έπληξαν ένα παρατηρητήριο και άλλες στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ και έριξαν βλήματα πυροβολικού σε διάφορες τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε διασυνοριακές συγκρούσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

17:57 Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στη Χαν Γιουνίς

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, δηλώνει ότι συγκρούστηκε με μια ισραηλινή μονάδα πεζικού αποτελούμενη από επτά στρατιώτες ανατολικά της Χαν Γιουνίς από «μηδενική απόσταση».

Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε αργότερα ότι πυροδότησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε σπίτι όπου ισραηλινά στρατεύματα είχαν λάβει θέση στην ίδια περιοχή.

17:48 IDF: Τα στρατεύματα μας βρήκαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς να κρύβονται σε καταφύγιο πολιτών στη Χαν Γιουνίς

Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα της 646ης Tαξιαρχίας Eφέδρων Aλεξιπτωτιστών σκότωσαν ή συνέλαβαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς που κρύβονταν σε ένα καταφύγιο πολιτών στο νότιο τμήμα της Γάζας, στη Χαν Γιουνίς.

Τα στρατεύματα είχαν δημιουργήσει ένα διάδρομο για να επιτρέψουν σε χιλιάδες Παλαιστίνιους πολίτες να απομακρυνθούν από το καταφύγιο, αναφέρουν οι IDF.

Το καταφύγιο χρησιμοποιούνταν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, η οποία εκμεταλλευόταν κυνικά τον άμαχο πληθυσμό ως καταφύγιο για την τρομοκρατία», αναφέρεται.

Επίσης, εν μέσω των επιχειρήσεων της συγκεκριμένης Ταξιαρχίας, αναφέρουν οι IDF, οι έφεδροι πραγματοποίησαν επιδρομές σε τοποθεσίες της Χαμάς, αποκάλυψαν σήραγγες και κατάσχεσαν όπλα και εξοπλισμό που ανήκαν στην παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση.

Χθες, στην ίδια περιοχή με τις επιχειρήσεις των αλεξιπτωτιστών, τρεις στρατιώτες του 630ου Τάγματος, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής του Τάγματος, σκοτώθηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό σε παγιδευμένο σπίτι.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:38 Νασράλα: Η συνοριακή σύγκρουση με το Ισραήλ θα σταματήσει μόνο όταν τερματιστεί η επίθεση στη Γάζα

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, πραγματοποίησε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα.

Το Al Jazeera έχει σταχυολογήσει τα κύρια σημεία της ομιλίας του:

  • Οι εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου – Ισραήλ θα σταματήσουν όταν σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, είπε
  • Απείλησε με περαιτέρω εκτοπισμό των κατοίκων στο βόρειο Ισραήλ
  • Προειδοποίησε ότι αν ο στρατός του Ισραήλ διευρύνει τον πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα κάνει το ίδιο
  • Οι δυτικές αντιπροσωπείες που έχουν επισκεφθεί τον Λίβανο έχουν έναν σκοπό – να πάρουν εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ, ώστε «100.000 έποικοι» να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είπε
  • Υποστήριξε ότι οι αντιπροσωπείες δεν ενεργούν ως διαμεσολαβητές, αλλά αντίθετα, παρουσιάζουν τις προτάσεις του Ισραήλ και περιμένουν από τη Χεζμπολάχ να τις αποδεχτεί
  • Είπε ότι η Χεζμπολάχ καλείται να δώσει εγγυήσεις και σε αντάλλαγμα, οι αντιπροσωπείες δεν μας δίνουν εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη μας κατά μήκος των συνόρων
  • Ο Λίβανος βρίσκεται σε ισχυρή θέση είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να θέσει όρους

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

17:29 Ο Γκουτέρες ελπίζει ότι οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα είναι επιτυχείς για να αποτραπεί η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες για την παύση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς θα είναι επιτυχείς, ώστε να αποφευχθεί μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα της Γάζας, προειδοποιώντας ότι θα είχε «καταστροφικές συνέπειες», αναφέρει το Reuters.

17:20 Ανοιχτή επιστολή κατακρίνει τη στάση της οργάνωσης PEN America στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Ανοιχτή επιστολή από συγγραφείς και λογοτέχνες στην αμερικανική PEN που καλεί την οργάνωση να λάβει πιο αποφασιστική στάση απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχουν υπογράψει περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:10 Το Al Jazeera καταδικάζει τη σκόπιμη στοχοποίηση του ανταποκριτή του στη Ράφα, Ισμαήλ Αμπού Ομάρ από τον ισραηλινό στρατό

Η ανακοίνωση του Al Jazeera αναφέρει: «Σήμερα, Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έβαλαν στο στόχαστρο το συνεργείο του Al Jazeera στην περιοχή Μιράτζ, βόρεια της Ράφα, με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τραυματίζοντας σοβαρά τον ανταποκριτή του Al Jazeera Arabic, Ισμαήλ Αμπού Ομάρ, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το πόδι του και να τραυματιστεί σοβαρά ο φωτορεπόρτερ Άχμεντ Ματάρ.

Το δίκτυο μέσων ενημέρωσης του Al Jazeera επιβεβαιώνει ότι η στοχοποίηση του δημοσιογράφου Ισμαήλ και του φωτογράφου Άχμεντ είναι ένα πραγματικό έγκλημα που προστίθεται στα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των δημοσιογράφων και ένα νέο μέρος στη σειρά των εσκεμμένων στοχοποιήσεων των δημοσιογράφων και των ανταποκριτών του Al Jazeera στην Παλαιστίνη.

Το δίκτυο τονίζει ότι η στοχοποίηση αυτή έρχεται ως εκφοβισμός των δημοσιογράφων για να τους αποτρέψει από το να αναφέρουν τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράττει ο στρατός κατοχής εναντίον αθώων πολιτών στη Γάζα.

Το Al Jazeera ανανεώνει την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα και τις οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων στη Γάζα και να θέσουν τον ισραηλινό στρατό κατοχής προ των ευθυνών του».

17:00 Quds News Network: Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν δύο κατοικίες στην πόλη αλ-Γουαλάτζα, νότια της Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με το Quds News Network, οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν δύο κατοικίες στην πόλη αλ-Γουαλάτζα, νότια της Ιερουσαλήμ.

Δείτε βίντεο:

16:51 Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον συνωστισμό και την έλλειψη προμηθειών στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη νότια Γάζα είναι «υπερφορτωμένο, υπερπλήρες και ανεπαρκώς εφοδιασμένο», εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Χαν Γιουνίς.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ εκτίμησε ότι πάνω από 20.000 άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του, ενώ 200 ασθενείς πήραν εξιτήριο αλλά δεν έχουν «κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε».

Ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στα νοσοκομεία, τα οποία προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Η σχετική ανάρτηση του ΠΟΥ:

16:42 Ισραηλινός στρατός: Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς συνελήφθη στην Τζενίν

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι δυνάμεις του συνέλαβαν τον Ομάρ αλ Φαγιέντ, έναν από τους επικεφαλής της στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, στην οποία υπήρξε συντονισμός με την αστυνομία και τη Σιν Μπετ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι άνοιξε πυρ εναντίον ενός αγνώστου οπλοφόρου.

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες φέρονται να έχουν τραυματιστεί ελαφρά από θραύσματα.

16:32 Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το νοσοκομείο Νάσερ

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσερ επιδεινώνεται εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού και των προειδοποιήσεων για εκκένωση του κτιρίου.

Όπως προαναφέρθηκε, ένα σχολείο στην περιοχή της ιατρικής μονάδας στη Χαν Γιουνίς έγινε στόχος του ισραηλινού στρατού και έπιασε φωτιά.

Σε ανάρτηση στο Telegram, το υπουργείο ανέφερε ότι η φωτιά επεκτάθηκε στο κατάστημα ιατρικού εξοπλισμού, το οποίο κάηκε ολοσχερώς, καθώς και στο κατάστημα ιατρικών ειδών, το 80% του οποίου κάηκε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανανέωσαν τις εκκλήσεις τους να απομακρυνθούν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι από το νοσοκομείο, ενώ το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς θα παραμείνουν.

Όμως «οι εκτοπισμένοι δέχονται πυροβολισμούς την ώρα που φεύγουν και άνθρωποι σκοτώνονται ή τραυματίζονται», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

«Η διοίκηση του Ιατρικού Κέντρου Νάσερ δεν μπορεί να μεταφέρει τους νεκρούς στο νεκροτομείο λόγω του ακραίου κινδύνου», σημειώνει το υπουργείο.

Το γεγονός αυτό, μαζί με τα λύματα που πλημμυρίζουν το συγκρότημα, αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών και μόλυνσης των πληγών.

16:22 Σε κρίσιμη κατάσταση ο δημοσιογράφος του Al Jazeera που τραυματίστηκε στη Ράφα

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Μουχάμαντ Αλ-Αστάλ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς, δήλωσε σχετικά με τους τραυματισμούς του δημοσιογράφου του Μέσου, Ισμαήλ Αμπού Ομάρ:

«Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Ισμαήλ Αμπού Ομάρ, έφτασε στο αυτοσχέδιο νοσοκομείο αφού υπέστη σοβαρά τραύματα. Στοχοποιήθηκε από πύραυλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Μουράτζ (σ.σ. βόρεια της Ράφα), είπε.

«Κατά την εξέταση, το δεξί του πόδι είχε ήδη αποκοπεί. Επιπλέον, είχε θραύσματα στο στήθος και το κεφάλι του, καθώς και στο αριστερό του πόδι. Υποψιαζόμαστε ότι η μηριαία αρτηρία του μπορεί να είχε κοπεί στο κάτω μέρος του ποδιού του».

«Του χορηγήσαμε τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες πριν τον μεταφέρουμε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο. Αιμορραγούσε έντονα και έχασε πολύ αίμα, σε βαθμό που η αρτηριακή του πίεση και οι σφυγμοί του δεν ήταν μετρήσιμοι», συνέχισε ο γιατρός.

«Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και μπορεί να χάσει τη ζωή του. Προσευχόμαστε για την ανάρρωσή του».

16:13 Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Οι δημοσιογράφοι «ξεκάθαρα στοχοποιούνται» στον πόλεμο στη Γάζα

Ο Φράνε Μαρόεβιτς, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI), δήλωσε στο Al Jazeera από τη Βιέννη ότι οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας φορούσαν γιλέκο και κράνος έτσι ώστε όλοι να μπορούν να τους αναγνωρίζουν σαφώς ως δημοσιογράφους.

«Βλέπουμε δημοσιογράφους να γίνονται ξεκάθαρα στόχοι, επειδή τα σύμβολα του Τύπου ήταν κάποτε σύμβολα άμυνας, τώρα, φαίνεται να είναι στόχος», είπε.

«Η οργάνωσή μας είναι εντελώς εξοργισμένη από αυτή την κατάσταση. Η οργάνωσή μας παρακολουθεί την ελευθερία του Τύπου εδώ και σχεδόν 75 χρόνια και αυτή είναι η χειρότερη επίθεση που έχουμε δει εναντίον δημοσιογράφων σε οποιαδήποτε σύγκρουση», πρόσθεσε ο Μαρόεβιτς.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι και τα 25 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της οργάνωσής του εκφράζουν την «αλληλεγγύη τους στους δημοσιογράφους στη Γάζα που δέχονται αυτή τη φοβερή επίθεση σε αυτή την απαίσια κατάσταση».

16:03 Η ανάρτηση της προεδρίας της Νότιας Αφρικής για το αίτημα στο ΔΔΔ για την κατάσταση στη Ράφα

Όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΔ) να εξετάσει κατά πόσον το σχέδιο του Ισραήλ να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα «απαιτεί από το δικαστήριο να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να αποτρέψει την περαιτέρω επικείμενη παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Γάζα».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:54 Επικεφαλής UNRWA: Η διάλυση της υπηρεσίας θα ήταν καταστροφή

Η διάλυση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) θα ήταν «καταστροφή», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της, υπό πίεση μετά την αποκάλυψη σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό μιας σήραγγας της Χαμάς κάτω από την έδρα του οργανισμού στη Γάζα.

«Μετά τον κατακλυσμό που έπληξε την περιοχή της Γάζας, είναι ίσως καιρός να βρεθεί μια πραγματική πολιτική λύση. Και θα ήταν καταστροφή να απαλλαχθούμε πριν από αυτό… από την υπηρεσία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Φιλίπ Λαζαρίνι, ύστερα από συνάντηση με διπλωμάτες στη Γενεύη.

Η UNRWA είναι ο βασικός οργανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που βιώνει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση λόγω του πολέμου που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ πρόσφατα κατηγόρησε την UNRWA ότι είχε 12 εργαζομένους, από τους 13.000 που μετρά στη Λωρίδα της Γάζας, που είχαν εμπλακεί στην επίθεση της Χαμάς.

Εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ είναι σε εξέλιξη αναφορικά με τους εργαζομένους που κατηγορούνται από το Ισραήλ, από την οποία έχει εξαιρεθεί η UNRWA, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε ανεξάρτητη επιτροπή για να αξιολογήσει την «ουδετερότητα» της υπηρεσίας.

Τι ζητάει το Ισραήλ

Ωστόσο το Σάββατο ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» την άμεση παραίτηση του Λαζαρίνι, μετά την ανακάλυψη σήραγγας κάτω από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λαζαρίνι απάντησε ότι το προσωπικό του είχε εγκαταλείψει τα κεντρικά γραφεία ύστερα από οδηγίες των ισραηλινών δυνάμεων ενώ οι βομβαρδισμοί εντείνονταν στην περιοχή, και δήλωσε ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ «αξίζουν ανεξάρτητη έρευνα».

Ο ίδιος ζήτησε και πάλι σήμερα, ενώπιον δημοσιογράφων στη Γενεύη, την έναρξη «έρευνας» μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, για τους ισχυρισμούς που αφορούν τις σήραγγες της Χαμάς αλλά επίσης για τις επιθέσεις σε βάρος του πληθυσμού και τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα που πλήττονται από τον ισραηλινό στρατό.

«Από την έναρξη του πολέμου, πάνω από 150 από τις εγκαταστάσεις μας έχουν πληγεί. Γνωρίζουμε ότι ορισμένες εξ αυτών έχουν καταστραφεί εντελώς. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, χιλιάδες έχουν τραυματιστεί και όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανεξάρτητης έρευνας, όπως και κάθε ισχυρισμός για ύπαρξη σηράγγων», δήλωσε.

Η ισραηλινή επίθεση που εξαπολύθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 28.000 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τη Χαμάς.

15:44 Η Γαλλία ανακοινώνει κυρώσεις κατά 28 «εξτρεμιστών ισραηλινών εποίκων»

Η Γαλλία ανακοινώνει κυρώσεις κατά 28 Ισραηλινών που κατηγορούνται για βίαιες πράξεις κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Στους «εξτρεμιστές ισραηλινούς εποίκους» απαγορεύεται η είσοδος στο γαλλικό έδαφος.

«Τα μέτρα αυτά έρχονται καθώς η βία που ασκείται από εποίκους εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες», αναφέρει ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι είναι ευθύνη του Ισραήλ να σταματήσει αυτή τη βία και να διώξει τους δράστες.

Η Γαλλία ανακοινώνει επίσης ότι συνεργάζεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την υιοθέτηση παρόμοιων κυρώσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο, η τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά ανακοίνωσε κυρώσεις κατά ορισμένων βίαιων Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη.

Στο Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ δήλωσε ότι η «βία των εποίκων» στη Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει.

Η ανακοίνωση της Γαλλίας έρχεται μία ημέρα μετά την επιβολή κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο σε τέσσερις Ισραηλινούς υπηκόους. Οι ΗΠΑ επέβαλαν πρωτοφανείς οικονομικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε Ισραηλινούς εποίκους, τους οποίους κατηγόρησαν για βία στους οικισμούς νωρίτερα αυτό το μήνα.

15:34 Πώς οι Χούθι απειλούν την αγαπημένη συνήθεια των Βρετανών

Αντιμέτωποι με την έλλειψη ορισμένων ειδών τσαγιού αναμένεται να βρεθούν οι Βρετανοί, στερούμενοι το αγαπημένο τους ρόφημα, με τη βιομηχανία των σούπερ μάρκετ να προειδοποιεί για τον κίνδυνο στον εφοδιασμό από τις διακοπές στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:25 Η Νότια Αφρική ζητά επειγόντως από το ΔΔΔ να εξετάσει παρέμβαση του για τη Ράφα

Η Νότια Αφρική υπέβαλε επείγον αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) να εξετάσει εάν η απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα απαιτεί από το δικαστήριο να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να αποτρέψει την περαιτέρω παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Γάζα, δήλωσε την Τρίτη η προεδρία της Νότιας Αφρικής, όπως μεταδίδει το Reuters.

15:15 Ο ΟΗΕ δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε αναγκαστική εκκένωση της Ράφα

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA δεν έχει δεχθεί καμία επικοινωνία από το Ισραήλ σχετικά με σχέδιο εκκένωσης της περιοχής Ράφα της Γάζας.

«Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ανακοίνωση από Ισραηλινούς αξιωματούχους», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος της OCHA.

«Ανεξάρτητα από αυτό, ο ΟΗΕ δεν συμμετέχει σε αναγκαστικές, μη εθελοντικές εκκενώσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο αυτή τη στιγμή για τη διευκόλυνση της εκκένωσης των αμάχων», τόνισε.

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα που έχει μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού.

15:08 Η εντολή έρευνας του ΟΗΕ για την UNRWA είναι «πολύ γενική», σύμφωνα με το Ισραήλ

Η εντολή έρευνας του ΟΗΕ για τις ενέργειες της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), η οποία κατηγορείται ότι βοηθά τη Χαμάς, είναι «πολύ γενική», σύμφωνα με το Ισραήλ, το οποίο δέχθηκε ωστόσο να συνεργαστεί με τους ερευνητές.

«Η εντολή (έρευνας) ως έχει σήμερα είναι πολύ γενική», κατήγγειλε η πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη Μεϊράβ Σάχαρ.

«Δεν είναι μια εντολή που επιτρέπει να επαληθευτεί ότι εσείς (η UNRWA) δεν θα αναπτύξετε τρομοκράτες στο μέλλον, ότι δεν θα έχετε υποδομές, εκατοντάδες σήραγγες κάτω από τα σχολεία της UNRWA, κάτω από την κύρια έδρα της», σημείωσε στο περιθώριο ακρόασης του επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι από το διπλωματικό σώμα στη Γενεύη.

Στις 5 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που επιφορτίστηκε να αξιολογήσει την «ουδετερότητα» της UNRWA και τη λειτουργία της μετά τις κατηγορίες εναντίον εργαζομένων της ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Της επιτροπής αυτής θα ηγηθεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

«Η εντολή πρέπει να είναι πιο συνοπτική, πρέπει να περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες που έχουν επίσης την δυνατότητα επαλήθευσης των διαδικασιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ελέγχου. Αυτό είναι που περιμένουμε από την έρευνα», υπογράμμισε η Ισραηλινή πρεσβευτής, σημειώνοντας ότι η χώρα της θα δεχθεί να συνεργαστεί στην έρευνα.

Γιατί κατηγορείται η UNRWA

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η UNRWA βρίσκεται στο επίκεντρο πολεμικής από τότε που το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους 30.000 περιφερειακούς υπαλλήλους της για συμμετοχή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς στο έδαφός του, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Σε αντίδραση, γύρω στις 12 χώρες, μεταξύ των οποίων σημαντικοί δωρητές, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και η Σουηδία, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την χρηματοδότηση της υπηρεσίας, πράγμα που, όπως ανακοίνωσε η ίδια, εγκυμονεί τον κίνδυνο να υποχρεωθεί να σταματήσει τις δραστηριότητές της «ως τα τέλη Φεβρουαρίου».

Σκοπός της επιτροπής αξιολόγησης είναι «να διαπιστωθεί αν η υπηρεσία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει την ουδετερότητά της και να απαντήσει στις κατηγορίες για σοβαρές καταχρήσεις, όπου αυτό απαιτείται».

Αυτή θα πρέπει να υποβάλει στον Αντόνιο Γκουτέρες ως τα τέλη Μαρτίου ενδιάμεση έκθεση και στη συνέχεια ως τα τέλη Απριλίου τελική έκθεση, η οποία θα πρέπει κυρίως, αν είναι απαραίτητο, να κάνει συστάσεις για να «βελτιωθούν και να ενισχυθούν» οι υφιστάμενοι μηχανισμοί.

14:59 Έτοιμη η Τουρκία να αναλάβει εγγυήτρια χώρα στο Παλαιστινιακό, δήλωσε ο Ερντογάν

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ευθύνες στο Παλαιστινιακό ως εγγυήτρια χώρα, επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Κυβερνήσεων (World Governments Summit, WGS), στο Ντουμπάι.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν έχει εγκαταλείψει την πολιτική της κατοχής, του σφετερισμού και της καταστροφής εδώ και δεκαετίες και, εάν επιθυμεί διαρκή ειρήνη στην περιοχή, «πρέπει να εγκαταλείψει τα επεκτατικά όνειρα και να αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967».

«Κάθε βήμα που θα γίνει θα μείνει ατελέσφορο και το πρόβλημα δεν θα λυθεί χωρίς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967, κυρίαρχου και γεωγραφικά ενιαίου με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους

Στο σημείο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως «ο δρόμος για την ειρήνη, την ηρεμία και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας περνάει μέσα από την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους τονίζοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη, μεταξύ άλλων και ως εγγυητές, για την εγκαθίδρυση και τη διασφάλιση της ειρήνης μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής».

«Έχουμε καταβάλει, καταβάλλουμε και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Φιλοξενούμε συνολικά 380 ασθενείς και 344 συνοδούς τους στην Τουρκία και προσφέρουμε τη θεραπεία τους. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας απροστάτευτους, αβοήθητους και μόνους» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα υποστήριξε ότι σήμερα υπάρχει μια Τουρκία με αναπτυσσόμενη οικονομία, ισχυρές υποδομές, αυξανόμενη αποτελεσματικότητα στη διεθνή σκηνή και καινοτομίες στον τομέα της άμυνας.

«Εδώ και χρόνια φιλοξενούμε πάνω από 4 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο. Δεν ήταν εύκολο για τη χώρα μας, περικυκλωμένη από πύρινο κλοιό, να φτάσει στη σημερινή της θέση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Τούρκος πρόεδρος, δήλωσε, τέλος ότι ο κόσμος μας διανύει μια περίοδο λυκόφωτος κατά την οποία οι αλλαγές, οι εντάσεις, οι κρίσεις και οι συγκρούσεις ακολουθούν η μία την άλλη. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν οδυνηρό κόσμο, στον οποίο ξεσπά μια νέα κρίση πριν ακόμα να έχουμε επιλύσει την προηγούμενη» σημείωσε και προσέθεσε: «Αντιμετωπίσαμε πρόσθετα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τις τιμές της ενέργειας μέχρι την κρίση τροφίμων, από τον αγώνα των εξοπλισμών έως την παράτυπη μετανάστευση, η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που διαχειρίζονται αυτές τις προκλήσεις με τον καλύτερο τρόπο. Από την πρώτη κιόλας στιγμή ήμασταν υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της διπλωματίας και της υπέρβασης των προβλημάτων με αλληλεγγύη».

Με ποιους συναντήθηκε

Στο Ντουμπάι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και ηγέτες άλλων χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Στιγμιότυπο από το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ΗΑΕ.

14:50 Η κυβέρνηση της Γάζας καταδικάζει τη «σκόπιμη» στοχοποίηση του συνεργείου του Al Jazeera

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα κατήγγειλε τη «στοχοποίηση του συνεργείου του καναλιού Al Jazeera για πέμπτη φορά» σε μια επίθεση που χαρακτήρισε «σκόπιμη».

«Η στοχοποίηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εκφοβισμού των δημοσιογράφων» για να αποτραπεί η κάλυψη από τα ΜΜΕ της στρατιωτικής επίθεσης στη Γάζα, ανέφερε.

Τουλάχιστον 126 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλοι 10 έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Γάζας.

14:40 Ιταλός ΥΠΕΞ: «Λανθασμένη η αντίδραση του Ισραήλ, υπερβολικός ο αριθμός των θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό»

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, σε δήλωση του στο ραδιόφωνο της Rai αναφέρθηκε στην στρατηγική του Ισραήλ, στον πόλεμο με την Χαμάς.

«Τώρα το Ισραήλ κάνει λάθος, υπάρχουν υπερβολικά πολλά θύματα, στον άμαχο πληθυσμό, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την Χαμάς», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Ζήτησε, παράλληλα, από το Ισραήλ «να αποφύγει αντίποινα κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».

Ο Ταγιάνι, τέλος, υπογράμμισε ότι «δεν θεωρεί πως πρόκειται για γενοκτονία» και ότι «πρέπει όλοι να θέσουν ως στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό της βίας των Ισραηλινών επιθέσεων».

14:30 Ακρωτηρίασαν το πόδι του τραυματισμένου δημοσιογράφου του Al Jazeera

Ο γιατρός Μουχάμαντ Αλ-Αστάλ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς, λέει ότι η ζωή του δημοσιογράφου του Al Jazeera, Ισμαήλ Αμπού Ομάρ βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των σοβαρών τραυματισμών του.

Ο Αμπού Ομάρ έχει ακρωτηριαστεί στο δεξί του πόδι, αλλά κομμάτια θραύσματος παραμένουν στο κεφάλι και το στήθος του, δήλωσε ο γιατρός.

Ο δημοσιογράφος έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λόγω σοβαρής αιμορραγίας από πιθανό κόψιμο στη μηριαία αρτηρία.

Πηγή φωτογραφίας: Sanad / Al Jazeera

14:22 Νεότερα για τους τραυματίες δημοσιογράφους στη Ράφα – Ο ένας εργαζόμενος του Al Jazeera

Ο Ισμαήλ Αμπού Ομάρ είναι ο ένας από τους δύο δημοσιογράφους που χτυπήθηκε στη Ράφα και εργάζεται για το Al Jazeera.

Ο ίδιος έφτασε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς για να τον φροντίσουν οι γιατροί.

Ο άλλος δημοσιογράφος είναι ο φωτορεπόρτερ Άχμαντ Ματάρ που είναι σε σοβαρή κατάσταση.

14:09 Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε δύο δημοσιογράφους στη βόρεια Ράφα

Το Quds News Network μεταδίδει ότι δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Ράφα, ενώ κάλυπταν ό,τι συνέβαινε.

Προσοχή, πολύ σκληρές εικόνες:

13:55 «Πρωταρχικός στόχος του Ισραήλ είναι να καταστρέψει όλη την Παλαιστίνη»

Η Hanan Ashrawi, βετεράνος Παλαιστίνια ακτιβίστρια και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δηλώνει: «Βρισκόμαστε εν μέσω γενοκτονίας» στη Γάζα.

«Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να το πάει ένα σκαλί πιο πάνω… αφού μεταχειρίζεται τους Παλαιστίνιους σαν κοπάδια βοοειδών όπου τους μετακινεί από το ένα μέρος στο άλλο πραγματοποιώντας δημογραφική μηχανική… τώρα καταστρέφει το τελευταίο καταφύγιο που έχουν», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν όρια στην ισραηλινή διαφθορά, στην ισραηλινή δίψα για αίμα, στη χρήση σφαγών και μακελειών για να πετύχουν δεν ξέρουμε τι σκοπούς, γιατί δεν ξέρουν τι σκοπούς. Δεν μπορούν να καταστρέψουν τη Χαμάς … οπότε κατά κάποιο τρόπο πρόκειται για εσκεμμένη πρόκληση πόνου, θανάτου και καταστροφής χωρίς καμία λογοδοσία», δήλωσε ο Ashrawi.

«Ο πρωταρχικός στόχος είναι να καταστραφούν όχι μόνο οι Παλαιστίνιοι της Γάζας, αλλά ολόκληρη η Παλαιστίνη», κατέληξε.

13:49 Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας ανησυχεί για τα ισραηλινά σχέδια επίθεσης στη Ράφα

Η Annalena Baerbock «ανησυχεί» για την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι σχεδιάζει μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα.

Το Ισραήλ πρέπει να εγγυηθεί «ασφαλείς διαδρόμους» για τους αμάχους στη Ράφα πριν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εισβολή, δήλωσε η ίδια.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης για μια μεγάλη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών στη γερμανική πρωτεύουσα.

«Φυσικά, είναι απολύτως σαφές ότι και στη Ράφα υπάρχει ένα απίστευτα μεγάλο δίκτυο τη Χαμάς», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στην «τρομοκρατία».

13:37 Εικόνες αποκάλυψης από τη Γάζα

13:29 Πέρασε από τη Γερουσία η οικονομική ενίσχυση σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Το νομοσχέδιο ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν συγκεντρώνει αρκετές ψήφους για να περάσει από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Η ψηφοφορία είναι σε εξέλιξη.

13:13 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλουν στο νοσοκομείο Νάσερ

Οι ισραηλινές δυνάμεις σε μια επανάληψη του σεναρίου επίθεσης στο Αλ Σίφα εισβάλλουν στη βόρεια πύλη του νοσοκομείου Νάσερ.

13:04 Ισραηλινά τανκς πολιορκούν το Νάσερ – Εντολή εκκένωσης από τις IDF

Ισραηλινά άρματα μάχης πολιορκούν το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς και διατάζουν ιατρικό προσωπικό, ασθενείς και εκτοπισμένους πολίτες να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο αποκαλώντας τους ζώα.

Οι εντολές εκκένωσης δίνονται ενώ στη γύρω περιοχή είναι ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές του τους στοχεύουν.

12:54 Στο Κατάρ ο Ιρανός ΥΠΕΞ για συνομιλίες υψηλού επιπέδου

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Hossein Amirabdollahian συναντάται με τον εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani στη Ντόχα.

Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών δείχνει ότι ο Amirabdollahian συνοδεύεται στη συνάντηση από τον υπουργό Οικονομίας του Ιράν Ehsan Khandouzi, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται τόσο για διμερείς σχέσεις όσο και για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Amirabdollahian έφτασε στο Κατάρ τη Δευτέρα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι και οι δύο διπλωμάτες έδωσαν έμφαση στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και ο Amirabdollahian καταδίκασε την απροθυμία των ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν το Ισραήλ, ακόμη και όταν αντιτίθεται σε μια διαφαινόμενη χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Η τελευταία περιφερειακή περιοδεία του Amirabdollahian τον οδήγησε πρώτα στη Συρία και τον Λίβανο.

12:40 Αραβικός Σύνδεσμος: Οι ΗΠΑ πρέπει να διατάξουν το Ισραήλ να σταματήσει αλλιώς η Μέση Ανατολή θα εκραγεί με πρωτοφανή τρόπο.

Ο Ahmed Aboul Gheit, επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «ισραηλινή νοοτροπία» να προσπαθεί να καταλάβει τη γη που θέλουν οι Παλαιστίνιοι για το μελλοντικό τους κράτος.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των κυβερνήσεων στο Ντουμπάι, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας ή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ θα σήμαινε «αντιπαράθεση για τα επόμενα χίλια χρόνια».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διατάξουν το Ισραήλ να σταματήσει αυτές τις πολιτικές, αλλιώς η Μέση Ανατολή θα εκραγεί με πρωτοφανή τρόπο», είπε.

Κάλεσε επίσης το Ισραήλ να «αδειάσει τους οικισμούς» και στα παλαιστινιακά εδάφη.

12:30 Στις 7.000 ο αριθμός κρατουμένων στη Δ. Όχθη

Ο αριθμός των κρατουμένων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί σε 7.000, σύμφωνα με δύο ομάδες για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων και η Παλαιστινιακή Επιτροπή για τους κρατούμενους λένε ότι ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει εκείνους από τη Γάζα που έχουν υποστεί αναγκαστική εξαφάνιση.

«Οι συλλήψεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν ιδιαίτερα βίαιες. Οι κρατούμενοι δέχονται επιθέσεις, βιάζονται και ξυλοκοπούνται. Κάποιοι έχουν χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ άλλοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της κράτησής τους», αναφέρουν οι οργανώσεις.

Περισσότερο από 3.000 έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου

12:13 Τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας

Τουλάχιστον 22 άτομα συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων. Στις συλλήψεις περιλαμβάνεται και ένα παιδί.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν στο κυβερνείο της Τζενίν, ενώ οι υπόλοιπες συλλήψεις έγιναν στη Ραμάλα, τη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, τη Σάλφιτ και την Ιερουσαλήμ, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ομάδα, περισσότεροι από 7.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στα κατεχόμενα εδάφη από τις 7 Οκτωβρίου.

12:00 Γερμανική φρεγάτα κατευθύνεται στην Ερυθρά Θάλασσα για να αποτρέψει τις επιθέσεις των Χούθι

Ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο κατευθύνεται προς την Ερυθρά Θάλασσα για να βοηθήσει στην αποτροπή επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τα δεδομένα πλοήγησης από την Marine Traffic, έναν ιστότοπο που ειδικεύεται στην επιτήρηση πλοίων.

Η φρεγάτα F221 HESSEN Saxony αναχώρησε από το λιμάνι του Wilhelmshaven, τη μεγαλύτερη ναυτική βάση της Γερμανίας, στις 8 Φεβρουαρίου, μεταφέροντας 240 στρατιώτες εκτός από το κανονικό πλήρωμα της φρεγάτας, και αναμένεται να φτάσει στον προορισμό της στις 19 Φεβρουαρίου.

Ο διοικητής του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού και αντιναύαρχος Jean-Christian Kak δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι το πλοίο έχει ως στόχο να συμμετάσχει στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του θαλάσσιου εμπορίου και να υποστηρίξει τις στρατιωτικές προσπάθειες κατά των επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Η ομάδα της Υεμένης εξαπολύει επιθέσεις εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ στην περιοχή σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, οι οποίοι υπέστησαν τέσσερις μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι έχουν πλήξει στόχους των Χούτι σε απάντηση.

11:42 Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός προσωρινού κιμπούτς για τους κατοίκους του Be’eri

Η κατασκευή μιας προσωρινής κοινότητας για τους κατοίκους του Κιμπούτς Be’eri βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της τοποθεσίας του Κιμπούτς Hatzerim στη Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ.

Αυτό ανακοινώθηκε από την υπηρεσία Tekuma, η οποία είναι υπεύθυνη για την αποκατάσταση των κοινοτήτων που καταστράφηκαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το προσωρινό κιμπούτς που θα κατασκευαστεί θα εκτείνεται σε μια έκταση 200 ντουνάμ (200.000 τετραγωνικά μέτρα), θα κατασκευαστούν εκεί περίπου 250 κατοικίες και η κατασκευή του αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

11:34 Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μεταξύ των νεκρών μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στον καταυλισμό Νουσεϊράτ

Πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Παλαιστίνιος καλλιτέχνης Alaa Qaddouha, σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σπίτι σήμερα τα ξημερώματα στον καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Πλάνα από βίντεο έδειξαν την έκταση της καταστροφής ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του κτιρίου.

11:25 Ισραήλ κατά Μπορέλ: «Η έκκληση να περιοριστεί η στρατιωτική βοήθεια στο Τελ Αβίβ ενισχύει τη Χαμάς»

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δηλώνει στον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ότι η έκκλησή του να περιοριστεί η στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ ενισχύει τη Χαμάς.

«Το Ισραήλ τηρεί αυστηρά τους διεθνείς νόμους του πολέμου, διασφαλίζοντας την ασφαλή μετακίνηση των αμάχων στη Γάζα», γράφει ο Katz στον Borrell.

«Σε πλήρη αντίθεση, η Χαμάς εμποδίζει την ασφαλή διέλευσή τους. Η δέσμευσή μας για τη ζωή των αμάχων της Γάζας είναι μεγαλύτερη από τη δέσμευση της Χαμάς. Οι εκκλήσεις για τον περιορισμό της άμυνας του Ισραήλ ενισχύουν μόνο τη Χαμάς. Να είστε σίγουροι ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο στην αποστολή του να διαλύσει τη Χαμάς».

11:14 Τουλάχιστον 28.473 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέχρι σήμερα από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Συνολικά 28.473 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 68.146 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Περίπου 133 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 162 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

11:08 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι έπληξε ισραηλινό κατασκοπευτικό εξοπλισμό

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στόχευσε έναν ισραηλινό «κατασκοπευτικό εξοπλισμό στην τοποθεσία Χαντάμπ Γιαρόν με κατάλληλα όπλα και πέτυχε άμεσο χτύπημα».

Η Χεζμπολάχ στοχεύει τακτικά αυτό που αποκαλεί «φυλάκιο Hadab Yaron» κατά μήκος των λιβανικών συνόρων.

10:59 Νεαρός στη Δ. Όχθη υπέκυψε στα τραύματά του καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν τα σωστικά συνεργεία να τον προσεγγίσουν

Είδαμε μια νύχτα στρατιωτικών επιδρομών από τον ισραηλινό στρατό σε διάφορες τοποθεσίες που διασχίζουν την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η μεγαλύτερη έγινε στην πόλη και τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, γνωστή ως κέντρο ένοπλης αντίστασης. Αυτές οι επιδρομές είναι νυχτερινές υποθέσεις για τον ισραηλινό στρατό.

Βίντεο δείχνουν τον ισραηλινό στρατό να καταστρέφει ζωτικές υποδομές στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν – ενέργειες που συχνά περιγράφονται ως συλλογική τιμωρία. Υπήρξε επίσης ένας αριθμός συλλήψεων.

Στην πόλη Καλκιλία, επίσης στο βορρά, ένας νεαρός υπέκυψε στα τραύματά του από πυροβολισμούς επειδή δεν επιτράπηκε σε ιατρικές ομάδες να τον προσεγγίσουν. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οι ιατρικές ομάδες με τις οποίες μιλάμε επανειλημμένα μας λένε ότι τους εμποδίζουν συνεχώς να προσεγγίσουν τραυματίες κατά τη διάρκεια αυτών των επιδρομών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μέλη των σωστικών συνεργείων έχουν επίσης συλληφθεί.

10:50 Στο στόχαστρο των ελεύθερων σκοπευτών Παλαιστίνιοι που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Euro-Med έχει καταγράψει περιπτώσεις όπου ο ισραηλινός στρατός στόχευε Παλαιστίνιους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, με πυρά ελεύθερων σκοπευτών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς προσπαθούσαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες επικοινωνίας και διαδικτύου σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας.

«Τουλάχιστον επτά άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο βόρειο κυβερνείο της Γάζας σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αφού στοχοποιήθηκαν άμεσα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Αλ Μπασίρ του Ταλ Αλ Ζατάρ στον καταυλισμό Τζαμπάλια. Τα θύματα προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες και τους συγγενείς τους», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Η ομάδα που εδρεύει στη Γενεύη εξήγησε ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες ανεβαίνουν σε μεγάλα υψόμετρα σε μια προσπάθεια να υποκλέψουν τα σήματα επικοινωνίας για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές κάρτες, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν τα παλαιστινιακά δίκτυα επικοινωνιών.

«Στις 22 Ιανουαρίου, μια ομάδα δημοσιογράφων έγινε στόχος ισραηλινών αεροσκαφών ενώ προσπαθούσαν να αποκτήσουν υπηρεσίες διαδικτύου στην περιοχή Ταλ Αλ Ζατάρ της Τζαμπάλια. Ένας νεαρός άνδρας, ο Muhammad Al-Ghoula, σκοτώθηκε και ο δημοσιογράφος Imad Ghabboun τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης», αναφέρεται.

10:41 Haaretz: «Πρόοδος σημειώθηκε στη συμφωνία για τους ομήρους»

Πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους δήλωσε στη Haaretz ότι «μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος» τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με την πηγή, οι συναντήσεις ήταν εποικοδομητικές και υπάρχει αισιοδοξία μεταξύ των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τη δυνατότητα εδραίωσης της συμφωνίας.

Αν και οι υπουργοί του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ συμφώνησαν ότι η αντιπρόταση της Χαμάς ήταν απαράδεκτη, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για συνομιλίες στην Αίγυπτο. Στο Ισραήλ προτίμησαν να στείλουν μια ομάδα -με επικεφαλής τον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα- και να εξαντλήσουν τις συναντήσεις παρά να μποϊκοτάρουν τις συνομιλίες στο Κάιρο.

Από τότε που η Χαμάς άλλαξε τη θέση της, ο Μπαρνέα προσπαθεί να διαμορφώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για να γεφυρωθούν τα χάσματα μεταξύ των μερών, σχολιάζει η Haaretz.

10:30 Η ΠΑ ζητά κυρώσεις κατά των ισραηλινών εποίκων

Το ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής ζήτησε «ισχυρές διεθνείς κυρώσεις κατά των πολιτοφυλακών αποικιοκρατών και ολόκληρου του αποικιακού συστήματος».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι έχει σημειωθεί κλιμάκωση της βίας των εποίκων, η οποία περιλαμβάνει πυροβολισμούς με αληθινά πυρομαχικά εναντίον Παλαιστινίων, πυρπόληση σπιτιών, επιθέσεις εναντίον ανθρώπων και κατάσχεση γης.

«Ο σκοπός αυτής της κλιμάκωσης είναι να εδραιωθεί ο έλεγχος του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και θεωρείται άμεση πρόκληση του διεθνούς δικαίου και επέκταση της ρατσιστικής αποικιοκρατικής νοοτροπίας που σκοπεύει να υποδαυλίσει τη φλόγα της σύγκρουσης», ανέφερε.

10:16 Διαμαρτυρία στο Χάρβαρντ – Κάτω τα χέρια από τη Ράφα

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα social media δείχνει φοιτητές του Χάρβαρντ να έχουν ξαπλώσει στα σκαλιά της Βιβλιοθήκης Widener, αναπαριστώντας κάποιες από τις εικόνες με τους νεκρούς που έρχονται από τη Γάζα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια του Ισραήλ να εισβάλει στη Ράφα.

10:00 Νέα επιδρομή στην Τζενίν και επτά συλλήψεις

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων, ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στην Τζενίν τις σημερινές πρωινές ώρες και συνέλαβαν τους επτά άνδρες, τέσσερις από τους οποίους είναι αδέλφια.

Οι συλλήψεις έγιναν στο χωριό Sir, νότια της Τζενίν, στο χωριό Beit Qad, στα ανατολικά, και στο Kufr Dan, δυτικά της Τζενίν, σύμφωνα με τον Muntaser Samour της οργάνωσης.

Στο Sir, ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε τουλάχιστον τρία σπίτια, σύμφωνα με τον Saed Ershaid, θείο των τεσσάρων αδελφών που συνελήφθησαν. «Οι δυνάμεις βομβάρδισαν τα σπίτια, τυλίγοντάς τα στις φλόγες και καθιστώντας τα αβίωτα».

09:45 ΟΗΕ: «Μια άλλη φάση αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής βρίσκεται στο κατώφλι μας»

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Ντένις Φράνσις, δήλωσε ότι είναι «βαθιά θλιμμένος» από την κλιμακούμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

«Μια άλλη φάση αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής βρίσκεται στο κατώφλι μας. Αυτός δεν είναι ένας δρόμος προς τη βιώσιμη ειρήνη», έγραψε στο Χ.

Τα σχόλιά του εντάσσονται σε σειρά δηλώσεων καταδίκης και ανησυχίας για τις διαφαινόμενες χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα, μια περιοχή που κάποτε είχε ανακηρυχθεί «ασφαλής ζώνη» και όπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τις μάχες.

09:38 Οι ΗΠΑ κατηγορούν την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για αντισημιτισμό

Η Μισέλ Τέιλορ, μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, κατηγόρησε την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ότι έχει «ιστορικό χρήσης αντισημιτικών εκφράσεων».

«Οι πιο πρόσφατες δηλώσεις της που δικαιολογούν, απορρίπτουν και αρνούνται τα αντισημιτικά υπονοούμενα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι απαράδεκτες και αντισημιτικές. Περιμένουμε περισσότερα από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και καταδικάζουμε κάθε μορφή αντισημιτισμού», έγραψε στο Χ.

Η Albanese έχει ασκήσει έντονη κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση στο πλαίσιο του ρόλου της στον ΟΗΕ. Τη Δευτέρα της απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα επειδή είπε ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ήταν «απάντηση στην καταπίεση του Ισραήλ».

09:25 IDF: «Σκοτώσαμε πάνω από 40 τρομοκράτες το τελευταίο 24ωρο»

Οι ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας «σκότωσαν περισσότερους από 30 τρομοκράτες και περίπου 10 τρομοκράτες στην κεντρική Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF.

Επιπλέον, καταστράφηκαν δύο αποθήκες όπλων που βρέθηκαν μέσα σε σπίτια στην περιοχή Χαν Γιουνίς.

09:10 Στην Αίγυπτο  ο διευθυντής της CIA για νέες συνομιλίες σχετικά με την ανταλλαγή αιχμαλώτων-κρατουμένων

Ο Γουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στο Κάιρο για τον τελευταίο γύρο συζητήσεων σχετικά με μια εκεχειρία που θα σταματούσε προσωρινά τις μάχες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αιχμαλώτων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται αφού η Ουάσιγκτον και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στη Ράφα χωρίς σχέδιο για την προστασία περίπου 1,4 εκατομμυρίου αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο από τον πόλεμο εκεί.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν εμπλακεί σε εντατικές διαπραγματεύσεις για την καθιέρωση μιας παρατεταμένης εκεχειρίας στη Γάζα. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Μπερνς συναντήθηκε επίσης με τον Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, για να συζητήσουν μια συμφωνία.

08:50 Απεγνωσμένες προσπάθειες Παλαιστινίων να βρουν ασφαλές καταφύγιο

Στο παρακάτω βίντεο, Παλαισίνιοι που συνωστίζονται στη Ράφα, προσπαθούν να διαφύγουν από την πόλη κατευθυνόμενοι και πάλι βόρεια. Πολλοί από αυτούς είναι εκτοπισμένοι για πολλές φορές και ξαναπαίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς χωρίς να κατευθύνονται σε σίγουρο καταφύγιο.

Η Ντείρ αλ Μπαλάχ έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές από τον ισραηλινό στρατό και εκεί δεν υπάρχουν υποδομές για να φιλοξενηθεί τόσες χιλιάδες κόσμου.

08:36 «Τα παιδιά πεθαίνουν» – Γερουσιαστής των ΗΠΑ κατηγορεί το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου»

Μιλώντας  από το βήμα της αμερικανικής Γερουσίας, ο Κρις Βαν Χόλεν, Δημοκρατικός που εκπροσωπεί την πολιτεία του Μέριλαντ, κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Παιδιά στη Γάζα πεθαίνουν τώρα από την εσκεμμένη παρακράτηση τροφίμων. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Είναι ένα έγκλημα πολέμου όπως περιγράφεται στο εγχειρίδιο. Και αυτό καθιστά αυτούς που το ενορχηστρώνουν εγκληματίες πολέμου».

«Τώρα λοιπόν το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες;», διερωτάται. «Τι θα κάνουμε; Τι θα κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν; Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να αναλάβει δράση ως απάντηση σε αυτό που συμβαίνει».

Ο Βαν Χόλεν δήλωσε ότι «πρώτα και κύρια ο πρόεδρος πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση Νετανιάχου» να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, και μέχρι να συμβεί αυτό, ο Μπάιντεν πρέπει να διακόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ.

08:27 Να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα καλεί η Κίνα το Ισραήλ

Η Κίνα καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας «το συντομότερο δυνατό», προειδοποιώντας για «σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή» εκεί, εάν δεν σταματήσουν οι μάχες.

«Η Κίνα… αντιτίθεται και καταδικάζει ενέργειες που βλάπτουν τους αμάχους και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι καλεί το Ισραήλ «να σταματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση το συντομότερο δυνατό, να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει απώλειες μεταξύ των αμάχων… για να αποτρέψει μια πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Ράφα».

08:18 Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν και σκοτώνουν Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια εισβολής στην Καλκίλια

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια της εισβολής στην πόλη Καλκίλια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν τον άνδρα μέσα στο όχημά του, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Ένας δεύτερος Παλαιστίνιος συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομών στην πόλη.

Σε άλλο σημείο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης δύο άνδρες στο χωριό Χουσάν, δυτικά της Βηθλεέμ.

08:04 Δεξαμενή σκέψης για τη γενοκτονία καταδικάζει τις επιθέσεις στη Ράφα

Το Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας, μια νομική δεξαμενή σκέψης, καταδίκασε «έντονα» τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην υπερπλήρη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Σε μια δήλωση «SOS Alert», το ινστιτούτο ανέφερε ότι οι επιθέσεις στη Ράφα σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA, της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής υπηρεσίας στη Γάζα, έχουν «επιδεινώσει την ήδη φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση».

Η δήλωση πρόσθεσε ότι οι συνδυασμένες επιθέσεις «επιβάλλουν έντονο άγχος στους κατοίκους που φοβούνται για το αβέβαιο μέλλον τους».

Αυτή είναι η πέμπτη ειδοποίηση SOS Alert που εκδίδεται για την κατάσταση στη Γάζα από τον Οκτώβριο από το ινστιτούτο, το οποίο φέρει το όνομα του Εβραίου Πολωνού δικηγόρου Ραφαέλ Λέμκιν, ο οποίος επινόησε τον όρο γενοκτονία τη δεκαετία του 1940 και συνέβαλε στο να γίνει διεθνές έγκλημα.

07:48 Ομάδες δικαιωμάτων με έδρα το Ισραήλ ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Ισραήλ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν την παύση των μαχών και απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Μια άμεση κατάπαυση του πυρός θα αποτρέψει περαιτέρω απώλειες ζωών αμάχων και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας βοήθεια για τη Γάζα, ώστε να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής ανθρωπιστική καταστροφή εκεί», έγραψαν οι ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Διεθνής Αμνηστία του Ισραήλ και η Ένωση για τα Δικαιώματα του Πολίτη του Ισραήλ.

Οι ομάδες κάλεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει την ανεμπόδιστη είσοδο και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τη νομική της υποχρέωση να αποκαταστήσει τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να προστατεύσει τους αμάχους», ανέφεραν οι οργανώσεις.

07:38 WSJ: Το σχέδιο του Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους στη Ράφα – Εκτοπισμός στη γραμμή των συνόρων

Ενόψει της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου προτείνει ο πληθυσμός της πόλης και οι πάνω από ένα εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι που κατέφυγαν εκεί για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες να μεταφερθούν σε καταυλισμούς σε άλλες περιοχές πάνω στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο, κατά χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Πηγές της εφημερίδας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση εξήγησαν ότι η ισραηλινή πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 15 καταυλισμών, ο καθένας από τους οποίους θα αποτελείται από περίπου 25.000 σκηνές, στο νοτιοδυτικό τμήμα του μικρού, πολιορκημένου θυλάκου. Το Ισραήλ πρότεινε ακόμη η Αίγυπτος να αναλάβει το στήσιμο των καταυλισμών και νοσοκομείων εκστρατείας.

Το Τελ Αβίβ θέλει υπηρεσίες του ΟΗΕ να βοηθήσουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων.

Αλλά «δεν θα γίνουμε μέρος στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό» των Παλαιστινίων, αντέταξε χθες στη Νέα Υόρκη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας πως «ως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει καμιά τοποθεσία που να είναι επί του παρόντος ασφαλής» στον παλαιστινιακό θύλακο.

07:33 Ισραηλινές βόμβες πλήττουν τη Νουσεϊράτ και τη Ράφα – Το νοσοκομείο Νάσερ υπό πολιορκία

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό Nuseirat στο κέντρο της Γάζας, ενώ άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν από ισραηλινή βόμβα στη συνοικία Βραζιλία της Ράφα στη νότια Γάζα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa στη σύνοψη των σημαντικότερων πρόσφατων περιστατικών στον πολιορκημένο θύλακα.

Το Wafa αναφέρει επίσης ότι επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 14 άτομα ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένοι τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών στο προαύλιο του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιουνίς το βράδυ της Δευτέρας.

Ο ισραηλινός βομβαρδισμός έχει επίσης διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο Nasser.

07:25 Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι ελπίζει στην επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη στη Ρωσία

Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα επισκεφθεί τη Ρωσία σε χρόνο κατάλληλο και για τις δύο πλευρές, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Αμπάς έχει μια ανοιχτή πρόσκληση. Ελπίζουμε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που θα είναι κατάλληλος και για τις δύο πλευρές», αναφέρει ο Πεσκόφ.

Το RIA αναφέρει ότι ο Αμπάς είχε προγραμματίσει να έρθει στη Ρωσία τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, αλλά η επίσκεψη αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος της παλαιστινιακής πλευράς.

07:13 Δεκάχρονο κορίτσι πεθαίνει από διακοπή ρεύματος στο νοσοκομείο Νάσερ

Η Hala Mekdad, ένα 10χρονο κορίτσι, πέθανε στην εντατική του νοσοκομείου Νάσερ μετά τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από γιατρό του νοσοκομείου και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera.

Το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό πολιορκία με τον Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, να δηλώνει ότι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν και σκότωσαν ανθρώπους στην αυλή του νοσοκομείου.

07:03 Το Πακιστάν καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, τη «σφαγή» του παλαιστινιακού λαού

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει «έντονα» «τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά της πόλης Ράφα στη Γάζα και την επακόλουθη καταστροφή και σφαγή του παλαιστινιακού λαού».

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Ράφα από αέρος και θαλάσσης, αλλά σχεδιάζει μια χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Στην ανακοίνωση του Πακιστάν αναφέρεται ότι μια επίθεση στη Ράφα «θα παραβίαζε τα προσωρινά μέτρα που υπέδειξε το Διεθνές Δικαστήριο για την προστασία του λαού της Γάζας από τη γενοκτονία.

Το Πακιστάν δήλωσε επίσης ότι η σχεδιαζόμενη εισβολή θα «επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική καταστροφή που παρατηρείται στη Γάζα» και «θα θέσει σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός».

Το Πακιστάν δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – το οποίο εξετάζει επί του παρόντος ένα σχέδιο ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός – θα πρέπει ιδίως «να λάβει επείγοντα μέτρα για να τερματιστεί άμεσα η ισραηλινή επιθετικότητα».

Η δήλωση έρχεται εν μέσω διαμαρτυριών και αβεβαιότητας σχετικά με το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης του Πακιστάν μετά τις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου.

06:53 Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα – Ανάμεσά τους διοικητής τάγματος

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή τάγματος, και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα. Και οι τρεις ανήκαν στο 630ο εφεδρικό τάγμα της νότιας ταξιαρχίας.

Πρόκειται για τους: αντισυνταγματάρχης (Res.) Netanel Yaacov Elkouby, 36 ετών, από τη Χάιφα, ο οποίος ήταν διοικητής του τάγματος, ο ταγματάρχης (Res.) Yair Cohen, 30 ετών, από το Ramat Gan, ο οποίος ήταν αναπληρωτής διοικητής του λόχου και ο λοχίας Ziv Chen, 27 ετών, από το Kfar Sava.

06:44 CENTOM: Το ελληνόκτητο πλοίο που στόχευσαν οι Χουθι μετέφερε εμπορεύματα στο Ιράν

Το φορτηγό πλοίο το οποίο χτύπησαν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα τη Δευτέρα είχε προορισμό λιμάνι στο Ιράν, δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, αναγνώρισε νωρίτερα το Star Iris – το οποίο φέρει σημαία των Νήσων Μάρσαλ – ως αμερικανικό πλοίο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP, ο ιδιοκτήτης του πλοίου Star Bulk Carriers Corp. είναι από την Αθήνα, αλλά η εταιρεία διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης.

Ενώ όμως οι ιδιοκτήτες του πλοίου μπορεί να διαπραγματεύονται σε αμερικανικό χρηματιστήριο, η αμερικανική CENTCOM λέει ότι το Star Iris κατευθυνόταν προς το Bandar Iman Khomeini του Ιράν και μετέφερε φορτίο καλαμποκιού από τη Βραζιλία.

Το πλοίο που χτυπήθηκε από τους δύο πυραύλους ανέφερε ότι είναι «αξιόπλοο με μικρές ζημιές και χωρίς τραυματισμούς στο πλήρωμα», πρόσθεσε η CENTCOM.

06:33 Αδιάκοπο σφυροκόπημα της Γάζας

Καλημέρα σας. Και σήμερα θα παρακολουθήσουμε μαζί τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή. Οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα συνεχίζονται με πέντε ανθρώπους να σκοτώνονται στο προσφυγικό καμπ Νουσεϊράτ βορειοανατολικά στην Ντέρι αλ Μπαλάχ.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024