Ακτιβίστριες πέταξαν σούπα στην «Άνοιξη» του Μανέ
Είναι η ίδια οργάνωση που είχε βάλει στό στόχαστρό της τη Μόνα Λίζα.
Θύμα επίθεσης από τις ακτιβίστριες της οργάνωσης Riposte Alimentaire έπεσε ο πίνακας «Άνοιξη» του Μονέ στο μουσείο της Λυών. Βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, δείχνει δύο ακτιβίστριες να στέκονται μπροστά στον πίνακα, που προστατεύεται από γυαλί, και να του ρίχνουν σούπα.
«Αυτή η άνοιξη θα είναι η μόνη που μας απομένει αν δεν αντιδράσουμε. Τι θα ζωγραφίσουν οι μελλοντικοί μας καλλιτέχνες; Τι θα ονειρευόμαστε αν δεν υπάρχει πια άνοιξη;», είπαν οι δύο ακτιβίστριες μπροστά στον πίνακα, σύμφωνα με το BFM TV.
Το μουσείο χαρακτήρισε «πράξη βανδαλισμού» την επίθεση σε έργο που φιλοτεχνήθηκε το 1872. Ο πίνακας του Μονέ θα εξεταστεί για να «διαπιστωθεί εάν το έργο τέχνης που προστατεύεται από γυαλί, υπέστη ζημιά από τον σκόπιμο ψεκασμό του υγρού», ανέφερε η Εισαγγελία.
Le Musée des Beaux-Arts de Lyon porte plainte contre l’organisation Riposte Alimentaire, dont les militants ont versé de la soupe sur le tableau « Printemps » de Claude Monet le 10 février.
—> pic.twitter.com/qiNTPky0ly— Renard Jean-Michel (@Renardpaty) February 11, 2024
Οι δύο νεαρές, που βρέθηκαν στα χέρια των Αρχών, αφέθηκαν ελεύθερες.
? Ilona, 20 ans, citoyenne soutenant Riposte Alimentaire témoigne après son action au musée des Beaux-Arts de Lyon. #A22Network #RiposteAlimentaire [1] pic.twitter.com/Vg5DhjjorR
— Riposte Alimentaire (@riposte_alim) February 10, 2024
Περιέλουσαν με σούπα τη Μόνα Λίζα
Στα τέλη Ιανουαρίου, νεαρές γυναίκες από την ίδια ακτιβιστική ομάδα έριξαν ντοματόσουπα στη «Μόνα Λίζα» στο Μουσείο του Λούβρου. «Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό μας σύστημα είναι άρρωστο», είχαν φωνάξει.
Το Λούβρο κινητοποίησε τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσης. Η αίθουσα όπου φιλοξενείται ο πίνακας εκκενώθηκε και καθαρίστηκε.
Το διάσημο έργο το οποίο αγόρασε ο βασιλιάς Φραγκίσκος της Γαλλίας το 1518 και εκτίθεται στο Λούβρο είχε δεχθεί ανάλογη επίθεση τον Μάιο του 2022. Ευτυχώς, ο πίνακας προστατεύεται με ειδικό αλεξίσφαιρο τζάμι και δεν προβλέπεται η επίθεση να έχει προκαλέσει ζημιά στο έργο τέχνης που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
?? Climate activists throw soup on the Mona Lisa painting at the Louvre museum.
Why don’t they do this on modern art?pic.twitter.com/wlIz4Kqxts
— Expat in Poland ?? (@BasedPoland2) January 28, 2024
- Ισοπαλία στο Σίτι Γκράουντ (1-1), στη ζώνη του υποβιβασμού η Τότεναμ (0-1)
- Θριάσιο: Πτώση τμήματος της οροφής σε θάλαμο ασθενών της ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο
- Σοκαριστικό τροχαίο στην Αρτέμιδα: Αυτοκίνητο εκσφενδόνισε μοτοσικλετιστή και τον παράτησε αβοήθητο στο δρόμο
- Τρένο συγκρούστηκε με αγριογούρουνο λίγο πριν την Ανάσταση – Ταλαιπωρία για του επιβάτες του «Λάρισα – Θεσσαλονίκη»
- Οικογενειακό Πάσχα για Ελένη Ράντου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Νικολέττα
- Χαμός στο Άνφιλντ για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων
- Βλάχος: «Όλα τα παιδιά έβγαλαν ενέργεια και ποιότητα»
- Ο Τραμπ «κλείνει» τα Στενά του Ορμούζ – Κατηγορεί το Ιράν για «παγκόσμιο εκβιασμό»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/agustina-heit-mefvaXlDihk-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442