Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πότε θα ξεφουσκώσει ο «πληθωρισμός της στέγασης» – Γιατί παραμένουν άπιαστα τα ενοίκια

Πότε θα ξεφουσκώσει ο «πληθωρισμός της στέγασης» – Γιατί παραμένουν άπιαστα τα ενοίκια

Πότε θα δούμε μειώσεις στα ενοίκια

Υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι έχουν συμφωνήσει ευρέως σε έναν ένοχο: το υψηλό κόστος στέγασης. Βέβαια, έχουν διαβεβαιώσει το κοινό εδώ και περίπου ένα χρόνο, ότι ο «πληθωρισμός της στέγασης» έχει καθυστέρηση και θα «ξεφουσκώσει» σύντομα .

Γιατί λοιπόν περιμένουμε ακόμα να συμβεί αυτό;

To προηγούμενο έτος τα δύο τρίτα της βασικής αύξησης του ΔΤΚ (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) παρατηρήθηκε στη στέγαση.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell, διατυπώνοντας πολλαπλές ερωτήσεις σχετικά με τον πληθωρισμό των κατοικιών, συμφώνησε ουσιαστικά με τον McBride, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τελικά οι τιμές θα πέσουν.

Κατανέμονται απότομες αυξήσεις ενοικίων σε διάστημα 12 μηνών ή περισσότερο

«Το ερώτημα είναι, πότε αυτά τα χαμηλότερα ενοίκια θα ενσωματωθούν στην αγορά», είπε . «Πιστεύουμε ότι έρχεται, και ξέρουμε ότι έρχεται, Το ζήτημα είναι πότε και το πόσο». 

Αλλά όταν μιλάς με περισσότερους οικονομικούς εμπειρογνώμονες για το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, αναγνωρίζουν ότι απλώς δεν έχει συμβεί ακόμα και είναι μια ακόμη έκπληξη σε μια μετα-πανδημική περίοδο που έχει αδικήσει πολλούς από αυτούς που προβάλλουν τέτοια πράγματα για να ζήσουν .

«Είμαστε πραγματικά απογοητευμένοι, πιστεύαμε ότι οι τιμές των κατοικιών θα συνέβαλαν πολύ περισσότερο στην καθοδική κίνηση του πληθωρισμού», δήλωσε στο Fortune ο Eugenio Aleman, επικεφαλής οικονομολόγος στο Raymond James . 

Πώς εκτιμάται η αξία μιας κατοικίας 

Ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις μετρούν τα ενοίκια και τις τιμές των κατοικιών στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, την κύρια μέτρηση για τον πληθωρισμό καταναλωτή, είναι τουλάχιστον περίπλοκος – και αποκλίνει σημαντικά από τον τρόπο με τον οποίο οι κανονικοί άνθρωποι αλληλεπιδρούν με αυτούς τους αριθμούς. Και στην πραγματικότητα έχει πολύ περισσότερο να κάνει με τις τιμές ενοικίασης και τις τιμές κατοικιών προς πώληση.

Επειδή ο ΔΤΚ στοχεύει να απεικονίσει τη μεταβολή στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών με την πάροδο του χρόνου, τα στατιστικά του Γραφείου Εργασίας (BLS) παρακολουθούν την αξία κατανάλωσης ενός σπιτιού αντί για την πραγματική του τιμή. Αντί να εξετάζει άμεσα την τιμή στην οποία αναγράφεται ένα σπίτι, το BLS προσπαθεί να εξετάσει τι θα πλήρωνε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού εάν ενοικίαζε και όχι.

Το BLS αποκαλεί αυτό το «ισοδύναμο ενοίκιο του ιδιοκτήτη» ή το ποσό του ενοικίου που θα πληρωνόταν ένας ιδιοκτήτης σπιτιού εάν ενοικίαζε το σπίτι του και συλλέγει αυτά τα δεδομένα μέσω ενός ερωτηματολογίου.

Παρά το πόσο «εσωτερική» είναι αυτή η μέτρηση, ο ο Eugenio Aleman, επικεφαλής οικονομολόγος στο Raymond James πρότεινε ότι το BLS δεν μπορεί να αλλάξει γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται τιμές των κατοικιών, επειδή κάτι τέτοιο θα καθιστούσε αδύνατη τη σύγκριση των τιμών των κατοικιών με την πάροδο του χρόνου.

Όσον αφορά τα πραγματικά ενοίκια, εν τω μεταξύ, η μέτρηση από τις κυβερνήσεις έχει ως αποτέλεσμα να κατανέμονται απότομες αυξήσεις ενοικίων σε διάστημα 12 μηνών ή περισσότερο, για να αντικατοπτρίζεται το γεγονός ότι οι μισθώσεις συνήθως επαναδιαπραγματεύονται μόνο μία φορά το χρόνο.

«Πρέπει να θυμάστε όταν οι τιμές των κατοικιών ανεβαίνουν, δεν επηρεάζουν τους πάντες, επηρεάζουν μόνο τους αγοραστές. Το ίδιο συμβαίνει με το ενοίκιο», είπε η Selma Hepp, επικεφαλής οικονομολόγος στο CoreLogic, στο Fortune . «Δεν είναι σαν το κόστος των αυγών ή του φυσικού αερίου που χρειάζεστε σε τακτική βάση».

«Πραγματικά, σε μηνιαία βάση, λαμβάνετε μόνο το 1/12 της αλλαγής που βλέπετε στην αγορά στον ΔΤΚ», πρόσθεσε.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024