Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Youtuber: Στο «μικροσκόπιο» ο... στρατός του Hayate και οι συνδρομητές των live βασανιστηρίων

Youtuber: Στο «μικροσκόπιο» ο… στρατός του Hayate και οι συνδρομητές των live βασανιστηρίων

Η ανταμοιβή των ατόμων με αναπηρία αντίστοιχη της δυσκολίας των δοκιμασιών, οι θεατές πλήρωναν όσο-όσο για να δουν τα βασανιστήρια - «Συνυπεύθυνοι οι συνδρομητές» - Ποιες κατηγορίες θα τους αποδοθούν

Φύλλο και φτερό κάνουν οι Αρχές τη δράση του 35χρονου YouTuber και TikToker, Hayate, που κακοποιούσε και εξευτέλιζε σε live μετάδοση άτομα με αναπηρία για να βγάλει λεφτά. Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες βάζουν στο στόχαστρο και άλλα πρόσωπα, εκτός από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Μετά τη σύλληψη του 35χρονου το μεσημέρι της Τρίτης (06/02), εξετάζονται οι άνθρωποι που τον ακολουθούσαν και τον στήριζαν σε κάθε του ζωντανή μετάδοση. Συνολικά 21 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί από τις Αρχές και είναι εκείνοι που ο youtuber αποκαλούσε «στρατό» του – πλήρωναν αδρά για να βλέπουν σε live streaming ανθρώπους με νοητική αναπηρία να κακοποιούνται και να παίρνουν μέρος σε εξευτελιστικά challenge.

Οι περιγραφές των θυμάτων

Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η φρίκη, οι άνθρωποι που είχαν πέσει θύματα -τόσο του 42χρονου youtuber που συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο όσο και του 35χρονου Hayate που συνελήφθη προ ολίγων ημερών- μιλούσαν για τα βασανιστήρια που υπέμεναν για τα χρήματα.

«Δεν μου αρέσει που μου κάνανε το μαλλί. Ήταν δοκιμασίες που κάναμε όλοι με τα challenge», είχε πει ένα θύμα.

«Συνυπεύθυνοι όσοι πλήρωναν για αυτή την κακοποίηση» λέει ο Καλλιακμάνης – Η ανταμοιβή των ατόμων με αναπηρία ήταν αντίστοιχη της δυσκολίας των δοκιμασιών, οι θεατές πλήρωναν όσο-όσο για να δουν τα βασανιστήρια να εντείνονται

Τους δελέαζαν με τα χρηματικά ποσά που δώριζαν οι ακόλουθοι. Σε κάθε δοκιμασία ανάλογα με τη δυσκολία της έπαιρναν και συγκεκριμένη αμοιβή.

«Πενηντάρικα, εκατοστάρικα, ήταν πολλά λεφτά να φανταστείτε. Το γιαούρτωμα ήταν 30€», αποκαλύπτουν τα θύματα.

Οι ακόλουθοι του γνωστού youtuber ανέβαζαν τα ποσά που προσέφεραν όταν ήθελαν να κλιμακωθούν τα βασανιστήρια.

«Το πιο δύσκολο ήταν αυτό με το τέιζερ, 200€ θα έπαιρνα», λένε.

«Όλοι αυτοί που πλήρωναν για να δουν αυτήν την κακοποίηση των ατόμων με νοητική αναπηρία δεν ξέρω αν θα πρέπει να διωχθούν ποινικά, όμως ηθικά είναι σίγουρα συνυπεύθυνοι», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

«Οι έρευνες σίγουρα μπορούν να αποδείξουν και υπάρχουν τα διαδικτυακά ίχνη το ποιοι είναι αυτοί που έκαναν τις δοσοληψίες», σημειώνει η εγκληματολόγος, Κέλλυ Ιωάννου.

«Έβγαζε χρήματα από στημένα παιχνίδια»

Το LIVE NEWS φέρνει στο «φως» μία νέα καταγγελία για τον 35χρονο που είναι πια στα χέρια της Αστυνομίας. Το τελευταίο διάστημα είχε ανακαλύψει και άλλο τρόπο για να αυξήσει τα έσοδά του διαδικτυακά.

«Έπαιζε παιχνίδια, το TikTok είναι μία πλατφόρμα που σου δίνει τη δυνατότητα να παίζεις παιχνίδια και να βγάζεις αρκετά χρήματα, μιλάμε για πολλά λεφτά».

Κάνει λόγο για στημένους αγώνες με σκοπό το κέρδος. Ακόμα και εκεί, ο 35χρονος σύμφωνα με την καταγγελία, εκφόβιζε και απειλούσε ανθρώπους.

«Είναι κλίκα. Αν έχεις διαφορετική άποψη από αυτούς, δεν διστάζουν να φτάσουν στην προσωπική σου ζωή»

«Είναι μιλημένα τα πράγματα και παίζουν αγώνες. Μέσα στο TikTok υπάρχει μία κλίκα. Δεν πειράζουμε, δεν αγγίζουμε την κλίκα αυτή. Αν για οποιοδήποτε λόγο έχεις διαφορετική άποψη από αυτούς, δεν διστάζουν να φτάσουν στην προσωπική σου ζωή, στους οικείους σου. Να τους ζητήσουν να μάθουν για εσένα, με σκοπό τον εξευτελισμό σου», αναφέρει καταγγέλων στο LIVE NEWS.

Πού στρέφονται οι έρευνες

Εξετάζεται ακόμα το περιεχόμενο του υλικού που ανέβαζε ο 35χρονος, τόσο στο Youtube, όσο και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

«Επίσης σημαντικό είναι να συλλέξουμε στοιχεία όχι μόνο από τη δράση των συγκεκριμένων στο Youtube αλλά και από πλατφόρμες όπως το Discort όπου εκεί γίνονταν οι μεγαλύτερες παράνομες δραστηριότητές τους», προσθέτει η εγκληματολόγος, Κέλλυ Ιωάννου.

Και ανήλικοι μεταξύ των θυμάτων και των θεατών – Ακόλουθοι και συνδρομητές στο «μικροσκόπιο»

Σοκαριστικό είναι το γεγονός πως στο σπίτι του 35χρονου που γίνονταν οι ζωντανές συνδέσεις υπήρχαν συχνά και ανήλικα παιδιά.

«Εμπλέκονται στην συγκεκριμένη υπόθεση και ανήλικα τόσο σε θύματα όσο και ως θεατές. Αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολήσει και να δούμε μετέπειτα πώς θα το αντιμετωπίσουμε», τονίζει η κ. Ιωάννου.

Για τους ακολούθους του Υoutuber σχηματίζεται παράλληλη δικογραφία με τον 35χρονο να περνάει από ανακριτή και εισαγγελέα την Παρασκευή.

Στο «μικροσκόπιο» όσοι πλήρωναν για τους βασανισμούς – Ποιες κατηγορίες θα τους αποδοθούν;

Στο στόχαστρο βρίσκονται, σύμφωνα με την Άννα Κανδύλη, και τα άτομα που πλήρωναν τον Υoutuber για να κακοποιεί τα ΑμεΑ.

«Η δικογραφία που έχει πάει στην Ευελπίδων έχει πάει με έναν κατηγορούμενο και δύο συγκεκριμένες κατηγορίες: Εμπορία ανθρώπων και σωματικές βλάβες σε βάρος αδύναμων προσώπων. Δικαστικές πηγές εκφράζουν τον προβληματισμό τους και για αυτούς που πλήρωναν και ειδικότερα τον προβληματισμό τους για το ποιο αδίκημα μπορεί να τους αποδοθεί», εξηγεί η δημοσιογράφος του MEGA στο LIVE NEWS.

Και προσθέτει: «Αυτό που σε πρώτη φάση βλέπουν οι δικαστικοί κύκλοι είναι η ηθική αυτουργία στις σωματικές βλάβες. Τον τελευταίο λόγο όμως τον έχει η ανακρίτρια, που πλέον έχει στα χέρια της την υπόθεση. Αυτή θα δει τα στοιχεία και θα κρίνει, αν πρέπει να καταστούν κατηγορούμενοι και όσοι πλήρωναν για να δουν τα βασανιστήρια».

Πώς επιτρέπουν τα lives οι πλατφόρμες;

Μιλώντας στο LIVE NEWS o Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος της «Internet Now!», εξηγεί πως λειτουργούν οι πλατφόρμες που φιλοξενούν αυτά τα lives και τονίζει ότι «εάν δεν υπάρχει όψη ανηλίκου δεν μπορούν να παρέμβουν στο περιεχόμενο, γιατί θεωρείται ότι αφορά ενήλικες».

«Αυτός δείχνει το πρόσωπό του και συμμετέχει σε αυτήν την πράξη, η οποία είναι πράξη οικειοθελούς βασανισμού επ’ αμοιβή. Το ερώτημα είναι αυτοί που συμμετέχουν σε αυτά τι ευθύνη έχουν και σε ποια περίπτωση κατεβαίνει αυτό από την πλατφόρμα. Μόνο αν πει το άτομο ότι, δεν επιθυμεί να φαίνεται το πρόσωπό του», συμπληρώνει.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίαζει εάν ο πρωταγωνιστής είναι ενήλικας «τότε το προϊόν παραμένει στην πλατφόρμα γιατί υπάρχει κέρδος».

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024