Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς το Κρεμλίνο απέκτησε τον έλεγχο της «ρωσικής Google»

Πώς το Κρεμλίνο απέκτησε τον έλεγχο της «ρωσικής Google»

Κάποτε η Yandex είχε θεωρηθεί ως μία από τις λίγες ρωσικές εταιρείες με δυνατότητα να εξελιχθεί σε μεγάλη διεθνή επιχείρηση ενώ ήταν εισηγμένη και στον Nasdaq

H μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας Yandex. γνωστή και ως «ρωσική Google», αποχωρεί από τη μητρική της χώρα και παραδίδει τον έλεγχο των διαδικτυακών υπηρεσιών της σε ρωσικό έλεγχο.

Η απόφαση της Yandex να συνάψει συμφωνία 475 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (5,21 δισεκατομμύρια δολάρια) με ομάδα Ρώσων επενδυτών σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εταιρική έξοδο από τη Ρωσία από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν δύο χρόνια

Η συμφωνία που σχεδιάστηκε από το Κρεμλίνο προβλέπει τον μεγαλύτερο τεχνολογικό παίκτη της Ρωσίας να οδηγείται εξ ολοκλήρου σε ρωσική ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένου ενός αμοιβαίου κεφαλαίου που ανήκει τελικά στην κρατική πετρελαϊκή Lukoil και θα ενισχύσει την απόσπαση της Yandex από τους δυτικούς τεχνολογικούς κύκλους.

Στα τέλη του 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η χρηματιστηριακή αξία της Yandex είχε πλησιάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κάποτε η Yandex είχε θεωρηθεί ως μία από τις λίγες ρωσικές εταιρείες με δυνατότητα να γίνει μια παγκόσμια επιχείρηση, ήταν εισηγμένη στον Nasdaq, και είχε αναπτύξει κορυφαίες διαδικτυακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης, της διαφήμισης και της παροχής υπηρεσιών μεταφοράς στη Ρωσία.

Ο συνιδρυτής της, Arkady Volozh, ο οποίος μετακόμισε από τη Ρωσία στο Ισραήλ το 2014, κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «βάρβαρη» τον Αύγουστο, οδηγώντας ορισμένους στο Κρεμλίνο να πιέσουν για την εθνικοποίηση της Yandex.

Όμως, τελικά, ο φόβος μιας τεχνολογικής διαρροής εγκεφάλων βοήθησε το να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη και στο να επιλεγεί μια περίπλοκη συμφωνία βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις της Yandex που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 95% των εσόδων θα παρέμεναν στη Ρωσία και θα υπόκεινταν σταδιακά υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο, που χαιρέτισε τη συμφωνία, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Yandex για περίπου 18 μήνες ώστε να προσπαθήσει να αποσπάσει τις ρωσικές επιχειρήσεις από την Yandex NV, την ολλανδική μητρική της εταιρεία.

Η Yandex πάντα προσπαθούσε να παρουσιαστεί ως μια εταιρεία απαλλαγμένη από την επιρροή του Κρεμλίνου, μια προσπάθεια ωστόσο που έγινε πιο δύσκολη όσο η εταιρεία κατάφερε να καταστεί κρίσιμη στρατηγικά για τη χώρα.

Κεφαλαιοποίηση πάνω από 10 δισ. δολάρια

Η συμφωνία υπολογίζει την κεφαλαιοποίηση της Yandex στα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο τριών μηνών για τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.

Στα τέλη του 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η χρηματιστηριακή αξία της Yandex είχε πλησιάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τιμή πώλησης αντικατοπτρίζει «μια υποχρεωτική έκπτωση τουλάχιστον 50% στην «εύλογη αξία»», όπως ανακοίνωσε η Yandex NV. Η κυβέρνηση της Ρωσίας πρέπει να εγκρίνει συμφωνίες που αφορούν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό και απαιτεί έκπτωση τουλάχιστον 50%.

Σχεδόν το 88% της ιδιοκτησιακής δομής της Yandex είναι επί του παρόντος free-float, με πολλά δυτικά κεφάλαια μεταξύ των μετόχων της.

Η Yandex NV ανέφερε ότι θα αποτελείται από ένα ισοδύναμο μετρητών τουλάχιστον 230 δισεκατομμυρίων ρούβλια και έως περίπου 176 εκατομμύρια μετοχές Κατηγορίας Α.

«Το αντάλλαγμα σε μετρητά θα καταβληθεί σε κινεζικό γουάν εκτός Ρωσίας», ανακοίνωσε η Yandex NV, προσθέτοντας ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα Yandex μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Παρουσιάζονται τα νέα διαρκείας του Ολυμπιακού

Όπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη (22/5, 16:30) θα γίνει η παρουσίαση των «ερυθρόλευκων» εισιτηρίων διαρκείας για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024