Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αχτσιόγλου: Οι φοιτητές προασπίζονται το Σύνταγμα και το αυτονόητο δικαίωμά τους

Αχτσιόγλου: Οι φοιτητές προασπίζονται το Σύνταγμα και το αυτονόητο δικαίωμά τους

«Λύσεις υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί», λέει η Έφη Αχτσιόγλου τόσο για τα αιτήματα των φοιτητών, όσο και των αγροτών

Για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των φοιτητών και των αγροτών μίλησε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι και στα δύο κινήματα.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πλήττει ευθέως το δημόσιο πανεπιστήμιο, πλήττει ευθέως το δικαίωμα των πολιτών, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και οικονομικών δυνατοτήτων, να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε ένα υψηλής ποιότητας δημόσιο πανεπιστήμιο και άρα να έχουν ισότητα ευκαιριών στην αγορά εργασίας», επεσήμανε, ενώ ανέφερε πως, εκτός των άλλων, «είναι και αντισυνταγματικό, βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση, όχι μόνο με το πνεύμα αλλά και με το γράμμα του Άρθρου 16»

Για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε, μιλώντας στο Action24, ότι «η διατύπωση του Συντάγματος είναι σαφής, η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους. Άρα δεν μπορεί να ιδρύονται μη κρατικά πανεπιστήμια».

«Όταν η κυβέρνηση έρχεται με νόμο και προσπαθεί αυτό να το παρακάμψει, παραβιάζει το Σύνταγμα», σημείωσε διερωτώμενη αν «οι φοιτητές που αντιδρούν για να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα παρανομούν;».

Προσέθεσε πως οι φοιτητές αυτή τη στιγμή «ενεργούν για να προστατεύσουν το Σύνταγμα. Καταλαβαίνετε το παράλογο του πράγματος; Η κυβέρνηση έρχεται να καταλύσει ένα άρθρο του Συντάγματος παρανομώντας, δρώντας άκρως αντισυνταγματικά και εμείς συζητούμε αν παρανομούν οι άνθρωποι που λειτουργούν για να το προστατεύσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, ακόμα, πως «οι αποφάσεις των κινητοποιήσεων προκύπτουν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών με πλειοψηφία. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Οι φοιτητές προασπίζονται ένα αυτονόητο δικαίωμα και, από τη δική μας πλευρά τους, στηρίζουμε. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά την εμμονή που έχει με τα πανεπιστήμια. Να λάβει υπόψη τις αντιδράσεις, να μην τις απαξιώνει και να αποσύρει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο βλάπτει τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών οικογενειών».

«Η ΝΔ δεν ενσκήπτει στα προβλήματα των αγροτών και μιλάει για υποκινούμενες κινητοποιήσεις»

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως υπάρχουν τρία σοβαρά θέματα: «το πρώτο αφορά τη Θεσσαλία όπου η κατάσταση είναι αβίωτη. Η Θεσσαλία έχει αφεθεί κυριολεκτικά στο έλεος, οι αγρότες δεν έχουν στηριχθεί, δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους, δεν γίνονται έργα υποδομής και υποστήριξης, οι άνθρωποι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, έχουν ολοσχερώς καταστραφεί».

Και προσέθεσε: «Το δεύτερο θέμα είναι ότι οι αγρότες συνολικά στη χώρα έχουν τεράστια προβλήματα με το ενεργειακό κόστος, με την έλλειψη εργατικών χεριών, με τον ΕΛΓΑ και τον κανονισμό αποζημιώσεων. Τρίτο θέμα είναι το πανευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά την ΚΑΠ».

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, να αποτελέσουν έναυσμα για μια καθολιγική αντίδραση στην ακρίβεια»

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, «δεν ενσκήπτει στα προβλήματα των αγροτών και μιλάει για υποκινούμενες κινητοποιήσεις, όπως κάνει για τους φοιτητές και για τους εργαζόμενους. Δεν είναι δυνατόν μονίμως να απαξιώνει την κοινωνική φωνή που θέτει στο επίκεντρο τα ζητήματα της καθημερινότητας. Λύσεις υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί».

Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε, τέλος, ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αν στηριχθούν «μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για μια καθολική αντίδραση στην ακρίβεια, η οποία είναι το κορυφαίο θέμα που πνίγει αυτή τη στιγμή τα νοικοκυριά».

«Το τεράστιο κόστος τροφίμων, το στεγαστικό πρόβλημα με τα δυσθεώρητα ενοίκια, το κόστος ενέργειας που έχει καθιερωθεί σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο τιμών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Και η κυβέρνηση λέει από το 2024 και μετά μόνοι σας, όπως τα λύσετε, ενώ η αγορά λειτουργεί ανεξέλεγκτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024